ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: Στο Ανώτατο η αντεξέταση λόγω της φωτιάς στο κτήριο 4

ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: Στο Ανώτατο η αντεξέταση λόγω της φωτιάς στο κτήριο 4

Με την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, λογιστή Θεόδωρου Χατζηδημητρίου συνεχίστηκε σήμερα (9/3) ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, η οποία ας σημειωθεί πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πυρκαγιάς στο κτίριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου συνεδρίαζε το Κακουργιοδικείο, ο μάρτυρας αντεξετάστηκε από τους συνήγορους υπεράσπισης των Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Μιχάλη Πάντη και της εταιρείας Helector Cyprus.

Κατά την αντεξέταση του μάρτυρα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Ανδρέας Πελεκάνος, υπέδειξε στον μάρτυρα ότι σε πολλά στοιχεία που αφορούν τραπεζικά δεδομένα δεν υπάρχει σφραγίδα από τράπεζα ή υπογραφή από τραπεζικό υπάλληλο, με τον μάρτυρα να αναφέρει ότι δεν θυμάται κατά πόσο έτσι είναι τα πράγματα. Σε ερώτηση αν πήρε ως δεδομένο ότι τα στοιχεία ήταν ορθά, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορούσε να ελέγξει την ορθότητα των καταστάσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Σε ερώτηση του κ. Πελεκάνου κατά πόσο γνώριζε ότι σε εταιρείες των οποίων έγινε ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων υπήρχαν και άλλο μέτοχοι πέραν του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν το γνώριζε.

Σε ερώτηση σε σχέση με το ποιος ήταν ο σκοπός ετοιμασίας των εκθέσεων του ο Θεόδωρος Χατζηδημητρίου είπε ότι σκοπός ήταν να γίνει ανάλυση των καταθέσεων για να επιχειρηθεί ταύτιση με τους φερόμενους χρηματισμούς.

Σε υποβολή της υπεράσπισης Λουρουτζιάτη ότι η εικόνα που προκύπτει από την έκθεση για τα δεδομένα του Ανδρέα Λουρουτζιάτη είναι εντελώς λανθασμένη και πως ο σκοπός της ήταν χωρίς αντικειμενικότητα να ταυτιστούν οι φερόμενοι ως χρηματισμοί με τις καταθέσεις, ο μάρτυρας απάντησε ότι διαφωνεί.

Σε τοποθέτηση του Ανδρέα Πελεκάνου ότι ο ίδιος δεν είχε προβεί σε φορολογική διερεύνηση αλλά σε ανάλυση τραπεζικών δεδομένων ο μάρτυρας απάντησε ότι σωστά έτσι είναι, προσθέτοντας ωστόσο ότι του δόθηκαν φορολογικά στοιχεία τα οποία και ανέλυσε.

Ακολούθως ο συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη υπέβαλε στον μάρτυρα ότι λανθασμένα ή με σκοπιμότητα λήφθηκαν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις με πρόθεση και σκοπό να καταδειχθεί το καθαρό εισόδημα του κ. Λουρουτζιάτη. Ο μάρτυρας διαφώνησε.

Ο κ. Πελεκάνος υπέδειξε την ίδια στιγμή ότι τα όσα περιλαμβάνονται στην έκθεση σε σχέση με το υπόλοιπο που προκύπτει από την αφαίρεση του συνόλου του καθαρού εισοδήματος από το σύνολο των καταθέσεων είναι εντελώς λανθασμένα. Ο μάρτυρας και σε αυτή την περίπτωση διαφώνησε με τον κ. Πελεκάνο να υποδεικνύει στον μάρτυρα παραδείγματα εισοδημάτων, όπως το εισόδημα που προέρχεται από πώληση μετοχών, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις φορολογικές δηλώσεις και δεν φορολογούνται.

Μάλιστα η υπεράσπιση του Ανδρέα Λουρουτζιάτη έκανε λόγο και για συνολικό άθροισμα καταθέσεων ύψους €393.310, οι οποίες αφορούν εισοδήματα τα οποία δεν φορολογούνται και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στις φορολογικές δηλώσεις, υποβάλλοντας στον μάρτυρα πως από τη στιγμή που επέλεξε να αναφερθεί τις φορολογικές δηλώσεις, ουσιαστικά παραπλανεί. Ο μάρτυρας διαφώνησε.

Ο Ανδρέας Πελεκάνος είπε ακολούθως στον μάρτυρα πως όφειλε να λάβει επιπρόσθετα στοιχεία υπόψη του για να παρουσιάσει μια σωστή και ολοκληρωμένη εικόνα στο Δικαστήριο. Ο μάρτυρας ανέφερε πως αυτή είναι η άποψη της υπεράσπισης με την οποία και διαφωνεί.

Σε παρατήρηση του Ανδρέα Πελεκάνου πως αν ληφθούν υπόψη τα νόμιμα έσοδα του κ. Λουρουτζιάτη από δραστηριότητες που δεν φορολογούνται η διαφορά καταθέσεων – εισοδημάτων θα είναι διαφορετική, ο μάρτυρας επανέλαβε πως αυτή είναι η θέση της υπεράσπισης και πως ο ίδιος ανέλυσε τα τραπεζικά δεδομένα.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε επίσης σε σχέση με αποδεικτικά καταθέσεων σε λογαριασμό της εταιρείας ΕΒΕΧ, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην ανάλυση σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά δεδομένα Λουρουτζιάτη, με τον μάρτυρα να παραδέχεται ότι από τα αποδεικτικά έγγραφα των καταθέσεων φαίνεται ότι καταθέσεις στον λογαριασμό της ΕΒΕΧ γίνονταν και από τους Νίκο Λουρουτζιάτη, πατέρα του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, και Αντώνη Μακαρίου.

Νωρίτερα η συνήγορος υπεράσπισης του Μιχάλη Πάντη, Ειρήνη Ανδρέα, ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο οι πλείστες των καταθέσεων στους λογαριασμούς του Μιχάλη Πάντη αφορούσαν μεταφορές από άλλους λογαριασμούς είτε από τον ίδιο είτε από τη σύζυγο του Χαραλαμπία Πάντη, με τον μάρτυρα να απαντά καταφατικά.

Σε άλλο σημείο της αντεξέτασης του μάρτυρα από την Ειρήνη Ανδρέα διαφάνηκε πως σύμφωνα με την έκθεση για τα τραπεζικά δεδομένα του Μιχάλη Πάντη, για την περίοδο 31/12/2007 – 31/12/2013 έγιναν καταθέσεις στους λογαριασμούς του συνολικού ύψους €250.074, ενώ για την ίδια περίοδο τα εισοδήματα του σύμφωνα με τις φορολογικές του δηλώσεις ανήλθαν σε €305.161.

Σε ερώτηση κατά πόσο ο ίδιος διερεύνησε πόσα χρήματα προήλθαν από λογαριασμούς της συζύγου του Χαραλαμπίας Πάντη ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης τέλος της εταιρείας Helector Cyprus Γιώργος Παπαϊωάννου ρώτησε τον μάρτυρα ποιο πρότυπο ακολούθησε για την ετοιμασία της έκθεσης, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν υπάρχουν πρότυπα για ανάλυση τραπεζικών δεδομένων.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 22 Μαρτίου με την προσκόμιση νέας μαρτυρίας εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top