ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στέλνουν στη Ρωσία τον 67χρονο Ισραηλινό για την εμπορία οργάνων

Στέλνουν στη Ρωσία τον 67χρονο Ισραηλινό για την εμπορία οργάνων

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας που θα συνεδριάσει στις 21 Φεβρουαρίου 2018, αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία έκδοσης 67χρονου Ισραηλινού ο οποίος συνελήφθη στις 28 Δεκεμβρίου 2017 στο αεροδρόμιο Λάρνακας, δυνάμει διεθνούς εντάλματος σύλληψης του από τη Ρωσία, για αδικήματα εμπορίας προσώπων.

Κατά τη σημερινή (5/02) διαδικασία η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Μαρίνα Σπηλιωτοπούλου ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι η Εισαγγελία παρέλαβε από τη Ρωσία όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούν την απέλαση του 67χρονου.

Πρόσθεσε ότι τα έγγραφα μελετήθηκαν και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου υπέγραψε την εξουσιοδότηση για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του φυγόδικου, ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η κ. Σπηλιωτοπούλου κατέθεσε ενώπιον του Σώματος την εξουσιοδότηση που υπέγραψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ημερομηνίας 1 Φεβρουαρίου 2018 και ανέφερε ότι στην επόμενη δικάσιμο θα παρουσιάσει μάρτυρες κατηγορίας.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου όρισε την 21η Φεβρουαρίου 2018 ως ημερομηνία για έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώ διέταξε όπως ο Ισραηλινός παραμείνει υπό κράτηση.

Ταυτόχρονα έδωσε οδηγίες όπως δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα στους συνηγόρους υπεράσπισης του 67χρονου για να τα μελετήσουν και να ετοιμάσουν την αγόρευση τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός έφτασε το απόγευμα της 28ης Δεκεμβρίου 2017, στο αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση από το Ισραήλ και έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι από τις 4/1/17 είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης του από τις Ρωσικές αρχές, σε σχέση με τα αδικήματα της εμπορίας προσώπων που διαπράχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2006.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ μετά τη σύλληψη του 67χρονου διαπιστώθηκε ότι εναντίον του εκκρεμούσαν δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης από τις αρχές της Ρωσίας και από τα Ηνωμένα Έθνη με έδρα το Κόσοβο. Ωστόσο λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος του Κοσόβου, οι αρχές της Δημοκρατίας εκτέλεσαν αμέσως το ένταλμα από τη Ρωσία, συλλαμβάνοντας τον 67χρονο.

Από τις λεπτομέρειες του αιτήματος έκδοσης προκύπτει ότι ο 67χρονος καταζητείται για συμμετοχή σε κύκλωμα το οποίο φέρεται να εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα. Το κύκλωμα φέρεται να δρούσε στη Ρωσία αλλά και στο Κόσοβο από το 2006 μέχρι το 2010.

Επίκεντρο του κυκλώματος φέρεται να είναι μια κλινική στα προάστια της Πρίστινα στο Κόσοβο, όπου εντοπίζονταν δότες ανθρώπινων οργάνων κυρίως από την Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στους οποίους, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αιτήματος έκδοσης, πληρώνονταν ποσά μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ για να πουλήσουν ζωτικά τους όργανα, κυρίως νεφρά.

Τα όργανα φέρονται να αφαιρούνταν στην κλινική στα προάστια της Πρίστινα και στη συνέχεια πωλούνταν σε ασθενείς, κυρίως από το Ισραήλ έναντι ποσών που κυμαίνονταν ανάμεσα σε 80 και 100 χιλιάδες ευρώ.

Το κύκλωμα εμπορίας προσώπων και ανθρώπινων οργάνων αποκαλύφθηκε το 2008 όταν ένας Τούρκος πολίτης ανακόπηκε στο αεροδρόμιο της Πρίστινα υποφέροντας από αφόρητους πόνους αφού μόλις είχε αφαιρέσει το νεφρό του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top