ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα μας 'πνίξει' για τα καλά η σκόνη - Πότε αναμένεται να γίνει πιο έντονο το φαινόμενο

Θα μας 'πνίξει' για τα καλά η σκόνη - Πότε αναμένεται να γίνει πιο έντονο το φαινόμενο

Η σκόνη θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα μέχρι τη Δευτέρα (12/02), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Μιχάλης Μούσκος, ο οποίος ανέφερε ότι το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα σημειωθεί παροδική αύξηση της σκόνης, η οποία ωστόσο, θα υποχωρήσει εντελώς μετά το Σαββατοκύριακο.

Εξάλλου, ο Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Χρύσανθος Σαββίδης,  δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα επίπεδα σκόνης είναι ψηλά, εντούτοις καθησύχασε το κοινό, λέγοντας πως δεν είναι επικίνδυνα.

«Η επικινδυνότητα της οφείλεται στο μικρό μέγεθος των σωματιδίων, τα οποία εισέρχονται πολύ εύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της αναπνευστικής οδού. Λόγω του μικρού μεγέθους επικάθονται στα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και προκαλούν ανάλογα με την ανθεκτικότητα του οργανισμού κάποια προβλήματα», είπε ο κ. Σαββίδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαββίδης το ημερήσιο όριο είναι 50 μg/m3 και αυτή τη στιγμή οι μετρήσεις δείχνουν ότι η σκόνη κυμαίνεται από το 50 μg/m3  μέχρι το 100 μg/m3, ενώ σημείωσε πως σε κάποιες περιοχές οι τιμές υπερβαίνουν και τα 100 μg/m3.

«Στην Κύπρο υπήρξαν επεισόδια με τιμές 500 και 1000. Άρα δεν είναι από τα χειρότερα επεισόδια που ζήσαμε στην Κύπρο. Είναι ένα επεισόδιο, το οποίο ζούμε πολύ συχνά, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, που γειτνιάζει με τη Βόρειο Αφρική και τη Δυτική Ασία. Λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών ευνοούνται κάποιες μετεωρολογικές συνθήκες και έρχεται στην Κύπρο», είπε.

Η σκόνη ευτυχώς περιορίζεται ψηλά

Από την πλευρά του, ο κ. Μούσκος ανέφερε πως «η σκόνη παραμένει στην ατμόσφαιρα» και πως μέχρι στιγμής δεν σημειώθηκε κάποια μεταβολή.

«Φαίνεται», είπε, «μια παροδική αύξηση της σκόνης το Σάββατο το βράδυ προς το πρωί της Κυριακή, αλλά γενικά τα επίπεδα σκόνης δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά. Σε κάποιες περιοχές βρισκόμαστε πάνω από 100 μg/m3».

Είπε πως η σκόνη μας έρχεται από δυτικά, για να σημειώσει ότι «ευτυχώς η περισσότερη περιορίζεται στα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν πιο ψηλά και δεν την αφήνουν να πέσει κάτω».

Συστάσεις προς τους εργαζομένους

Ο Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρξει αρνητική επίδραση της σκόνης στην ανθρώπινη υγεία, σημειώνοντας ότι το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) πρέπει να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

Επίσης, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους, λέγοντας πως απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους.

Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν υπήρξαν οποιεσδήποτε καταγγελίες από εργαζομένους, ο κ. Σαββίδης είπε πως δεν υπήρξαν.

Συστάσεις Υπουργείου Υγείας

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι λόγω της έντονης παρουσίας υψηλών επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα οι Ιατρικές Υπηρεσίες υπενθυμίζουν στο κοινό ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι ανοσοανεπάρκειες, τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών.

Όπως σημείωσε, τα άτομα που ανήκουν στις πιο πάνω ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές, στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, να αποφεύγουν ή περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Είπε ακόμα ότι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, δύσπνοια, απόχρεμψη), ρινίτιδα, ερεθισμός στα μάτια, συνίσταται η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό τους ή σε Τμήματα Πρώτων Βοηθειών.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top