ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: 'Να αξιοποιηθεί το διάστημα μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία'

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: 'Να αξιοποιηθεί το διάστημα μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία'

Την ανάγκη να υπάρξει απαραίτητη προετοιμασία στο Κυπριακό έτσι ώστε αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία στις 24 του Ιούνη, να καταβληθούν προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε κάποια συμφωνία, στη βάση του πλαισίου που έχει καθορίσει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις της μετά από επίσκεψη στο Σύνδεσμο Ατόμων με αυτισμό στη Λεμεσό, και αναφερόμενος στο επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είπε πως αναμένει αρχικά την ενημέρωση και θα του διαβιβάσει τη θέση του ΑΚΕΛ για αξιοποίηση του διαστήματος μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως αν αφεθεί να παρέλθει ο χρόνος αναξιοποίητος, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια, πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση και η οριστική διχοτόμηση δεν θα είναι το τέλος του δρόμου αλλά θα είναι η αρχή νέων προβλημάτων στην Κύπρο. «Εμείς ανησυχούμε για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Σίγουρα οι εξελίξεις στην ίδια την Τουρκία δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες, προβλήματα και προκαλούν, φυσιολογικά, ανησυχίες στον κυπριακό λαό», είπε.

Σημείωσε πως αυτό επιβάλλει να συζητήσουμε με στόχο να φτάσουμε σε μια συμφωνία η οποία θα μας απαλλάσσει πρώτα και κύρια από την κατοχή και κατά δεύτερο λόγο, δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας ζητήματα. «Και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει τις εισηγήσεις του Σταύρου Μαλά, ο κ. Κυπριανού είπε πως γνωρίζει πως έχει ζητήσει ήδη από τον κ. Μαλά τις θέσεις του και πως ο Σταύρος Μαλάς ετοιμάζει τις προτάσεις του και θα τις στείλει τις επόμενες μέρες.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσον η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επιδιώξει νέα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, ο κ. Κυπριανού είπε πως, ναι, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όχι κατ` ανάγκη ξεκινώντας με μια συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, αλλά διάφορες πρωτοβουλίες οι οποίες να στέλνουν ξεκάθαρα το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η Κυβέρνηση και όχι απλώς δεν απαντά στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, αλλά δεν απαντά ούτε και στις δηλώσεις που γίνονται από διάφορους αξιωματούχους της διεθνούς κοινότητας, όπως για παράδειγμα τις δηλώσεις της κ. Μογκερίνι.

Όπως είπε, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σε δυο τουλάχιστον συνεντεύξεις του άσκησε έντονη κριτική στο ΑΚΕΛ για τις θέσεις τις οποίες διατυπώνει. Διερωτήθηκε γιατί δεν απαντά η Κυβέρνηση και απαντά ένας διπλωμάτης καριέρας, πρόσθεσε πως δεν θα έβλαπτε λίγο περισσότερος σεβασμός από πλευράς του κ. Μαυρογιάννη στο ΑΚΕΛ.

Οσον αφορά την ουσία, πρόσθεσε, είναι πολύ απλά τα πράγματα όπως καταγράφονται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και κανένας δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.

«Ο ΓΓ απο-ενοχοποιεί την Τουρκία και επιρρίπτει ευθύνες στους δυο πολιτικούς ηγέτες για έλλειψη πολιτικής βούλησης. Και σε ό,τι αφορά την κ. Μογκερίνι θα επαναλάβω, ήταν πολύ συγκεκριμένη. Ενώ άσκησε κριτική στην Τουρκία σε διάφορα ζητήματα, είπε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ότι εργαστήκαμε από κοινού στο Κρανς Μοντάνα για την εξεύρεση λύσης. Ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει, δεν χρειάζεται να πούμε του κόσμου τι σημαίνει αυτό το πράγμα», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top