ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Η καταστροφή τεκμηρίων περιπλέκει υπόθεση 15 κιλών 'ουσιών' -Στον Ύψωνα το 2016

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Η καταστροφή τεκμηρίων περιπλέκει υπόθεση 15 κιλών 'ουσιών' -Στον Ύψωνα το 2016

Εμπόδιο για την δικαιοσύνη φαίνεται να είναι η καταστροφή τεκμηρίων στο κτήριο «4» του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, τα ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου. Τώρα πόσο μεγάλο είναι το εμπόδιο, αυτό είναι κάτι που θα διαπιστωθεί στην πορεία.

Του Φάνη Μακρίδη

Είναι ενδεικτική η δικάσιμος της περασμένης Παρασκευής (27/04) που αφορούσε σοβαρή υπόθεση ανεύρεσης μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών (15 κιλά κοκαΐνης και κάνναβης) και εκρηκτικών στον Ύψωνα (Απρίλιος 2016) και για την οποία κατηγορούνται τρία άτομα.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του ενός εκ των κατηγορουμένων επιστράτευσε νομικά επιχειρήματα που σχετίζονται με την καταστροφή των τεκμηρίων από την έκρηξη και την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στο κτήριο «4» του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Τα… καμένα 43 τηλέφωνα
Όταν εξέταζε τον ανακριτή της υπόθεσης για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που συνέδεαν τον πελάτη του με άλλο άτομο στην Ολλανδία, ο δικηγόρος ρώτησε κατά πόσον οι ανακριτές της υπόθεσης μπορούν να καταθέσουν με βεβαιότητα ότι τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα έγιναν και στάλθηκαν, αντιστοίχως, από συσκευές που ανήκαν στον κατηγορούμενο. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης υπέδειξε πως τα 43 κατασχεθέντα τηλέφωνα έχουν καταστραφεί (βλ. φωτιά και έκρηξη περασμένου Φεβρουαρίου) και πως δεν έτυχαν επιστημονικής εξέτασης από την Αστυνομία για να αποδειχθεί ότι συνδέονται με τον πελάτη του.

Κάηκε και η κάνναβη…
Ο δικηγόρος επίσης αμφισβήτησε θέση του ανακριτή σε σχέση με το είδος ναρκωτικής ουσίας που είχε ανευρεθεί στο υποστατικό στον Ύψωνα. «Μπορούμε να δούμε την επίμαχη ποσότητα κάνναβης;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης. Η απάντηση, ασφαλώς, ήταν αρνητική καθώς η κάνναβη είχε καταστραφεί στην πρόσφατη πυρκαγιά.

Η επιδίωξη
Ήταν φανερή, με λίγα λόγια, η πρόθεση του δικηγόρου του κατηγορούμενου που κρατείται ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές, να επιχειρηματολογήσει νομικά βασιζόμενος στα τεκμήρια που πλέον δεν υπάρχουν. Τώρα, βέβαια, κατά πόσον θα πετύχει τον στόχο της η υπεράσπιση, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να πούμε. Αυτό που μπορούμε να σημειώσουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι αν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης των τεκμηρίων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σήμερα δεν θα αμφισβητείτο μαρτυρικό υλικό που θα βοηθούσε στην απονομή δικαιοσύνης (είτε αθώωση είτε ενοχοποίηση κάποιου κατηγορούμενου). Κι αυτό ακριβώς είναι το θέμα εδώ. Είναι δουλειά του δικαστηρίου να αποφανθεί για τους κατηγορούμενους. Εμείς αυτό που θίγουμε είναι ότι η πολιτεία και οι αρχές μας έπρεπε να λάβουν τα ανάλογα μέτρα για να μην παρακωλύεται το έργο της δικαιοσύνης από παράγοντες, όπως η καταστροφή τεκμηρίων στην προκειμένη περίπτωση.

Να σημειωθεί ότι στη δικάσιμο της Παρασκευής (27/04) λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από πλευράς Αστυνομίας. Υπήρχε αριθμός μελών της δύναμης από την αστυνομική διεύθυνση Λευκωσίας, αλλά και αστυνομικών που υπηρετούν στον αντιτρομοκρατικό ουλαμό.

Η υπόθεση
Να σημειωθεί ότι η υπόθεση είχε προκύψει στα μέσα του Απριλίου του 2016. Σε έρευνες αστυνομικών των Βάσεων και της Δημοκρατίας εντοπίστηκαν κοκαΐνη και κάνναβη ποσότητας 15 κιλών , αλλα και εκρηκτική ύλη ΤΝΤ βάρους ενός κιλού που βρέθηκε μαζί με πυροκροτητές.

Κατά την κοινή επιχείρηση της Αστυνομίας της Δημοκρατίας και των Βάσεων, είχαν συλληφθεί στο χώρο ένας 38χρονος και ένας 45χρονος. Στο σπίτι του 38χρονου είχαν βρεθεί 31,000 και στο σπίτι του 45χρονου 7,000 και 50 κινητά τηλέφωνα.

Είχε συλληφθεί ακόμη ο 62χρονος ιδιοκτήτης του υποστατικού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top