ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο κύκλο διαλόγου για τη δήλωση πολιτικής για τη μεμονωμένη κατοικία εξήγγειλε ο Σ. Χάσικος

Νέο κύκλο διαλόγου για τη δήλωση πολιτικής για τη μεμονωμένη κατοικία εξήγγειλε ο Σ. Χάσικος

Την έναρξη νέου κύκλου διαλόγου, με τη Βουλή και δημοσίως, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, για το θέμα της δήλωσης πολιτικής για την ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας, εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Ο κ. Χάσικος, αφού εξήγησε τι ισχύει σήμερα, σημείωσε πως με τη νέα δήλωση πολιτικής που ισχύει σήμερα εξυπηρετείται ο απλός πολίτης καθώς επιτρέπεται η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Τόνισε πως ο γνώμονας της Κυβέρνησης είναι η στήριξη της υπαίθρου και του καθενός που ζει και στηρίζει την ύπαιθρο.

Ο Υπουργός ανέφερε πως εκείνο που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή σήμερα είναι πως θα πρέπει να υπάρξει νέα συνάντηση και από κοινού και στο πλαίσιο των ενστάσεων, εκεί που υπάρχει ευχέρεια να βελτιωθεί αυτή η πολιτική.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εξυπηρετούνταν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης από το προηγούμενο σύστημα, είπε πως αγόραζαν τις περιουσίες των φτωχών και τις μετέτρεπαν μέσα από την έλλειψη ρύθμισης της πολιτικής για τη μεμονωμένη κατοικία, σε οικισμούς και οκέλλες τις οποίες πωλούσες πανάκριβα. Σημείωσε πως με βάση την πληροφόρηση που έχει, τουλάχιστον από πλευράς Συνεργατισμού δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν τίθεται θέμα να κινδυνεύσει από τα δάνεια λόγω αυτής της πολιτικής.

Εξηγώντας τη διαφορά της προηγούμενης κατάστασης με το τι ισχύει με τη νέα πολιτική που εφαρμόζεται από το Νοέμβριο του 2016, ο κ. Χάσικος είπε πως προηγουμένως, στη βάση κοινωνικών κριτηρίων και άλλων θα μπορούσε κάποιος να υποβάλει αίτημα στην Πολεοδομία, η οποία ασκώντας τη διακριτική της ευχέρεια να δώσει άδεια ή να την απορρίψει. Δηλαδή, υπήρχε πολλή γενικότητα και δικαίωμα άσκησης διακριτικής ευχέρειας από πλευράς Πολεοδομίας κάτι που εκμεταλλεύτηκαν πολλοί, λόγω έλλειψης ρύθμισης, και έκτιζαν παντού και χωρίς έλεγχο.

Με τη νέα πολιτική για τη μεμονωμένη κατοικία, για να δοθεί άδεια πρέπει η κατοικία να βρίσκεται εντός 500 μέτρων από την οικιστική ζώνη, να υπάρχει δρόμος, νερό, ρεύμα, ο αιτητής να ζητά άδεια για δική του χρήση ή της οικογένειας του. Έτσι, από τη στιγμή που πληρούνται αυτά τα κριτήρια, η Πολεοδομία δεν έχει άλλη επιλογή από το δώσει άδεια για μεμονωμένη κατοικία, και συνεπώς έτσι ρυθμίζεται το ζήτημα της μεμονωμένης κατοικίας. Σημείωσε πως αν κάποιος απορριφθεί από την Πολεοδομία, μπορεί να αποταθεί στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων, υποβάλλοντας αίτημα κατά παρέκκλιση. “Σαφέστατα εξυπηρετείται ο πολίτης, και είναι εδώ που είπα στους βουλευτές να διαλέξουν ποιους θέλουν να εξυπηρετήσουν, τους πολίτες ή τους developers και τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης”, είπε.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι το θέμα αφορά την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και πολλούς ιδιοκτήτες γης των οποίων οι περιουσίες ουσιαστικά μηδενίζονται σε αξία. “Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή γιατί δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος αυτών των περιουσιών είναι υποθηκευμένες στις τράπεζες σε σχέση με τις αξίες που είχαν σε άλλες περιόδους, που ήταν πολύ μεγαλύτερες”, είπε.

Πρόσθεσε πως πρέπει να διασφαλιστεί η δημιουργία αστικής, περιαστικής και υπαίθριας περιοχή και από την άλλη ότι αυτοί που είναι σε διαδικασία αναδιαρθρώσεων των δανείων τους ή πώλησης περιουσιών, δεν θα επιβαρυνθούν αυτή την αλλαγή στη συγκεκριμένη δήλωση πολιτικής. Είπε πως στην επόμενη συνεδρία θα κληθούν ο Σύνδεσμος Τραπεζών, τα Συνεργατικά Ιδρύματα για να δώσουν τη διάσταση που υπάρχει ώστε να ληφθούν οι πιο σοφές αποφάσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης δήλωσε πως “είναι απαράδεκτο μεσούσης της οικονομικής κρίσης, που πολλές οικογένειες έχουν ξεσπιτωθεί, έχουν χάσει τις δουλειές τους και έχουν περιπέσει στη φτώχεια, να έρχεται η εκτελεστική εξουσία και με διατάγματα αντί να στηρίξει αυτές τις οικογένειες, αντί να στηρίξει τον απλό πολίτη, και στην ουσία να τον καρατομεί. Θεωρούμε ότι αυτές οι αποφάσεις εξυπηρετούν το κεφάλαιο και τη νύφη στο τέλος της ημέρας την πληρώνει ο απλός πολίτης”.

Ο κ. Πιττοκοπίτης πρόσθεσε πως στα εγκλήματα στις αναθεωρήσεις των Πολεοδομικών Ζωνών δεν τα έχει κάνει ο απλός πολίτης αλλά η εκτελεστική εξουσία και το κεφάλαιο, που εκμηδένιζε τις περιουσίες των μικροϊδιοκτητών όπως στη δυτική περιφέρεια της Πάφου. Κάλεσε την Κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το διάταγμα και να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση, και στη συνέχεια να ξεκινήσει ένας διάλογος για να βρεθεί η χρυσή τομή με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και πρωτίστως με σεβασμό στον απλό πολίτη. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως αν δεν πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα.

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Πιττοκοπίτη, κατόπιν σχετικής ερώτησης, ο κ. Χάσικος είπε πως “ο συγκεκριμένος βουλευτής λαϊκίζει και παραπλανεί επικίνδυνα τον κόσμο, γιατί αν η εισήγηση του υλοποιηθεί και ακυρωθεί το διάταγμα, εκείνος που θα την πληρώσει είναι ο φτωχός κόσμος και θα συνεχίσει να ισχύει μια κατάσταση πραγμάτων που εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες γης και developers.”

Όσον αφορά τη θέση ότι ο κ. Πιττοκοπίτης θα φτάσει ακόμα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό το θέμα, είπε πως ο ίδιος εκτελεί κυβερνητικό έργο στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού. “Αν θέλει να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πάει, θα είμαι παρών και εγώ και αυτές τις απειλές αλλού”, είπε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως θα πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας. Σημείωσε ωστόσο πως αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει μεταφορά πλούτου με τρόπο ώστε η ύπαιθρος να πληρώνει το κόστος της οποιασδήποτε ανάπτυξης. “Αυτό το οποίο επιβάλλεται είναι να υπάρξει ρύθμιση του θέματος με σεβασμό προς την περιουσία του καθενός Κύπριου φορολογούμενου, αυτό επιβάλλει και το Σύνταγμα”, είπε.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς είπε πως η δήλωση πολιτικής του Υπουργού δεν είναι τίποτε άλλο από διάταγμα ή διατάγματα, και με αυτό τον τρόπο δεν λειτουργεί η Δημοκρατία. Πέραν αυτού, δημιουργούνται στρεβλώσεις και κοινωνικές αδικίες καθώς η ύπαιθρος αργοπεθαίνει και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της δυνατότητας παραμονής στις περιοχές της υπαίθρου.

Ο κ. Μυλωνάς είπε πως φαινόμενα ρουσφετιού δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική για τα θέματα της μεμονωμένης κατοικίας με γνώμονα τα κριτήρια στήριξης της υπαίθρου.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως μακριά από λαϊκισμούς έχουν ταχθεί διαχρονικά ενάντια στην πολιτική για την ανάπτυξη της μεμονωμένης κατοικίας. Σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει τη θέση της Κυβέρνησης για περιορισμό της μεμονωμένης κατοικίας, η Κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει παράλληλα μέτρα, όπως την ανάπτυξη κατάλληλων πολεοδομικών ζωνών στην ύπαιθρο, η δημιουργία τοπικών σχεδίων, η χρηματοδότηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης για ανέγερση οικισμών στην ύπαιθρο, η προώθηση του αστικού αναδασμού και η κατάργηση των σκανδαλωδών παραχωρήσεων σε επιχειρηματίες για δημιουργία τουριστικών οικισμών και γηπέδων γκολφ.

Ο κ. Περδίκης μίλησε και για το σκέλος της περιβαλλοντικής καταστροφής, λέγοντας πως με βάση τα στοιχεία η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στη στεγανοποίηση της γης, γεγονός που επηρεάζει την ανάπτυξη των υπογείων υδατίνων πόρων και αντί το νερό να απορροφάται από τη γη ρέει προς τη θάλασσα.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



ΠτΔ: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό

ΠτΔ: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό

Κρίσιμη για το Κυπριακό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την ερχόμενη εβδομάδα με την επιστροφή στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top