ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έμπρακτη στήριξη Γαλλίας σε Κύπρο - 'Δεν θα αποδεχθεί εγγυητικά δικαιώματα στη διαδικασία του Κυπριακού'

Έμπρακτη στήριξη Γαλλίας σε Κύπρο - 'Δεν θα αποδεχθεί εγγυητικά δικαιώματα στη διαδικασία του Κυπριακού'

Προβληματισμένος για όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρέσβης Ρενέ Τροκάζ σε σημερινή συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ενώ σύμφωνα με την ίδια, την ενημέρωσε ότι η Γαλλία δεν θα δεχθεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ούτε εγγυήσεις, σε μια μελλοντική λύση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, η κ. Θεοχάρους τόνισε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να στηρίξουν εμπράκτως την Κύπρο.

Η κ. Θεοχάρους και ο κ. Τροκάζ αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, σε σημερινή συνάντηση στα γραφεία της Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, ο Γάλλος Πρέσβης εμφανίστηκε πολύ προβληματισμένος και ανήσυχος για όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ. «Γνωρίζει ότι μια περαιτέρω εκτροπή στη φασιστική Τουρκία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην Κύπρο» είπε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, σημειώνοντας αναφορά του κ. Τροκάζ ότι «αν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Τουρκία η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».

Η κ. Θεοχάρους είπε πως ο Γάλλος Πρέσβης την ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα της Τοτάλ θα συνεχιστεί κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο.

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως ο κ. Τροκάζ «γνωρίζει πάρα πολύ καλά την αναγκαιότητα εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την ΕΕ και μας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού σε μια μελλοντική λύση».

Αυτό, υπέδειξε, «ας γίνει μάθημα σε όλους όσοι εδώ στον τόπο μας αποδέχονται εκπτώσεις από την εφαρμογή ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθεί εγγυητικά δικαιώματα στο μέλλον κάποιας ξένης χώρας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

H EE να στηρίξει έμπρακτα την Κύπρο

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης αναφέρθηκε και στην Ατυπη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. «Ελπίζουμε οι Ευρωπαίοι εταίροι, ο κ. Γιούνκερ και οι άλλοι επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, να κατανοήσουν το πρόβλημα και ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει επισταμένως την έμπρακτη βοήθεια της ΕΕ» είπε, προσθέτοντας πως «δεν αρκεί μια απλή δήλωση συμπαράστασης. Δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Κύπρος αυτή τη στιγμή, αλλά τη στήριξη των εταίρων της».

Ερωτηθείσα γιατί αρκείται σε απλές δηλώσεις η ΕΕ, η Ελένη Θεοχάρους είπε πως ο πρώτος λόγος είναι επειδή η κυπριακή πλευρά και οι αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας που μπορούν να επηρεάσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την εξαίρεση των ευρωβουλευτών, δεν έχουν κάνει εκείνο που έπρεπε ή έχουν παραπληροφορήσει την ΕΕ για όλα όσα συμβαίνουν.

Ο δεύτερος λόγος, που είναι η πλέον απαισιόδοξη τοποθέτηση, όπως είπε, είναι ότι η ΕΕ δεν θα ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία αποτελεί σημαντικό οικονομικό της εταίρο. «Εάν συμβαίνει αυτό σε τέτοιο βαθμό που να παραβιάζει τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, είναι τραγικό» είπε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top