ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδοκυβερνητικά προβλήματα σε Βέλγιο και Ολλανδία προκαλεί το διάταγμα Τραμπ

Ενδοκυβερνητικά προβλήματα σε Βέλγιο και Ολλανδία προκαλεί το διάταγμα Τραμπ

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η νέα μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ και το διάταγμα Τραμπ τόσο στην Ολλανδία όσο και στο Βέλγιο.

 Oι δύο χώρες είναι γνωστές μέχρι τώρα για τις φιλοατλαντικές τους απόψεις, που όμως τώρα δείχνουν να προβληματίζονται και να είναι έτοιμες να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες της εξωτερικής τους πολιτικής.

 

Ενώ όμως οι προβληματισμοί αυτοί αποτυπώνονται ξεκάθαρα τόσο στο βελγικό Τύπο (που εμφανίζεται απροκάλυπτα εχθρικός απέναντι στον Αμερικανό Πρόεδρο απηχώντας εν πολλοίς και τις απόψεις της ηγεσίας της ΕΕ), όσο και στον ολλανδικό (που κρατά πιο χαμηλούς τόνους), οι κυβερνήσεις των δύο χωρών και ιδίως η ολλανδική, αντιδρούν μέχρι στιγμής μάλλον χλιαρά. Η «υποτονική» αυτή στάση αντικατοπτρίζει υπαρκτές διαφωνίες στο εσωτερικό των κυβερνήσεων, αλλά και ευρύτερες πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες στην περίπτωση της Ολλανδίας γίνονται ακόμα πιο προφανείς ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 15ης Μαρτίου.

Ρήγμα στην ολλανδική κυβέρνηση έχει προκαλέσει το διάταγμα Τραμπ σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για πολίτες επτά κρατών, καθώς είναι έκδηλες οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Ενώ το PvdA (Εργατικοί) ζητά μια πιο σκληρή καταδίκη, το VVD (Συντηρητικοί Φιλελεύθεροι) του πρωθυπουργού Rutte εμφανίζεται επιφυλακτικό, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές της 15ης Μαρτίου, οι οποίες δείχνουν να εξελίσσονται σε μονομαχία για δύο, δηλαδή των Φιλελεύθερων με το ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα του G. Wilders PVV (Κόμμα για την Ελευθερία), με έπαθλο την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

Ιδιαίτερα ανήσυχα φέρονται να είναι τα συντηρητικά κόμματα, τα οποία φοβούνται ότι η ολλανδική κοινή γνώμη δεν είναι και τόσο «ριζικά αντίθετη» με το διάταγμα Τραμπ όσο θέλουν να νομίζουν τα ολλανδικά πολιτικά κόμματα, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στον Wilders να εμφανίζεται ως ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης που αφουγκράζεται τις «γνήσιες» ανησυχίες του λαού για το Ισλάμ και τη μετανάστευση.

Παρόμοιας φύσεως είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βέλγιο, καθώς το N-VA (Φλαμανδοί Συντηρητικοί Εθνικιστές) εμφανίζεται μάλλον αμήχανο και απρόθυμο να προχωρήσει σε μια σαφή καταδίκη του διατάγματος, γεγονός που έχει προκαλέσει την ενόχληση των υπόλοιπων τριών κυβερνητικών εταίρων (γαλλόφωνοι Φιλελεύθεροι MR και ολλανδόφωνοι Χριστιανοδημοκράτες CD&V και Φιλελεύθεροι Open Vld) που έχουν ήδη ασκήσει σκληρή κριτική στο διάταγμα Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς το ως «ρατσιστικό» και «αντίθετο με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Από την πλευρά του το N-VA έχει αρκεστεί στην επισήμανση ότι η απαγόρευση Τραμπ είναι «αυθαίρετη» και «παραβιάζει την ασφάλεια δικαίου», μη παραλείποντας να χαρακτηρίσει ως «υστερικές» τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται. Κοινή είναι η εκτίμηση του φλαμανδικού Τύπου ότι ο κύριος λόγος της υποτονικής αυτής αντίδρασης από τη μεριά του N-VA έχει να κάνει με την ανησυχία του να δώσει «ζωτικό χώρο» στο εν πολλοίς ανταγωνιστικό ακροδεξιό και ανοιχτά ξενοφοβικό Vlaams Belang και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτεί εκείνο την πολιτική συγκυρία που δημιουργεί η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίο που το Vlaams Belang, αντιλαμβανόμενο τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το N-VA, προσπαθεί να το εγκλωβίσει περαιτέρω καλώντας το «να πορευτεί στον δρόμο που χάραξε ο Trump και να αψηφήσει τις αντιδράσεις». Με αυτά και με τούτα, είναι γεγονός ότι το N-VA έχει περιέλθει σε μια δύσκολη θέση, καθώς βάλλεται τόσο από τα ‘αριστερά’ (δηλ. από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που του ζητούν μια πιο ξεκάθαρη καταδίκη) όσο και από τα ‘δεξιά’ όπου το Vlaams Belang περιμένει ‘με το δάχτυλο στη σκανδάλη’ προκειμένου να αδράξει την ευκαιρία να εμφανιστεί εκείνο ως εγχώριος τοποτηρητής και επίδοξος μιμητής του Τραμπ, ποντάροντας στη σιωπηρή πλειοψηφία των συντηρητικών ψηφοφόρων που όπως υπολογίζει, βλέπει θετικά τα μέτρα του Αμερικανού Προέδρου.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top