ΠΟΛΙΤΙΚΗ

7 Αυγούστου 1964: Η διαταγή του Γρίβα για εξουδετέρωση του θύλακα Μανσούρας – Κοκκίνων και ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

7 Αυγούστου 1964: Η διαταγή του Γρίβα για εξουδετέρωση του θύλακα Μανσούρας – Κοκκίνων και ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το Τουρκικό έγκλημα στην Τηλλυρία με το βομβαρδισμό θέσεων της εθνικής φρουράς αλλά και άμαχων πολιτών στοιχειώνει μέχρι και σήμερα τους κατοίκους της περιοχής.

Του Χαράλαμπου Ζάκου

52 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας με ναπάλμ από την τουρκική αεροπορία και οι μνήμες μένουν αναλλοίωτες.

Το 1963 μέχρι και το 1967 στην Κύπρο επικρατεί μια περίοδος ιδιαίτερης έντασης με αποκορύφωμα τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας με εμπρηστικές βόμβες για τρείς ημέρες από τις 8 μέχρι και της 10 Αυγούστου το 1964.

Η «αφορμή» για βομβαρδισμό της περιοχής Τηλλυρίας, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί πέρα των 50 Ελληνοκυπρίων, στην πλειονότητα τους άμαχοι, ήταν η απόφαση του Γρίβα και της Εθνικής Φρουράς να εξουδετερώσουν τον θύλακα Μανσούρας – Κοκκίνων αφού οι Τ/κ είχαν δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προγεφύρωμα στην περιοχή με σκοπό την απόβαση και αποβίβαση τούρκων στρατιωτικών.

Να σημειώσουμε, ότι Τ/κ θύλακες δημιουργήθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο μετά την δυσαρέσκεια των Τ/κ για την υποβολή των 13 σημείων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που αφορούσαν την τροποποίηση του Συντάγματος της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κύπρου, κατά την διάρκεια των συγκρούσεων, που κράτησαν τέσσερις ημέρες μέχρι και την 10η Αυγούστου 1964, αεροσκάφη της Τουρκίας επιτέθηκαν με βόμβες ναπάλμ εναντίον θέσεων της Εθνικής Φρουράς, αλλά και κατοικημένων περιοχών, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς κάτοικους της περιοχής.

Στις μάχες έλαβαν μέρος και δύο ελληνικές ακταιωροί με τα ονόματα «Φαέθων» και «Αρίων» ενώ το Σύμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε κατάπαυση του πυρός που έγινε κατορθωτής στις 10 Αυγούστου.

Ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας ήταν το πρώτο σκληρό μήνυμα για την εισβολή του 1974.   

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Jim Pringle που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Life στο τεύχος της 21ης Αυγούστου 1964:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top