ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου: «Άκαιρο το ψήφισμα της Βουλής, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα»

Α. Νεοφύτου: «Άκαιρο το ψήφισμα της Βουλής, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα»

Άκαιρο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου το θέμα με το ψήφισμα της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, λέγοντας ότι «είναι κάτι που μας προβληματίζει και θα βρούμε τρόπους πώς να το αντιμετωπίσουμε».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε ένα πρόβλημα παρερμηνειών που οφείλουμε να το αποκαταστήσουμε», ανέφερε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε επίσης αναφορά στο αίτημα της Άγκυρας για την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών σε υπηκόους της, λέγοντας ότι «η Τουρκία θέλει δια του Κυπριακού να μπει στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα».

Για το ψήφισμα της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η ιστορική μνήμη και τα ιστορικά γεγονότα δεν διαγράφονται, αλλά «στη συγκεκριμένη περίπτωση κακόβουλα έγινε μια βάναυση παρερμηνεία». «Είναι ένα θέμα που θα δούμε» είπε, ενώ παρέπεμψε και στην «ξεκάθαρη», όπως είπε, θέση του Εθνικού Συμβουλίου επί του θέματος.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες που αποδίδονται στον ΔΗΣΥ, αναφορικά με τη στάση του στο ψήφισμα της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι ΑΚΕΛ, ούτε είναι και ΕΛΑΜ».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «σε όλα τα ζητήματα έχουμε τα κόμματα του κέντρου να τα βάζουν με την Κυβέρνηση», κατηγορώντας από πρωίας μέχρι νυκτός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κάνει γενναιόδωρες παραχωρήσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κριτική του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση δεν είναι τόσο τολμηρή. «Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός να ταυτιστεί είτε με τη μια θέση είτε με την άλλη», είπε.

Ως προς τη συνεδρίαση του Εθνικού, είπε ότι έγινε μια καλή συζήτηση που επικεντρώθηκε περισσότερο στο αίτημα της Τουρκίας για τις διασυνοριακές ελευθερίες, ένα αίτημα που σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά». Όπως είπε, η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση είναι θέματα που καθορίζονται από την ίδια της ΕΕ.

Όσον αφορά τα ζητήματα για τη διακίνηση κεφαλαίων και υπηρεσιών, είπε ότι αυτά προβλέπονται από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. «Εάν η Τουρκία θέλει αυτά τα ζητήματα να έχουν εφαρμογή και στην Κύπρο, δεν έχει παρά, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, να εφαρμοστεί η τελωνειακή ένωση» είπε. Πρόσθεσε ότι δεν εκτιμά πως αυτό θα συμβεί, όμως με την επίλυση του Κυπριακού, η τελωνειακή ένωση θα καλύπτει το μέρος αυτό των διασυνοριακών σχέσεων.

Ως προς τη διακίνηση προϊόντων, είπε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις με απαγορευτικές διατάξεις και περιορισμούς της ΕΕ που αφορούν το γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. «Αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν ένα κράτος μέλος» αλλά «το σύνολο της ΕΕ» είπε.

Κατέληξε, λέγοντας ότι αν η Τουρκία θέλει τις ελευθερίες αυτές για τους υπηκόους της «πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να συμμορφωθεί προς τις ευρωπαϊκές αρχές και να ολοκληρώσει τον ενταξιακό της διάλογο», που «προϋποθέτει απαραιτήτως και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top