ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό, προσφυγικό και ελληνικό χρέος στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα - Μπάιντεν

Κυπριακό, προσφυγικό και ελληνικό χρέος στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα - Μπάιντεν

Το ελληνικό χρέος, το προσφυγικό και το κυπριακό ήταν τα ζητήματα που συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η συνομιλία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, διήρκεσε περίπου 35 λεπτά και σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, οι απόψεις του πρωθυπουργού αντιμετωπίστηκαν θετικά

 
Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «οι ηγέτες καλωσόρισαν την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις του κυπριακού και τη δέσμευση των ηγετών, όπως εκφράστηκε στην κοινή ανακοίνωση τύπου της 14ης Σεπτεμβρίου, να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να φτάσουν σε συνολική διευθέτηση εντός του 2016».
 
Σε σχέση με το κυπριακό, ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η λύση θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Τόνισε ότι το κυπριακό είναι ζήτημα κατοχής και ζήτημα ασφάλειας και πρέπει να βρεθεί μία διευθέτηση η οποία θα επιλύει όλα τα θέματα ασφάλειας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης που θα προκύψει από συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα είναι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, το οποίο και χαρακτήρισε ως το μεγάλο αγκάθι για τη λύση.

Η ίδια πηγή είπε ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ήταν απόλυτα ενήμερος για τις εξελίξεις και η συζήτηση κάλυψε και τα περιφερειακά θέματα που σχετίζονται με το κυπριακό. Είπε ότι αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο το προσεγγίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες του κυπριακού, η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο κοινότητας, καθώς και πρόοδος και βάσει αυτού πατάμε και προχωράμε.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η άποψη που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν σε σχέση με τις συνομιλίες, ήταν να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο ηγέτες να βρουν τη λύση.

Στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσίπρας αφού μίλησε για τα βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε σημάδια ανάκαμψης. Όμως, για να υπάρξουν επενδύσεις απαιτείται σταθερή και βιώσιμη λύση του χρέους, που για είναι καλή λύση σημασία έχει και το πότε θα γίνει, πέραν των ποσοτικών της χαρακτηριστικών.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε ξανά τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, βάζοντας το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ανακούφισης χρέους.
 
Για το προσφυγικό αφού ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει «σχέδιο Β» πλην της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, χαρακτήρισε τη συνέχιση της εφαρμογής της το μόνο εργαλείο που διαθέτουμε.
 
Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συναντάται σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την Πέμπτη θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top