ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο Τάφος 8 φέρεται να ανήκει στον Πτολεμαίο Ζ΄Ευπάτορα - Η Διευθύντρια του Τμήματος των Αρχαιοτήτων θεωρεί την ανασκαφή ως «αντιδεοντολογική»

Ο Τάφος 8 φέρεται να ανήκει στον Πτολεμαίο Ζ΄Ευπάτορα - Η Διευθύντρια του Τμήματος των Αρχαιοτήτων θεωρεί την ανασκαφή ως «αντιδεοντολογική»

Η Διευθύντρια του Τμήματος των Αρχαιοτήτων μιλά για «αντιδεοντολογική έρευνα» .

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον «Φιλελεύθερο», νέα στοιχεία που υφαίνουν την έρευνα του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρου Μαυρογιάννη για τον Τάφο 8 στους Τάφους των Βασιλέων, στην Πάφο.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Μαυρογιάννη, ο τάφος θα πρέπει να ανήκει στον Πτολεμαίο Ζ΄ Ευπάτορα γιο του τελευταίου μεγάλου βασιλέα του Πτολεμαϊκού Βασιλείου, Πτολεμαίου ΣΤ. 

Κάθε τμήμα του τάφου και των κατάλοιπων της ανασκαφής, σε ένα τμήμα επιστυλίου, σώζονται δύο γράμματα, ενεπίγραφα με κόκκινο χρώμα, ΘΕ, που πιθανόν είναι μέρος της επιγραφής « ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ) ΘΕ(ΟΥ ΕΥΠΑΤΟΡΟΣ)» .

Η ανακοίνωση της έρευνας των Μαυρογιάννη – Λεφαντζή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο δηλώνει ότι « η έρευνα έγινε αντιδεοντολογικά» . όπως δήλωσε στον «Φ» η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίναι Ιερωνυμίδου , « η έρευνα έγινε αντικανονικά» και « θα έπρεπε να ζητηθεί άδεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον ανασκαφέα του αρχαιολογικού χώρου».

Όσον αφορά το ίδιο αντικείμενο της έρευνας, η κ. Ιερωνυμίδου δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος τάφος είναι εντυπωσιακός, ενδέχεται να ανήκει στην οικογένεια των Πτολεμαίων, αλλά ¨αν δεν υπάρχει αρχαιολογική μαρτυρία, δεν μπορώ να καταλήξω σε συγκεκριμένο συμπέρασμα».

Ο καθηγητής Θεόδωρος Μαυρογιάννης απαντάει στην κ. Ιερωνυμίδου:« Εκτός του ότι η απαίτηση αυτή είναι προσβλητική για τα χρόνια της ζωής μου που αφιέρωσα στα παιδιά της Κύπρου, είναι τουλάχιστον άδικη, όχι τόσο προς το πρόσωπό μου, όσο προς το πρόσωπο του αρχιτέκτονα Μ. Λεφατνζή, τον οποίο εγώ ώθησα να παρατηρήσει ως επισκέπτης και επιστήμων το μνημείο.

Δεν υπήρξε παρόμοια αντίδραση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων όταν ερμήνευσα ιστορικά και δημοσίευσα την «Οικία του Θησέως» στην Πά φο ή τον Τάφο του Αδώνιδος» στην Ακρόπολη της Απαθούντος.

Και να μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ εκ περαιτέρω.»

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top