ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η οικιστική ανάπτυξη συρρικνώνει τις κτηνοτροφικές μονάδες - Αδυναμία δημιουργίας νέων

Η οικιστική ανάπτυξη συρρικνώνει τις κτηνοτροφικές μονάδες - Αδυναμία δημιουργίας νέων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτροφικές μονάδες, κυρίως με την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών αλλά και λόγω της έλλειψης υποδομών, συζήτησε η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέας Καυκαλιάς, αυξάνεται ο αριθμός των περιπτώσεων και των αναφορών που έρχονται στην Επιτροπή, όσον αφορά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτροφικές περιοχές που έχουν να κάνουν με τα αυξημένα κόστη λειτουργίας, τις χρεώσεις νερού και ρεύματος. Επίσης πολλές κτηνοτροφικές περιοχές με την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών από τη μια μέρα στην άλλη γίνονται παράνομες και δημιουργούνται επιπλέον πιέσεις στους κτηνοτρόφους των περιοχών. Έγινε επίσης λόγος για ανάγκη για συντήρηση και στήριξη των περιοχών με βασικές υποδομές, ωστόσο όπως λέχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, το κονδύλι για 41 κτηνοτροφικές περιοχές παγκυπρίως είναι καθορισμένο στις 250 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε ότι συχνά οι κτηνοτροφικές περιοχές λόγω της οικιστικής ανάπτυξης δέχονται πιέσεις από τις τοπικές κοινότητες για να φύγουν. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για να έχουμε και κρέας στο σπίτι μας και να στηρίζουμε τα 3 εκατομμύρια τουρίστες με κυπριακά προϊόντα πρέπει κάπου να αναπτύσσονται και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, για αυτό δεν μπορεί να είναι "υπό διωγμόν" οι κτηνοτρόφοι. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τις αγροτικές οργανώσεις, «οι κτηνοτροφικές ζώνες δεν μπορούν να γίνουν ούτε στη θάλασσα ούτε στον ουρανό». Παράλληλα, η Επιτροπή ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από το Υπουργείο Γεωργίας και την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας που εκπροσωπούσε το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ένα μήνα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις που να επιλύουν το πρόβλημα που προέκυψε για τους κτηνοτρόφους με την κατάργηση της κτηνοτροφικής ζώνης Τσερίου, με βάση την αλλαγή των τοπικών σχεδίων. Και αυτό γιατί παρά την αλλαγή ζώνης, κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν συμβάσεις μέχρι και το 2038. Εκ μέρους του Υπουργείο Γεωργίας υποστηρίχθηκε ότι πρέπει η κτηνοτροφική ζώνη να παραμείνει και να ανανεωθούν τα συμβόλαια μέχρι το 2038. Εκ μέρους της Επαρχιακής Διοίκησης αναφέρθηκε ότι το θέμα θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω και ότι θα είναι έτοιμοι σε περίπου ένα μήνα. Αναφέρθηκε επίσης ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί η κτηνοτροφική περιοχή με την κατασκευή ασφαλτοστρωμένων δρόμων και παράλληλα να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή. Ζητείται επίσης να εξευρεθεί νέα περιοχή μέχρι το 2028. Εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας λέχθηκε ότι νέες κτηνοτροφικές ζώνες στην περιοχή μπορούν να δημιουργηθούν μόνο στο Μαρκί και στο Κοτσιάτη. Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top