ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πνίγει 8 στους 10 κύπριους το κόστος της εκπαίδευσης- ΠΙΝΑΚΑΣ

Πνίγει 8 στους 10 κύπριους το κόστος της εκπαίδευσης- ΠΙΝΑΚΑΣ

Δυσκολία στην πληρωμή του κόστους επίσημης εκπαίδευσης , αντιμετωπίζουν οκτώ στους δέκα κύπριους, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση ακόμη και από την Ρουμανία.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, το 2016 η πλειοψηφία των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ποσοστό 59% είναι σε θέση να πληρώσει εύκολα το κόστος της επίσημης εκπαίδευσης και πιο αναλυτικά, σχετικά εύκολα 26%, εύκολα 20% και πολύ εύκολα 13%.
Από την άλλη, το 41% δεν τα καταφέρνει και τόσο εύκολα αφού, με κάπως εύκολα πληρώνει το 22%, μέτρια το 12% και με μεγάλη δυσκολία το 7%.
Η οικονομική προσιτότητα της επίσημης εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Eurostat, ήταν παρόμοια μεταξύ των πόλεων , των προαστείων και των αγροτικών περιοχών.
Δυσκολία κάλυψης των σχετικών δαπανών για την εκπαίδευση αναφέρθηκε από το 44% των νοικοκυριών στις αγροτικές περιοχές, το 41% στις πόλεις και το 39% στα προάστια.

Το κόστος της επίσημης εκπαίδευσης, σύμφωνα με την έρευνα περιλαμβάνει δίδακτρα, εγγραφές, αμοιβές εξετάσεων, βιβλία, σχολικά ταξίδια, έξοδα κυλικείων και άλλα αναμενόμενα έξοδα. Στην περίπτωση των ενηλίκων εκπαιδευόμενων, το κόστος μπορεί να περιλαμβάνει την απώλεια εισοδήματος που προκύπτει από το άτομο που εγκαταλείπει την απασχόληση ή μειώνει το ωράριο εργασίας για να συμμετάσχει στην εκπαίδευση.
Σκοπός της ανάλυσης αυτών των δεδομένων είναι να εκτιμηθεί το επίπεδο δυσκολίας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, όσον αφορά την κάλυψη του συνολικού κόστους της επίσημης εκπαίδευσης για όλα τα μέλη του νοικοκυριού που συμμετέχουν στην επίσημη εκπαίδευση.

Το 2016, τουλάχιστον ένα από τα δύο νοικοκυριά δήλωσε δυσκολία στην καταβολή του κόστους επίσημης εκπαίδευσης σε 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στην Ελλάδα (89%), την Κύπρο (82%), τη Ρουμανία (78%) και την Κροατία (77%).
Αντίθετα, στα υπόλοιπα 13 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον το ήμισυ των νοικοκυριών ήταν σε θέση να πληρώσουν για την επίσημη εκπαίδευση με ευκολία.
Συγκεκριμένα, στη Φινλανδία, το 87% των νοικοκυριών ανέφεραν ότι ήταν σε θέση να καλύψουν αρκετά εύκολα, εύκολα ή πολύ εύκολα το οικονομικό κόστος της επίσημης εκπαίδευσης με τη Γερμανία και τη Σουηδία να ακολουθούν με ποσοστό τα 85%.

Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, η κατηγορία με ευκολία περιλαμβάνει εκείνα τα νοικοκυριά που ήταν σε θέση να καλύψουν το κόστος της επίσημης εκπαίδευσης αρκετά εύκολα, εύκολα ή πολύ εύκολα, ενώ η κατηγορία με δυσκολία "περιλαμβάνει τα νοικοκυριά που κάλυψαν μερικές δυσκολίες, δυσκολία ή μεγάλη δυσκολία.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα της Eurostat:

 

Επιμέλεια Χρίστος Ζήνωνος 

*Κεντρική φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top