ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαδόπουλος: «Έχουμε κάνει την μεγαλύτερη υποχώρηση τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια των συζητήσεων του Κυπριακού»

Ν. Παπαδόπουλος: «Έχουμε κάνει την μεγαλύτερη υποχώρηση τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια των συζητήσεων του Κυπριακού»

Με τη συμφωνία κατά το δείπνο της 1ης του Δεκέμβρη έχει επιτευχθεί ο στόχος της τουρκικής πλευράς για διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων καθώς και ο άλλος πάγιος στόχος της τουρκικής πλευράς να υπάρξει συμφωνία για να πάμε σε μια πενταμερή διάσκεψη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε πως “αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη υποχώρηση της δικής μας πλευράς τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια των συζητήσεων του Κυπριακού”.

Έχει συμφωνηθεί ότι στις 12 του Γενάρη θα ξεκινήσει αυτή η διάσκεψη για το Κυπριακό ως πενταμερής, θα πάνε οι δυο ηγέτες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανέφερε πως για να πάει πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία στη διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να συμφωνήσει η τουρκική πλευρά. “Έχουμε ήδη δώσει την ημερομηνία, έχουμε ήδη αποδεχθεί αυτή τη σύνθεση και άρα πρέπει να αλλάξει η συμφωνία για να πάει η Κυπριακή Δημοκρατία”, σημείωσε.

Είπε πως για αυτό το λόγο “εμείς θεωρούμε ότι πρέπει τις αμέσως επόμενες ημέρες να ληφθούν πρωτοβουλίες για να αλλάξουν αυτά τα πάρα πολύ αρνητικά τετελεσμένα για τη δική μας πλευρά, καθώς εμείς δεν διανοούμαστε να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη και να συζητάμε για Συνθήκες που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να έχει λόγο, χωρίς να τοποθετείται κατά πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί, χωρίς να πληρούνται οι σχετικοί όροι του Συντάγματος”.

Αυτό από μόνο του πολιτικά θα επικυρώσει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι κάτι που φυσικά επιδιώκει εδώ και πάρα πολύ καιρό η Τουρκία, ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ποιές μπορεί να είναι οι πρωτοβουλίες στις οποίες αναφέρθηκε, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “τις έχουμε αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένουμε να μας απαντήσει κατά πόσον τις αποδέχεται”.

Είπε πως θα αναμένουν να δουν ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα δουν πώς ακριβώς θα βοηθήσουν σε αυτές τις προσπάθειες “εάν φυσικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνήσει με τις δικές μας εισηγήσεις”.

“Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις που μας έχουν φέρει προ τετελεσμένων και τώρα τρέχουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με τη συνεργασία άλλων χωρών για να καταφέρουμε να διορθώσουμε τα λάθη της συμφωνίας της 1ης του Δεκέμβρη”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο να βελτιωθούν τα πράγματα μέχρι τις 12 του Γενάρη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “η δική μας θέση είναι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να βελτιωθούν τα πράγματα γιατί πάμε σε μια παγίδα”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την απόφασή του να προχωρήσει στη συμφωνία της 1ης του Δεκέμβρη για τους λόγους που αποφάσισε ο ίδιος “να εγκαταλείψει όλους τους όρους και όλες τις προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει για τον εαυτό του για να προχωρήσει στο στάδιο μιας διεθνούς, πολυμερούς, πενταμερούς διάσκεψης”.

“Ακούσαμε σήμερα τις εξηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε τη δική μας άποψη ότι οι εξηγήσεις του δεν ήταν καθόλου πειστικές. Ανησυχούμε ότι δυστυχώς αυτή η συμφωνία, δηλαδή η συμφωνία της 1ης του Δεκέμβρη έχει δημιουργήσει νέα αρνητικά τετελεσμένα για τη δική μας την πλευρά,” είπε.

"Έχουμε αποδεχτεί μιαν αυτόματη διαδικασία που θα μας οδηγήσει σε μια πενταμερή διάσκεψη, η οποία δεν βασίζεται σε καμία προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας είτε στα υπόλοιπα κεφάλαια, είτε στο κρίσιμο κεφάλαιο του εδαφικού", ανέφερε ο κ. Παπαδόυλος.

Είπε πως "δυστυχώς αυτή η νέα συμφωνία αναιρεί τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι πρέπει για παράδειγμα να υπάρχει συμφωνία επί των κριτηρίων και σε ένα χάρτη πριν να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε διεθνή διάσκεψη να συζητήσουμε το εδαφικό και την ασφάλεια".

Σημείωσε πως "ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έλεγε πως είναι μόνιμη και πάγια τουρκική επιδίωξη να διασυνδεθεί το εδαφικό με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Και δεν πρέπει, έλεγε, να επιτρέψουμε στην Τουρκία να επιτύχει αυτό το στόχο".

"Δυστυχώς με τη συμφωνία της 1ης του Δεκέμβρη αυτός το στόχος έχει επιτευχθεί ως επίσης έχει επιτευχθεί και ο άλλος πάγιος στόχος της τουρκικής πλευράς να συμφωνήσουμε να πάμε σε μια πενταμερή διάσκεψη", είπε.


Από ΚΥΠΕ 

 

Ερωτηθείς εάν θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “εάν μας καλέσει ο Πρόεδρος, εμείς θα τον συνοδεύσουμε”.

 

Είπε πως αυτοί το έχουν ζητήσει αυτό και επιθυμούν να πάνε όπως επιθυμούσαν να πάνε μαζί του και στο Μοντ Πελεράν και “εκείνος αρνήθηκε να μας πάρει”.

 

“Εμείς επαναλάβαμε σήμερα τη δική μας θέση ότι θα πρέπει να πάει το Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποφασίσει αν θα μας πάρει μαζί του ή όχι”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top