ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να εργαστεί για καλά νέα με τον ΠτΔ προσδοκά ο Ακιντζί

Να εργαστεί για καλά νέα με τον ΠτΔ προσδοκά ο Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προσδοκά να εργαστεί με ειλικρίνεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στις συνομιλίες στην Ελβετία, και να φέρουν «καλά νέα» στις κοινότητές τους, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του.

«Είναι ακόμα δυνατόν να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον μέσα σε ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, κατά την αναχώρησή του από τα κατεχόμενα, καθ’ οδόν προς την Ελβετία.

Η προσδοκία μας, είπε, είναι «χωρίς να βγούμε έξω από τις συμφωνίες μας με τον κ. Αναστασιάδη να δουλέψουμε με ειλικρίνεια για το στόχο της κοινής λύσης και να δώσουμε τα καλά νέα στις κοινότητές μας».

Η ύπαρξη ουσιαστικού αποτελέσματος και η μετατροπή του σε λύση «εξαρτάται από τη στάση που θα τηρήσει στο τραπέζι ο κ. Αναστασιάδης στις 20 Νοεμβρίου το πρωί στο Μοντ Πελεράν», πρόσθεσε.

Η μετατροπή συγκλίσεων σε ουσιαστικό αποτέλεσμα και λύση εξαρτάται από την εργασία για τις συμφωνίες που έκαναν από την αρχή οι πλευρές, ανέφερε.

Τα σενάρια που είναι εκτός των συμφωνιών αυτών και οι νέες επιμονές δεν οδηγούν σε λύση αλλά καταδικάζουν την Κύπρο σε μη λύση, είπε, προσθέτοντας ότι «μας προκαλούν δίκαιες ανησυχίες οι δηλώσεις του τύπου ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό, δεν είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε πενταμερή».

Δυστυχώς, είπε, οι ειδήσεις που έρχονται από την ε/κ πλευρά και την Ελλάδα προκαλούν ανησυχία για τη στάση που θα αντικρίσουμε στις 20 Νοεμβρίου το πρωί.

Οι ειδήσεις που έρχονται αναφέρουν ότι η πενταμερής ή πολυμερής όπως την αποκαλούν εκείνοι, δεν θα επιθυμούν να γίνει σε μερικές βδομάδες εντός 2016, αλλά αργότερα το 2017, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης.

«Τέτοια διαδικασία διαπραγματεύσεων δεν γίνεται», πρόσθεσε.

Αν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, σε 3-4 βδομάδες πρέπει να γίνει η πενταμερής, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι όλα τα θέματα πρέπει να συζητηθούν παράλληλα σε μια σύνοδο τύπου Μπούργκενστοκ.

Μερικά θέματα που έχουν μείνει στα 4 κεφαλαία, η τελευταία μορφή του χάρτη και τα θέματα των εγγυήσεων πρέπει να συζητηθούν σε διαφορετικά τραπέζια και να τελειώσουν, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι «προσεγγίσεις πέραν αυτών δεν μας οδηγούν σε λύση».

Για να μετατρέψουμε αυτά που είναι δυνατό σε πραγματικότητα, πρέπει να μείνουμε μακριά από μαξιμαλιστικές στάσεις, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν αρκούν δυο μέρες, είπε “νομίζω αρκούν” επειδή είναι φανερό τι θα γίνει. «Εκεί δεν θα συζητηθούν άλλα θέματα ή αλλά κεφάλαια. Θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε. Πιστεύω είναι αρκετές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, όλοι είδαν καθαρά ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συνέβαλε στη διαδικασία με δημιουργική πρόταση και θετική στάση. «Μάλιστα έγινε αντιληπτό και από την ε/κ πλευρά. Τώρα είναι η σειρά της ε/κ πλευράς να κάνει θετικό βήμα», ανέφερε.

Αν η λύση μείνει για το 2017 σημαίνει ότι θα ξεμείνει για το 2018, πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι αύριο μπορεί να έχει επαφές στην Κωνσταντινούπολη με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο κ. Ακιντζί αναμένεται να επιστρέψει την Τρίτη το βράδυ στα κατεχόμενα

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία σημειώθηκε στην άσφαλτο, με θύμα τον 52χρονο Nichola Charles Fox από τη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top