ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Navtex και από την Κυπριακή Δημοκρατία – Περιλαμβάνει άσκηση με πραγματικά πυρά

ΑΟΖ: Navtex και από την Κυπριακή Δημοκρατία – Περιλαμβάνει άσκηση με πραγματικά πυρά

Περιοχή έκτασης περίπου 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ δέσμευσε για αύριο (15/2) η Κυπριακή Δημοκρατία.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας δέσμευσε για άσκηση με πραγματικά πυρά περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι τα τουρκικά πολεμικά, με πρόσχημα αυτή την παράνομη Navtex, παρεμποδίζουν την πορεία του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, Saipem 12.000, το οποίο μετά την «Καλυψώ» οδεύει προς τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3.

Η Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετίζεται με την παρουσία ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή.

Η κυβέρνηση, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, υπογράμμισε ότι ενεργειακοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ, στέλνουν το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις τους παρά τις τουρκικές προκλήσεις.

Από την άλλη, όπως δήλωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, το Saipem 12.000 δεν μπορεί να περιμένει επ’ άπειρον, ωστόσο παραμένει στην περιοχή μέχρι νεωτέρας.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ο κ. Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο συνεχίζεται με την ελπίδα για αποτέλεσμα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top