ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Άνοιξαν οι κάλπες - Τώρα μιλά ο λαός

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Άνοιξαν οι κάλπες - Τώρα μιλά ο λαός

Άνοιξαν στις 7.00 οι κάλπες και άρχισε η ψηφοφορία για την επαναληπτική εκλογή προς ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μονομάχοι στην επαναληπτική εκλογή είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που διεκδικεί επανεκλογή, και Σταύρος Μαλάς, όπως και στην προ πενταετίας επαναληπτική εκλογή.

Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα λάβει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.

Η ψηφοφορία θα διακοπεί στις 12.00 για να επαναρχίσει στις 13.00. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18.00.

Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα που θα λήξει η ψηφοφορία στην Κύπρο. Μπορεί να δοθεί παράταση μέχρι και τις 9 το βράδυ εάν υπάρχουν έξω από εκλογικό κέντρο πολίτες για να ψηφίσουν.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας.

Η παρούσα εκλογική αναμέτρηση είναι η 13η στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι πρώτες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν το 1959 και ακολούθως το 1965, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993, 1998, 2003, 2008, 2013, 2018.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στο μόνιμο εκλογικό κατάλογο ανέρχεται στους 550.593. Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων, περιλαμβάνονται άλλοι 283 εκλογείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις 550.876. Από αυτούς, 11.683 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 38 εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν σε 15 χώρες στο εξωτερικό.

Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια είναι η Λευκωσία με 213.033 εκλογείς και ακολουθεί η Λεμεσός με 152.115, η Λάρνακα με 92.795, η Πάφος 49.765, η Αμμόχωστος με 31.485, και το εξωτερικό με 11.683.

Στην Κύπρο και το εξωτερικό λειτουργούν συνολικά 1.122 εκλογικά κέντρα.

Σε ό,τι αφορά στους εγκλωβισμένους πολίτες της Δημοκρατίας της επαρχίας Κερύνειας, αυτοί μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β’, Κέντρο ΣΤ΄ και οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της επαρχίας Αμμοχώστου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ’.

Στον αριθμό των εκλογικών κέντρων της Λευκωσίας περιλαμβάνεται και το ειδικό εκλογικό κέντρο που λειτουργεί στις Κεντρικές Φυλακές για τους φυλακισμένους. Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου των φυλακισμένων, η κάλπη αυτή θα μεταφερθεί και θα συγχωνευθεί με την κάλπη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top