ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Τρεις μήνες μετά - Οι αναγκαίες ερωτήσεις στον Ντεσκάλτσι

ΑΟΖ: Τρεις μήνες μετά - Οι αναγκαίες ερωτήσεις στον Ντεσκάλτσι

Πάνε σχεδόν τρεις μήνες από την εισβολή της Τουρκίας στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παρεμπόδιση του γεωτρυπάνου Saipem 12.000 να προβεί σε γεώτρηση.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Η γεώτρηση, που ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο στον στόχο «Σουπιά» αναβλήθηκε κατόπιν επανειλημμένων Navtex της Τουρκίας.

Το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ αποχώρησε και μεταφέρθηκε στο Μαρόκο για άλλη προγραμματισμένη γεώτρηση, με τη δέσμευση ότι θα επανερχόταν για να συνεχίσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό ήταν και η «παντιέρα» της κυπριακής κυβέρνησης, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να διακοπούν οι σχεδιασμοί, χωρίς να ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει με το τεμάχιο 3 και τον στόχο «Σουπιά».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, με τον οποίο ο υπουργός Ενέργειας είχε –όπως μάθαμε- μια τηλεφωνική συνομιλία μετά τις τουρκικές επεμβάσεις, έρχεται στην Κύπρο την Τετάρτη (25/4).

Θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στο υπουργείο Ενέργειας με τον Γιώργο Λακκοτρύπη.

Τρεις σχεδόν μήνες μετά, ο κ. Ντεσκάλτσι θα κληθεί να ξεκαθαρίσει το μέλλον της ιταλικής εταιρείας στα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τους σχεδιασμούς να επικεντρώνονται πια στο τεμάχιο «10» και τη γεώτρηση της ExxonMobil, που τοποθετείται τον Οκτώβρη, η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από τον Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

Θα το κάνει; Ή θα διατηρηθεί στο εθιμοτυπικό της επίσκεψης;

Διερωτόμαστε, διότι έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας εκείνη η επίσκεψη Ναμί στη Ρώμη και η φήμη περί συνάντησής του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή.

Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να καταστεί σαφές αν η ΕΝΙ θα ξανάρθει. Κι αν ναι, τι στάση θα κρατήσει απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Διότι, η διαβεβαίωση ότι συνεχίζονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, την ώρα που τεμάχια «γκριζάρονται» από την Τουρκία μετατρέπεται σε πλάνη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top