ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μέτοχος η Τράπεζα Κύπρου σε μεγάλες εταιρείες λόγω χρεών

Μέτοχος η Τράπεζα Κύπρου σε μεγάλες εταιρείες λόγω χρεών

Οι ζημιές αλλά και τα χρέη ανάγκασαν τους μετόχους να χάσουν τις εταιρείες μέσα από τα χέρια τους και να δώσουν τον έλεγχο στις Τράπεζες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος και η δημοσιογράφος Θεανώ Θειοπούλου οι εταιρείες οι οποίες ήταν υπερδανεισμένες αναγκάστηκαν να θέσουν την Τράπεζα Κύπρου ως μέτοχο τους.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για 10 μεγάλες εταιρείες οι οποίες εμφανίζουν υψηλό δανεισμό και απαιτητού να γίνει αναδιάρθρωση των δανείων τους. Έτσι η Τράπεζα Κύπρου έγινε βασικός μέτοχος σε αυτές τις εταιρείες.

Σκοπός της Τράπεζας είναι όταν οι επιχειρήσεις ανακάμψουν να μπορεί να πωλήσει την συμμετοχή της σε άλλους ιδιώτες.

Ο «Φ» παρουσιάζει τις εταιρείες που λόγο χρεών έγινε μέτοχος η Τράπεζα Κύπρου:

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αναδιάρθρωσης των δανείων του Συγκροτήματος, αποκτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2016 το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της S.Z. Eliades Leisure Ltd ως ανταλλαγή για την εξόφληση χρέους που οφειλόταν, συνολικού μικτού ποσού ύψους €52,335 χιλ.

Η S.Z. Eliades Leisure Ltd δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη γης και τη λειτουργία γηπέδου γκολφ στην Κύπρο. Η εύλογη αξία της τιμής εξαγοράς του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της S.Z. Eliades Leisure Ltd ανέρχεται σε €43,758 χιλ. Η εξαγορά δεν περιλάμβανε οποιοδήποτε αντάλλαγμα σε μετρητά. Το Συγκρότημα θεωρεί ότι ασκεί έλεγχο στη S.Z. Eliades Leisure Ltd.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αναδιάρθρωσης των δανείων της μητρικής εταιρείας της K. Athienitis Kalamon Ltd, το Συγκρότημα απέκτησε στις 23 ∆εκεμβρίου 2016 το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της K. Athienitis Kalamon Ltd.

Η K. Athienitis Kalamon Ltd δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και ενοικίαση ακινήτων. Η εύλογη αξία της τιμής εξαγοράς του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της K. Athienitis Kalamon Ltd ανέρχεται σε €4.204 χιλ., η οποία ισούται με το τίμημα που πληρώθηκε για την εξαγορά της εταιρείας.

Μέρος της τιμής εξαγοράς που πληρώθηκε χρησιμοποιήθηκε για να μειωθούν οι οφειλόμενες δανειακές διευκολύνσεις της μητρικής εταιρείας της K. Athienitis Kalamon Ltd. Το Συγκρότημα θεωρεί ότι ασκεί έλεγχο στην K. Athienitis Kalamon Ltd.

Ως μέρος της εξαγοράς ορισμένων δραστηριοτήτων της Λαϊκής Τράπεζας το 2013, αποκτήθηκε από το Συγκρότημα, το 49,9% της CNP Cyprus Insurance Holdings Ltd, μητρική εταιρεία συγκροτήματος ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

To Συγκρότημα κατέχει 23,1% στην Interfund Investments Plc, η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο ως επενδυτική εταιρεία κλειστού τύπου και είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ. Η αγοραία αξία της επένδυσης είναι €1,804 χιλ. (2016: €1,399 χιλ.).

Το Συγκρότημα κατέχει πραγματικό ποσοστό ύψους 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Rosequeens Properties SRL, η οποία είναι εγγεγραμμένη στη Ρουμανία και είναι ιδιοκτήτρια εμπορικού κέντρου στη Ρουμανία.

Το μερίδιο αποκτήθηκε αφού η BOC PCL έλαβε μέρος σε διαδικασία δημόσιου πλειστηριασμού στα πλαίσια διακανονισμού οφειλόμενων χρεών ύψους €21 εκατ. περίπου.

Το Συγκρότημα κατέχει ποσοστό συμμετοχής 30.0% του μετοχικού κεφαλαίου της Aris Capital Management LLC, το οποίο μεταφέρθηκε στο Συγκρότημα μετά την εξαγορά ορισμένων δραστηριοτήτων της Λαϊκής Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια του έτους που έληξε στις 31 ∆εκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αναδιάρθρωσης των δανείων του, το Συγκρότημα απέκτησε ποσοστό ύψους 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της Μ.Σ. (Σκύρα) Βάσας Λτδ.

Η Μ.Σ. (Σκύρα) Βάσας Λτδ είναι η μητρική εταιρεία συγκροτήματος εταιρειών (συγκρότημα Σκύρα Βάσα) με δραστηριότητες στην παραγωγή, επεξεργασία και διανομή υλικών (θρυμματισμένες πέτρες και άμμος) και παροχή άλλων δομικών υλικών και υπηρεσίες που βασίζονται σε βασικά προϊόντα όπως έτοιμο σκυρόδεμα, άσφαλτος και συσκευασία υλικών.

Το Συγκρότημα θεωρεί ότι ασκεί σημαντική επιρροή στο συγκρότημα Σκύρα Βάσας, καθώς μπορεί να εκπροσωπείται στο ∆ιοικητικό Συμβούλιο και να ψηφίζει για θέματα που αφορούν στις δραστηριότητες του συγκροτήματος Σκύρα Βάσας. Η επένδυση θεωρείται ότι υπέστη πλήρη απομείωση και η αξία της περιορίζεται στο μηδέν.

Κατά τη διάρκεια του έτους που έληξε στις 31 ∆εκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αναδιάρθρωσης των δανείων του, το Συγκρότημα απέκτησε ποσοστό ύψους 7,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της D.J. Karapatakis & Sons Limited και της Rodhagate Entertainment Ltd, με δραστηριότητες που αφορούν στην αναψυχή, τον τουρισμό, τον κινηματογράφο και την ψυχαγωγία στην Κύπρο.

Το Συγκρότημα θεωρεί ότι ασκεί σημαντική επιρροή στις δύο εταιρείες καθώς μπορεί να εκπροσωπείται στο ∆ιοικητικό Συμβούλιο και να ψηφίζει για θέματα που αφορούν στις δραστηριότητες των δύο εταιρειών. Οι επενδύσεις θεωρούνται ότι υπέστησαν πλήρη απομείωση και η αξία τους περιορίζεται στο μηδέν.

Κατά τη διάρκεια του έτους που έληξε στις 31 ∆εκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αναδιάρθρωσης των δανείων του, το Συγκρότημα απέκτησε το 45.0% στο μετοχικό κεφάλαιο της Fairways Automotive Holdings Ltd.

Η Fairways Automotive Holdings Ltd είναι η μητρική εταιρεία της Fairways Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία των μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών. Το Συγκρότημα θεωρεί ότι ασκεί σημαντική επιρροή στην εταιρεία. Η επένδυση θεωρείται ότι υπέστη πλήρη απομείωση και η αξία της περιορίστηκε στο μηδέν.

Το Συγκρότημα κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Τσίρος (Άγιος Τύχων) Λτδ. Η μετοχική συμφωνία με τον άλλο μέτοχο της Τσίρος (Άγιος Τύχων) Λτδ καθορίζει αριθμό θεμάτων που απαιτούν τη συναίνεση και των δύο μετόχων, επομένως το Συγκρότημα θεωρεί ότι έχει από κοινού έλεγχο στην εταιρεία. Η λογιστική αξία της Τσίρος (Άγιος Τύχων) Λτδ περιορίζεται στο μηδέν.

Η Τράπεζα Κύπρου ελέγχει το Nicosia Mall Holdings. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αναδιάρθρωσης δανείων, το συγκρότημα απέκτησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 ποσοστό 51% στο μετοχικό κεφάλαιο του Nicosia Mall Holdings (NMH) Limited που δραστηριοποιείται στην κατασκευή του Nicosia Mall.

Το τίμημα για την απόκτηση του 51% μεριδίου του Nicosia Mall Holdings (NMH) Limited ανέρχεται σε €7.500 χιλ. που χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση μέρους των εγκαταστάσεων και συνεπώς η εξαγορά δεν περιλάμβανε κανένα χρηματικό αντίτιμο.

Η συναλλαγή θεωρήθηκε ως εξαγορά ενός περιουσιακού στοιχείου και δεν αντιμετωπίστηκε ως συνένωση επιχειρήσεων, δεδομένου ότι το συγκρότημα απέκτησε έλεγχο μιας εισροής χωρίς καμία διαδικασία, συνεπώς δεν αναγνωρίστηκε υπεραξία ή κέρδος από τη διαπραγμάτευση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top