ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο δείπνο για απαντήσεις – Τα «θέλω» των Τουρκοκυπρίων και οι «ελπίδες»

Στο δείπνο για απαντήσεις – Τα «θέλω» των Τουρκοκυπρίων και οι «ελπίδες»

«Η εθνική ενότητα είναι μια πλάνη», λέει ένα σύνθημα των αντιεξουσιαστών της Αθήνας και πιθανώς αυτό να είχαν στο μυαλό τους οι πολιτικοί αρχηγοί πηγαίνοντας στη Σύσκεψη της Πέμπτης (12/4).

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Στο περιβόητο δείπνο της Δευτέρας (16/4) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν και επιμένει πως πάει χωρίς ατζέντα, βαδίζει για να ζητήσει επανέναρξη των συνομιλιών «νοουμένου ότι θα τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις».

Με τη σκέψη όλων να είναι στην κύρια απαίτηση των Τουρκοκυπρίων (προς το παρόν), δηλαδή τη διασύνδεση φυσικού αερίου και Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε ότι είναι έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις αξιώσεις του Μουσταφά Ακιντζί.

Μάλλον, όμως, δεν έπεισε τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς διατηρήθηκαν οι διαφωνίες κυρίως ως προς την επόμενη μέρα και τον τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, πέραν της σύστασης τεχνικής επιτροπής για τον ενεργειακό προγραμματισμό και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, εκτιμάται ότι ο κατοχικός ηγέτης θα προσέλθει στο δείπνο απαιτώντας πολιτική ισότητα -ακόμα και πριν τη λύση- και θέλοντας να ξεκαθαρίσει αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει σε κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ενδεικτική είναι και η θέση που εξέφρασε την Τετάρτη (11/4) περί επανέναρξης των συνομιλιών «από το μηδέν».

Πάντως, από το δείπνο δεν φαίνεται να βγαίνει λευκός καπνός, εκτός και αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποχωρήσει σε όλες τις κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς και αποδεχτεί επανέναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Όπως επαναλαμβάνει, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, ενώ ούτε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα μπορέσει, πιθανώς, να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση.

«Dum Spiro Spero», είπε την Πέμπτη (12/4) στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ωστόσο η «ελπίδα» είναι κάτι που επίσης θα πρέπει να συζητηθεί σε τούτη τη γωνιά της Μεσογείου. Ούτως ή άλλως, όλο και περισσότεροι κύκλοι αναμοχλεύουν τη λύση δύο κρατών ακόμα και στις ελεύθερες περιοχές. «Ελπίζουμε» όλοι το ίδιο;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top