ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινό μέτωπο κύπριων Ευρωβουλευτών κατά Τουρκίας

Κοινό μέτωπο κύπριων Ευρωβουλευτών κατά Τουρκίας

Να αντιδράσουν με μέτρα κατά της Τουρκίας κάλεσε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κομισιόν ο Λευτέρης Χριστοφόρου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιδράσουν με μέτρα έναντι της Τουρκίας για τις προκλητικές ενέργειες της, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο κ. Χριστοφόρου απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς είπε πως "απευθύνω έκκληση αλλά και ταυτόχρονα απαιτώ τόσο από εσάς όσο και από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σεβαστείτε τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να σταματήσετε να εκπονείτε σχέδια αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ”.

Κατά τη συζήτηση με θέμα τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 22 - 23 Μαρτίου, ο κ. Χριστοφόρου σε παρέμβαση του ανέφερε πως "παρά την ισχυρή θέση καταδίκης της Τουρκίας, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για τις προκλητικές, παράνομες κι απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία συνεχίζει να περιφρονεί και να προσβάλλει την απόφαση του Συμβουλίου, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό τις προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο".

"Η υπόθεση της προκλητικής εισβολής της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, δεν είναι μόνον υπόθεση της Κύπρου, αλλά είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ και ο θεμελιώδης κανόνας στην ΕΕ είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών", σημείωσε.

"Η ΕΕ σήμερα δοκιμάζεται στη Κύπρο, στην κυπριακή ΑΟΖ και καλείται η ΕΕ, να αποδείξει ότι η Αρχή της Αλληλεγγύης δεν είναι κενού περιεχομένου. Ταυτόχρονα η ΕΕ οφείλει να αποδείξει ότι η αρχή του σεβασμού του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, είναι αδιαπραγμάτευτη, διαφορετικά τίθεται εν αμφιβόλω η ίδια η ύπαρξη της ΕΕ", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφόρου.

Υπογράμμισε πως "η Τουρκία καταπατεί καθημερινά το ευρωπαϊκό δίκαιο, περιφρονεί τις αποφάσεις της ΕΕ και συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ".

"Καλώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 22-23 Μαρτίου, να σταθεί αμετακίνητο σε θέματα αρχών και να καλέσει τη Τουρκία να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, σταματώντας κάθε παράνομη δραστηριότητα στη κυπριακή ΑΟΖ, διαφορετικά να ληφθούν αυστηρά μέτρα και κυρώσεις έναντι της Τουρκίας", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "δεν μπορεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ώρα που η Τουρκία περιφρονεί αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ώρα που ο τουρκικός στόλος με πειρατικό τρόπο εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ, στην ευρωπαϊκή ΑΟΖ, η Τουρκία να επιβραβεύεται με ευρωπαϊκά δώρα. Η ανοχή απέναντι στη Τουρκία την αποθράσυνε και θα συνεχίζει να προκαλεί όχι μόνο στη Κύπρο αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη".

"Εάν δεν σταματήσουμε την Τουρκία τώρα, από τις άκρως προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες της σε Κύπρο και Ελλάδα, αύριο θα είναι πολύ αργά. Οφείλει η ΕΕ να προλάβει και να αναχαιτίσει την επιθετικότητα και επεκτατικότητα της Τουρκίας και του Ερντογάν", επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Χριστοφόρου, απευθυνόμενος στον κ. Τίμερμανς είπε: “Απευθύνω έκκληση αλλά και ταυτόχρονα απαιτώ τόσο από εσάς όσο και από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σεβαστείτε τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να σταματήσετε να εκπονείτε σχέδια αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ.”

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top