Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Θέλει ισορροπημένες εγγυήσεις – Να δοθεί κάποιο μέρος του εδάφους

Ακιντζί: Θέλει ισορροπημένες εγγυήσεις – Να δοθεί κάποιο μέρος του εδάφους

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν θέλει ένα σύστημα εγγυήσεων στο οποίο ενώ η μια πλευρά αισθάνεται ασφάλεια η άλλη πλευρά είναι ανήσυχη, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει προσαρμογή της δομής του 1960 στο 2017.

Αναφορικά με το εδαφικό είπε πως η τ/κ πλευρά θα πρέπει να επιστρέψει κάποια από τα εδάφη που πήραν από τους Ε/κ, αλλά όχι όλα, ενώ για την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, θεωρεί ότι η Κύπρος θα βοηθηθεί εάν μείνει ένας λογικός αριθμός Τούρκων στρατιωτών στο νησί.

“Εμείς δεν θέλουμε ένα σύστημα εγγυήσεων-ασφάλειας στο οποίο ενώ η μια πλευρά αισθάνεται ασφάλεια η άλλη πλευρά να είναι ανήσυχη. Ας συζητήσουμε πως θα προσαρμόσουμε τη δομή του 1960 στο 2017”, είπε ο Τ/κ ηγέτης, προσθέτοντας ότι σε αυτό είναι και η τ/κ πλευρά ανοιχτή και η Τουρκία. Ωστόσο υποστήριξε ότι θα βοηθήσει την Κύπρο να παραμείνει ένας λογικός αριθμός Τούρκων στρατιωτών, λέγοντας ότι η παρουσία του στρατού εκεί συνδέεται με τη συμφωνία συμμαχίας στην οποία θα καταλήξουν η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο την άμυνα και την ασφάλεια ενάντια στον εξωτερικό κίνδυνο.

Για τους χάρτες που υποβλήθηκαν στη Γενεύη είπε ότι για να ισχύσουν πρέπει να έχουν συμφωνηθεί όλα τα άλλα ζητήματα. Για τις αποζημιώσεις των περιουσιών ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι εργασίες του IMF και της Διεθνούς Τράπεζας κάνουν λόγο για ένα ποσό μάξιμουμ 9-10 δις ευρώ.

Για τις αντιδράσεις στην Τουρκία ότι “η Κύπρος δίδεται, παραχωρείται”, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι "το νησί δεν πάει πουθενά” και πως η τ/κ πλευρά θα πρέπει να επιστρέψει κάποια από τα εδάφη που πήραν από τους Ε/κ, αλλά όχι όλα.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το τουρκικό κανάλι CNN Turk, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στην Ελλάδα και είπε πως κατά τη διάσκεψη της Γενεύης ζήτησε δέκα μέρες αναβολή. “Χωρίς η διάσκεψη να λάβει απόφαση ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η σύνοδος αναβάλλεται για τις 23 Ιανουαρίου. Και κάτι τέτοιο δεν είχε δικαίωμα να το κάνει μόνος του. Δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα στο συνέδριο. Η ημέρα και η ώρα δεν είναι γνωστή, με αυτή την έννοια δεν είναι γνωστή η συγκεκριμένη ημερομηνία για να ξεκινήσει. Ειπώθηκε ότι η συνάντηση πρέπει να γίνει μια ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι πλευρές και που δεν θα είναι πολύ μακριά”, πρόσθεσε.

Για το χάρτη, ο Τ/κ ηγέτης επιβεβαίωσε ότι η τ/κ πλευρά στη Γενεύη υπέβαλε ένα χάρτη στο πλαίσιο του 29 συν. Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι σωστό να δώσει λεπτομέρειες για το χάρτη που είναι κλειδωμένος στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών. “Αλλά να πω ότι οι χάρτες που εμφανίστηκαν στη ‘βουλή’ ή εδώ και εκεί δεν έχουν καμιά σχέση. Δεν ξέρω από που βγήκαν αυτοί οι χάρτες οι οποίοι δείχνουν ποσοστό εδάφους 25%. Δεν τίθεται ποτέ τέτοιο θέμα”, ανέφερε. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι το ποσοστό 29% συν είχε προκύψει χρόνια πριν όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε αρκετές φορές στον τότε Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι ‘το 30% είναι ψυχολογικό όριο, βοηθείστε μας να το ξεπεράσουμε” . Όπως είπε αυτό το ποσοστό το ενέκριναν τότε όλα τα κόμματα της ‘βουλής’. Ο Μουσταφά Ακιντζί πρόσθεσε ότι για να ισχύει ο χάρτης πρέπει να έχουν συμφωνηθεί όλα τα άλλα ζητήματα και σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει ανταπόκριση στο θέμα της πολιτικής ισότητας, της εκ περιτροπής προεδρίας και των ανησυχιών για ασφάλεια των Τ/κ.

Σε ερώτηση για την παρουσία του τουρκικού στρατού, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αναφερόμαστε σε ένα στρατό περίπου 30-40 χιλιάδων. “Μέσα στο χρόνο είναι δυνατόν να μειωθεί αυτός ο αριθμός. Δεν χρειάζεται να μείνει εκεί στρατός σε τέτοιο αριθμό μετά τη λύση. Θα συμφωνήσουμε σε ένα λογικό αριθμό. Οι τεχνικές εργασίες σε χαμηλό επίπεδο είναι γι' αυτό”, ανέφερε. Είναι φανερό, ανέφερε, ότι υπάρχει συμφωνία εγγυήσεων και συμμαχίας, προσθέτοντας ότι η παρουσία του στρατού εκεί συνδέεται με τη συμφωνία συμμαχίας. Όπως είπε, με βάση αυτή τη συμφωνία γίνεται λόγος για την την άμυνα της Κύπρου από εξωτερικούς κινδύνους. “Από την μια είναι η ασφάλεια των Τ/κ και από την άλλη είναι μια συμμαχία που θα έχουν η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο την άμυνα και την ασφάλεια ενάντια στον εξωτερικό κίνδυνο. Το όνομα μπορεί να αλλάξει αλλά είναι χρήσιμο το περιεχόμενο να μείνει το ίδιο. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την Κύπρο να μείνει ένας λογικός αριθμός Τούρκων στρατιωτών εκεί”, είπε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπάρχει και μια συνθήκη εγγυήσεων και πρόσθεσε: “Ενώ δημιουργείται ασφάλεια για την μια πλευρά, δεν πρέπει να υπάρξει η αντίληψη της απειλής για την άλλη. Για μας και για την Τουρκία αυτό είναι σημαντικό. Εμείς δεν θέλουμε ένα σύστημα εγγυήσεων-ασφάλειας στο οποίο ενώ η μια πλευρά αισθάνεται ασφάλεια ή άλλη πλευρά να είναι ανήσυχη. Να συζητήσουμε πώς θα προσαρμόσουμε τη δομή του 1960 στο 2017.”

“Και εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε αυτά και η Τουρκία είναι ανοιχτή. Αλλά το πρόβλημα εδώ είναι η έκφραση της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ ”, ανέφερε.

Για το περιουσιακό, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως σε περίπτωση λύσης θα δημιουργηθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν με ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ και αν χρειαστεί ξένοι ειδικοί. “Λέμε ότι πρέπει αυτό το θέμα να επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με αποζημιώσεις. Μπήκαμε στο 42ο, 43ο έτος. Πολλοί Ε/κ που είχαν μια ηλικία έχουν φύγει από τη ζωή, αυτοί που είναι στη ζωή και που τα παιδιά τους έχουν ξεκινήσει μια νέα ζωή στη νότια Κύπρο είναι μη ρεαλιστικό να τα αφήσουν όλα και να γυρίσουν στο βορρά. Αλλά όλοι δικαίως ζητούν το αντίτιμο της περιουσίας τους. Είτε είναι Τ/κ είτε είναι Ε/κ. Και αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Θα γίνει λόγος για αποζημιώσεις σε λογικά επίπεδα. Υπάρχουν εργασίες που έκαναν το IMF και η Διεθνής Τράπεζα. Δώσαμε αρμοδιότητα στα Ηνωμένα Έθνη και κάλεσαν τους ειδικούς του IMF και της Διεθνούς Τράπεζας στην Κύπρο. Γίνεται λόγος για μάξιμουμ ένα ποσό 9-10 δις ευρώ. Δεν είναι καθαρό, είναι ακάθαρτο ποσό”, ανέφερε.

Για τις αντιδράσεις στην Τουρκία ότι “η Κύπρος ξεπουλάται, δίνεται”, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ‘το νησί δεν πάει πουθενά”. “Εμείς έχουμε πάρει περισσότερο έδαφος από αυτούς αλλά και τα δικά μας ίσα δικαιώματα που πήραν το 1963 ακόμη είναι υπό αρπαγή. Πρέπει να επιστρέψουμε κάποια από τα εδάφη που πήραμε από τους Ε/κ. Όχι όλα. Αυτό είναι ένα θέμα που είναι γνωστό από παλιά, συζητείται και οπωσδήποτε πρέπει να λυθεί. Φτηνές ρητορικές και πολιτική για εσωτερική κατανάλωση δεν γίνεται επί αυτού”, ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η φόρμουλα win - win (όλοι κερδίζουν) μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο. “Μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα που να κερδίσουν όλοι. Η τουρκική κοινή γνώμη ας είναι ήσυχη. Δεν γίνεται τίποτα που θα βλάψει την Τουρκία”, κατέληξε στις δηλώσεις του.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επτά μέτρα που προτείνουν οι συντεχνίες για την ακρίβεια - Ζήτησαν συνάντηση με τον ΠτΔ

Δημοσιεύσαν στον ξένο Τύπο φωτογραφία του Τατάρ μαζί με ύποπτο για εγκληματικό δίκτυο - Η σχέση με στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια

Διπλό φονικό στον Ύψωνα: Δεν παραδέχθηκαν ενοχή οι κατηγορούμενοι - Στις 15 Νοεμβρίου η ακροαματική διαδικασία

Σαββίδης για εξουσίες Γενικού Εισαγγελέα : «Το ανέλεγκτο δεν σημαίνει ότι είσαι βασιλιάς»

Η συγκινητική στιγμή που κάτοικος Έβρου ταΐζει αλεπού σε καμένη περιοχή - Δείτε βίντεοΑνέλυσε το όραμά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Οι τρεις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του

Ανέλυσε το όραμά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Οι τρεις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του

Στόχος είναι η άμεση και αποτελεσματική επίλυση χρόνιων θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στο μεταναστευτικό, το στεγαστικό και το κυκλοφοριακό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΕΒ στη Λεμεσό το απόγευμα της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top