ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΩΤΙΟΥ: Σε στάδιο δοκιμασίας οι συνομιλίες εξ υπαιτιότητας της τ/κ πλευράς

ΦΩΤΙΟΥ: Σε στάδιο δοκιμασίας οι συνομιλίες εξ υπαιτιότητας της τ/κ πλευράς

«Δυστυχώς οι προσδοκίες που υπήρχαν σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, βρίσκονται τώρα σε ένα στάδιο μεγάλης και κρίσιμης, θα έλεγα, δοκιμασίας.

Την ευθύνη στην τουρκοκυπριακή πλευρά για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, επέρριψε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε επικήδειο λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του ηρωικώς πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Ανθυπολοχαγού Κώστα Παπαδόπουλου.

«Δυστυχώς οι προσδοκίες που υπήρχαν σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, βρίσκονται τώρα σε ένα στάδιο μεγάλης και κρίσιμης, θα έλεγα, δοκιμασίας. 

Και αυτό όχι με υπαιτιότητα της δικής μας πλευράς, της οποίας η βούληση, η καλή θέληση και η ειλικρίνεια δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αμφισβητείται, αλλά με καθαρή υπαιτιότητα της άλλης πλευράς που έδειξε να αναζητά προσχηματικά λόγους εγκατάλειψης της τράπεζας των διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Φωτίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Η στάση αυτή, σημείωσε, «και τα όσα προκλητικά άλλα ακούστηκαν από μέρους της τουρκικής πλευράς αποτελούν συνέχεια της υποβολής και υποστήριξης θέσεων στις διαπραγματεύσεις που προσκρούουν σε κάθε λογική και είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η αναγνώριση και για τους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων βασικών ελευθεριών που ισχύουν για τους Ευρωπαίους πολίτες, η διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων του 1960 και η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων για απροσδιόριστο χρόνο μετά και την λύση του Κυπριακού».

Τόνισε δε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η δική μας πλευρά θα συνεχίσουν να εργάζονται με όλη την καλή θέληση για την επίτευξη μιας πραγματικά δίκαιης και λειτουργικής λύσης που να επανενώνει την πατρίδα μας, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων, χωρίς η ασφάλεια που επιδιώκει η μια πλευρά να λειτουργεί εναντίον της ασφάλειας της άλλης πλευράς.

Και χωρίς, ακόμα, να επιδιώκεται με το μανδύα της νομιμότητας, και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο έλεγχος της Τουρκίας επί ολόκληρης της Κύπρου, επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, κάποια πολύ μικρά και θρυμματισμένα οστά του Ανθυπολοχαγού Κώστα Παπαδόπουλου εντοπίστηκαν διασκορπισμένα σε χώρο στην περιοχή Σκυλλούρας, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, χίλιοι τόσοι συμπατριώτες μας εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται.

«Ο κατάλογος των ευθυνών της κατοχικής δύναμης είναι βαρύς και ασήκωτος. Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις πολιτικές, νομικές και ηθικές ευθύνες που την βαραίνουν και να προχωρήσει σε ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση όλων των στοιχείων για τις ταφές που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών καθώς και στην κατάθεση των στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων που κρατεί ως επτασφράγιστο μυστικό στα αρχεία του ο τουρκικός στρατός» υπογράμμισε ο κ. Φωτίου.

Σημείωσε ακόμα ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και για το διπλό έγκλημα της σκόπιμης μετακίνησης και καταστροφής μαζικών τάφων αγνοουμένων με προφανή στόχο να αποκρυβεί η αλήθεια και τόνισε πως διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να συνεχίσει να ανέχεται την απάνθρωπη και βάρβαρη συμπεριφορά του κατακτητή.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς απαντά ο Υπ. Μεταφορών για τη viral φωτογραφία με τις ηλικιωμένες - Τι συμβαίνει με τις στάσεις λεωφορείων

Βγαίνει μπροστά ο Ζαννέττου μέσω των δικηγόρων του: «Πρόθεση η άμεση εκδίκαση της υπόθεσης»

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

«Φωτοβολταϊκά για Όλους»: Συμβουλές στους καταναλωτές που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν προέγκριση

Ανάγκες σε τρόφιμα για οικογένεια που έχασε τον ένα γονέα - Χρειάζονται βοήθεια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους



Μονή Αββακούμ: Κατέθεταν για δύο ώρες Ησαΐας και Τιμόθεος - «Έγιναν ομαλά»

Μονή Αββακούμ: Κατέθεταν για δύο ώρες Ησαΐας και Τιμόθεος - «Έγιναν ομαλά»

Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μοναχών Ησαΐα και Τιμόθεου, σχετικά με την υπόθεση της ΙΜ Οσίου Αββακούμ, ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι καταθέσεις έγιναν ομαλά, είπε στο ΚΥΠΕ ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top