Η τραγική ιστορία πόνου και προσφυγιάς πίσω από την Πορεία Χριστοδούλας

Η τραγική ιστορία πόνου και προσφυγιάς πίσω από την Πορεία Χριστοδούλας

Ξεσπιτώθηκε με βία από τον Άγιο Μέμνονα Αμμοχώστου μετά την τουρκική εισβολή του 1974, κτυπημένη από τον καρκίνο, η Χριστοφούλα πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς και έφθασε στη Σωτήρα, όπου πέθανε χωρίς ιατρική φροντίδα.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, μετά την βάρβαρη εισβολή του ‘Αττίλα’ το 1974 στο νησί μας, που είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 38% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειες τους βίωσαν τον πόνο και την ταλαιπωρία λόγω της έλλειψης νοσηλευτηρίων.

Σύμφωνα με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, ο τότε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Χακόπ Κεχεγιάν σε συνεργασία με τον Δρ. Δημήτρη Σουλιώτη και άλλα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από επίπονες προσπάθειες αποφάσισαν την ανέγερση Νοσηλευτηρίου, το οποίο ονόμασαν «Αροδαφνούσα».

Τότε, ο Δρ. Σουλιώτη προχώρησε σε μια εισήγηση, η οποία και έγινε δεκτή, να οργανώνεται κάθε χρόνο Πορεία στην μνήμη της καρκινοπαθούς Χριστοδούλας με σκοπό την οικονομική στήριξη του Νοσηλευτηρίου.

Η πρώτη Πορεία Χριστοδούλας να πραγματοποιείται το 1976 μέχρι και σήμερα, κάθε Απρίλιο, ενώ έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα καρκίνου και η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, για τη λειτουργία των πολλαπλών προγραμμάτων και υπηρεσιών, που προσφέρονται δωρεάν προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.

Σημαντική η οικονομική βοήθεια των περίπου 500 χιλιάδων ευρώ που μαζεύονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, ο οποίος με αυτά τα χρήματα συνεχίζει να να προσφέρει δωρεάν εξειδικευμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους καρκινοπαθείς.

Επιμέλεια Χ. Ζήνωνος

*Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ για Κυπριακό: Τις επόμενες μέρες ευελπιστούμε να έχουμε ανακοινώσεις που θα βοηθήσουν

ΠτΔ για Κυπριακό: Τις επόμενες μέρες ευελπιστούμε να έχουμε ανακοινώσεις που θα βοηθήσουν

Έχω υποσχεθεί στον κυπριακό λαό ότι θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την ελπίδα τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. 

BEST OF TOTHEMAONLINE