ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φ. Φωτίου: «42 χρόνια είναι πολλά, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός στο θέμα των αγνοουμένων»

Φ. Φωτίου: «42 χρόνια είναι πολλά, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός στο θέμα των αγνοουμένων»

Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός στο θέμα των αγνοουμένων, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο οποίος είχε την Παρασκευή (22/7) συνάντηση με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Σκοπός της συνάντησης, όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, «να συζητήσουμε και να συντονιστούμε καλύτερα σε κάποια θέματα όσον αφορά το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας».

Κοινές είναι οι έγνοιες μας, κοινές οι προσπάθειες των δύο χωρών, σημείωσε, κι ενώνουμε δυνάμεις ιδιαίτερα αυτή την περίοδο για να μπορέσουμε να εντατικοποιήσουμε την πίεση που η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξασκήσει στην Τουρκία για να συνεργαστεί επιτέλους σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα και να δώσει εκείνες τις πληροφορίες από τα αρχεία του Τουρκικού στρατού για να μπορέσουν και οι συγγενείς μετά από 42 χρόνια να έχουν τις απαντήσεις που πρέπει.

«Αντιλαμβάνεστε ότι 42 χρόνια είναι πολλά, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός αυτή την στιγμή και δυστυχώς με τα οστά που εντοπίζονται στα κατεχόμενα για Ελληνοκυπρίους και Ελλαδίτες η κατάσταση είναι ανησυχητική. Κι αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση πολύ φοβάμαι ότι το ίδιο το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), που εμείς ως Κυπριακή Κυβέρνηση στηρίζουμε θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό», πρόσθεσε.

Είχα την ευκαιρία, είπε, να ενημερώσω για όλα τα θέματα που αφορούν τους Ελλαδίτες αγνοούμενους

Ανέφερε ότι στις 10 Οκτωβρίου ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι στην Αθήνα σε εκδήλωση, για να τιμήσει εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας και τους Ελλαδίτες αγνοούμενους μας.

Αρχές Σεπτεμβρίου, υπενθύμισε, θα γίνει ο επαναπατρισμός των οστών των λειψάνων των 15 παλικαριών του ΝΟΡΑΤΛΑΣ.

«Εχουμε συζητήσει σήμερα κάποια διαδικαστικά θέματα και επίσης συντονιζόμαστε ώστε τα λανθασμένα οστά που έχουν δοθεί σε οικογένειες στην Ελλάδα να δοθούν το συντομότερο γιατί σίγουρα αυτό θα επιλύσει κάποιες άλλες εκκρεμότητες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «με την βοήθεια της κ. Καλμπουρτζή αλλά και του κ. Τσολάκη που ήταν παρών σήμερα εκ μέρους του Υπουργείου Αμυνας της Ελλάδας, έχουν επιστραφεί κάποια οστά και ευχόμαστε ότι σύντομα θα έχουμε και τα υπόλοιπα ώστε κι αυτό το μεγάλο θέμα να επιλυθεί».

Ο κ. Φωτίου είπε πως ενημέρωσε επίσης για το γεγονός, ότι ακόμα δεν υπάρχουν απαντήσεις όσον αφορά τα οστά που έχουν ψεκαστεί το 1990 από το εργαστήρι του Υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, που κι αυτή είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα, μια μεγάλη πληγή γιατί αυτά τα οστά στα οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί γενετικό υλικό αυτή την στιγμή, μπορούν να αφορούν πολλές οικογένειες.

Θα αναμένουμε, συνέχισε, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το συγκεκριμένο Ινστιτούτο που είναι ένα πολύ εξειδικευμένο εργαστήρι στην Αμερική και θα περιμένουμε να δούμε ευελπιστώντας ασφαλώς ότι θα μπορέσουμε να απομονώσουμε γενετικό υλικό.

Ο κ. Φωτίου είπε πως ενημέρωσε επίσης την Πανελλήνια Επιτροπή ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η ανασκαφή για το ΦΕΑΘΩΝ, όπου κι εκεί υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Πολύ σύντομα, σημείωσε, θα πάρουμε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο να ξεκινήσει και αυτή η εκσκαφή ώστε να δοθεί κι εδώ ένα τέλος στο δράμα των συγγενών.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαρίστησε την Επιτροπή και την Πρόεδρο της Μαρία Καλμπουρτζή για την συνεργασία, την εξαιρετική δουλειά που γίνεται, «γιατί χωρίς την δική της βοήθεια νομίζω ότι πολλά πράγματα δεν θα μπορούσαμε να τα κάναμε».

Εύχομαι, πρόσθεσε, ότι με καλή συνεργασία όλων μας και ιδιαίτερα μεταξύ των Υπηρεσιών μας και στην Ελλάδα και στην Κύπρο να μπορέσουμε - ας είναι και μετά από 42 χρόνια να δώσουμε απαντήσεις στους συγγενείς γιατί αυτό που ζητούν αυτή την στιγμή είναι να κάνουν μια κηδεία με τις χριστιανικές μας παραδόσεις των δικών τους ανθρώπων.

Από την πλευρά της, η κ. Καλμπουρτζή είπε ότι «ο χρόνος πλέον σταμάτησε και είναι αρνητικός για εμάς, 42 χρόνια είναι πάρα πολλά για τα υπόλοιπα που έχουμε, για τις αναζητήσεις μας».

Είπε ότι στην συνάντηση με τον κ. Φωτίου, υπήρξε μια πολύ καλή ενημέρωση, έγινε μια κατηγοροποίηση των εκκρεμοτήτων που για εμάς, όπως σημείωσε, τα διαδικαστικά είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κάποιο καλύτερο χρονικό αποτέλεσμα

«Εκκρεμεί το DNA και γίνονται προσπάθειες σε αυτό, δηλαδή να λάβουμε δείγματα από όλες τις οικογένειες, εκκρεμούν οι επιστροφές λειψάνων. Εχουμε αρχίσει και συνεχίζουμε. Ελπίζω αυτή η αλυσίδα να συνεχίσει την κανονική της ροή», σημείωσε.

Σε σχέση με τα εμποτισμένα οστά που βρίσκονται στο εργαστήρι στην Αμερική, είπε πως «δεν έχει κανένας την ευθύνη, παρά μόνο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει το κομμάτι αυτό».

Τόνισε την ανάγκη, οι διαδικασίες να είναι πιο σύντομες προσθέτοντας πως και οι δύο Κυβερνήσεις Ελλάδας-Κύπρου, έχουν την πρόθεση που είναι σημαντικό να υπάρχει πρόθεση.

«Οι χρόνοι είναι που πιέζουν και επομένως η πρόθεση πρέπει να συνάδει με το χρονικό αποτέλεσμα», σημείωσε.

Η κ. Καλμπουρτζή εξέφρασε την ικανοποίηση της για την συνεργασία που υπάρχει, αναφέροντας ότι γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια και η προσπάθεια αυτή σύντομα θα φέρει και τα αποτελέσματα στο φως.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Eurovision: Η πρόβα του My Number One που ούτε η Έλενα Παπαρίζου δεν είχε δει - Δείτε βίντεο

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top