ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Παράλογη η επίθεση που δέχεται ο Παμπορίδης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Παράλογη η επίθεση που δέχεται ο Παμπορίδης

Παράλογη θεωρεί το Υπουργείο Υγείας την επίθεση που δέχεται ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παμπορίδης, από τους οργανωμένους γιατρούς, διευκρινίζοντας ότι δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από αυτό που εξάγγελλε τα τελευταία δυόμιση χρόνια, δηλαδή την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού στο επίκεντρό του βρίσκεται πάντα ο ασθενής.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τις ευθύνες που επιρρίπτονται από την συντεχνία των Κυβερνητικών Ιατρών στον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια και ιδιαίτερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς και τη χθεσινή κοινή τοποθέτηση του ΠΙΣ, ΠΑΣΥΚΙ, Κλαδική Ιατρών ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΣΙΚ και ΕΝΙΚ, με την οποία γίνεται λόγος για «εμπάθεια» του Υπουργού προς την ιατρική κοινότητα, η Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, αναφέρει ότι «προφανώς κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι κάποιοι σχεδιασμοί σε σχέση με την αυτονόμηση άρχισαν να ενεργοποιούνται» και ότι «επηρεάζονται τα συμφέροντα τους γι’ αυτό άρχισαν να αντιδρούν».

Στο μεταξύ, πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως αργότερα σήμερα οι οργωμένοι γιατροί θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη και δεν αποκλείεται να ανακοινώσουν μέτρα αντίδρασης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Υγείας

Η κ. Ανθούση ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «μια μέρα πριν την πρώτη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αυτονόμησης, προφανώς κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι κάποιοι σχεδιασμοί άρχισαν να ενεργοποιούνται ότι δεν μένουν στα χαρτιά, άρα εκείνοι που περίμεναν ότι θα ανατραπούν οι οποιοιδήποτε σχεδιασμοί με σχετικά με την αυτονόμηση και το ΓΕΣΥ και επηρεάζονται τα συμφέροντα τους, άρχισαν να αντιδρούν».

Σε σχέση με την απουσία εκπροσώπησης του θεσμικού οργάνου της ιατρικής κοινότητας (ΠΙΣ) από τα Διοικητικά Συμβούλια που σχετίζονται με την υλοποίηση της εφαρμογής του ΓεΣΥ και την Αυτονόμηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, η κ. Ανθούση είπε πως «ο ΠΙΣ επικαλείται την κυπριακή νομοθεσία ότι συμβουλεύει το Υπουργείο Υγείας για θέματα δημόσιας υγείας», για να προσθέσει πως «τα Διοικητικά Συμβούλια ασχολούνται με θέματα πολιτικής και το πως θα διαχειρίζονται τα δημόσια νοσηλευτήρια».

«Ο ΠΙΣ αντιπροσωπεύει τόσο τους ιδιώτες όσο και τους δημοσίους γιατρούς. Άρα διερωτώμαι κατά πόσο ο ΠΙΣ έχει την ίδια απαίτηση να συμμετέχει στα ΔΣ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Σε κάθε περίπτωση ο διορισμός των συγκεκριμένων ατόμων του Διοικητικού Συμβουλίου είχε απότοκο να φέρουμε άτομα με εμπειρογνωμοσύνη, για να μπορέσει να στηριχθεί η αυτονόμηση και όχι να υποβαθμίσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια. Θέλαμε να στηρίξουμε εμβολιάζοντας όλη την εμπειρογνωμοσύνη που έχουν αυτά τα άτομα, ώστε να μπορέσουν τα αυτόνομα νοσηλευτήρια να γίνουν όντως η ραχοκοκαλιά του δημόσιου», είπε.

Απαντώντας στο δημόσιο ερώτημα που απηύθυναν οι οργανωμένοι γιατροί, σε σχέση με το πως εξασφαλίζεται η εν λόγω συμφωνία και εάν θα στηριχτεί οικονομικά, η κ. Ανθούση είπε: «Γι’ αυτό έγινε στο νόμο της αυτονόμησης η τροπολογία με την εισήγηση του Υπουργού Υγείας και την υιοθέτηση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι για τα πρώτα πέντε χρόνια, μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, οποιαδήποτε τυχόν ελλείμματα θα επιχορηγούνται από το κράτος».

«Μιλούν για απαξίωση των γιατρών του δημοσίου. Να θυμίσω ότι έγιναν δύο συμφωνίες με τη συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών, τις οποίες υιοθέτησαν, και αφορούσε στην αναβάθμιση των γιατρών, στην παροχή κινήτρων με την εργασία εκτός ωραρίου, ώστε να αυξηθούν τα εισοδήματα τους. Στο επόμενο Υπουργικό θα κατατεθεί πρόταση για τις χειρουργικές επεμβάσεις, τις οποίες θα αποζημιώνονται υπερωριακά. Συν του ότι είχαν ζητήσει -ανεξαρτήτου οποιωνδήποτε μελετών- να συμπεριληφθούν 50 επιπλέον γιατροί και αυτό κάναμε», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στη δήλωση του Γ. Παπμπορίδη ότι θα φέρει γιατρούς από την Ελλάδα μέσω της διακρατικής συμφωνία, η κ. Ανθούση εξέφρασε τη λύπη της, γιατί ο οργανωμένος ιατρικός κόσμος «παρερμήνευσε», όπως είπε, την εξαγγελία της συμφωνίας.

Όπως είπε «έχουν παρερμηνεύσει τη συμφωνία ή την εξαγγελία της συμφωνίας του Υπουργού με την Ελλάδα», σημειώνοντας πως «ο Υπουργός Υγείας δεν είπε τίποτε άλλο από το ότι εάν με τις διακρατικές συμφωνίες και κατ’ επέκταση με τη συμφωνία με το Ισραήλ αντί να αποστέλλονται περιστατικά στο εξωτερικό εκεί που δεν υπάρχει εμπειρογνωμοσύνη και για εξειδικευμένες ειδικότητες, να μετακαλούνται και να υπάρχει συμφωνία, ούτως ώστε να γίνεται και έμμεση εκπαίδευση των δικών μας των γιατρών».

Πρόσθεσε πως «αυτές όλες οι κινήσεις απότοκο έχουν να αυξήσουμε τις υπηρεσίες υγείας γιατί για μας πρώτιστο είναι ο ασθενής», συμπληρώνοντας πως το Υπουργείο σέβεται τις απόψεις των οργανωμένων γιατρών, ωστόσο, θεωρεί «παράλογη την επίθεση που κάνουν στον Υπουργό Υγείας γιατί ο Υπουργός δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από αυτό που εξάγγελλε τα τελευταία δυόμιση χρόνια, δηλαδή την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών γιατί στο επίκεντρο είναι ο ασθενής».

Τα επόμενα βήματα του Υπουργείου για την κατάσταση στη ΜΕΘ

Κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λευκωσίας και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Υπουργείου, η κ. Ανθούση είπε πως ο Υπουργός είναι σε συνεννόηση με τους υπηρεσιακούς, ώστε να μην αφεθεί η εντατική.

«Εάν αποφασίσουμε», σημείωσε, «να λάβουμε μέτρα υπάρχει πάντα και η αγορά υπηρεσιών ή η αποστολή στον ιδιωτικό τομέα και αυτό το πράγμα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, αφού και πέρσι που υπήρξε πληρότητα στη ΜΕΘ, λόγω εποχική γρίπης, αποστέλλονταν περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα».

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως υπάρχουν σχεδιασμοί και βρίσκονται σε συνεννόηση με το Διευθυντή του νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς και σε συνεννόηση με τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών.

Εξάλλου, αναφερόμενη στην τοποθέτηση των οργανωμένων γιατρών ότι ζήτησαν από τον Υπουργό Υγείας προ δυο μηνών να προσκαλέσει ευρεία σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση της υπό στελέχωσης της εντατικής μονάδας του ΓΝ Λευκωσίας και ότι ουδεμία επίσημη απάντηση είχαν από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, η κ. Ανθούση είπε πως «ο Υπουργός Υγείας εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη γίνουν εσωτερικές μετακινήσεις, δηλαδή οι μετακινήσεις ήταν στο τραπέζι από τους υπηρεσιακούς προ δύο μηνών», προσθέτοντας πως «ο Υπουργός είχε ενημέρωση ότι υπήρχε μια αντίσταση στο να μετακινηθούν έστω και προσωρινά».

«Γι’ αυτό εξάντλησε όλες τις πιθανές λύσεις για να δει αν θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα της εντατικής με εξωγενής παράγοντες είτε με νέες προσλήψεις κλπ. Από τη στιγμή που δεν έγινε κατορθωτό το συγκεκριμένο δεν θεωρεί άδικο για σκοπούς δημόσιας υγείας να καλέσει τους υφιστάμενους, για ένα μήνα, ώστε να καλυφθεί το κενό. Το κενό είναι για ένα μήνα, αφού υπάρχει επικείμενη πρόσληψη εντατικολόγου αρχές Φεβρουαρίου και δεύτερου εντατικολόγου μέσα Φεβρουαρίου. Άρα εκείνο που ζήτησε ο Υπουργός ήταν κατά πόσον θα μπορούσαν να καλυφθούν από υφιστάμενες ανάγκες και δεν το θεωρεί και παράλογο για ένα ενάμιση μήνα».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top