ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΜΕ: Φρικτά βασανιστήρια Άγγλων στρατιωτών σε κυπριόπουλα το 55-59 - Οι εξελίξεις στη δίκη

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΜΕ: Φρικτά βασανιστήρια Άγγλων στρατιωτών σε κυπριόπουλα το 55-59 - Οι εξελίξεις στη δίκη

Σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε από την ιστορία μας αλλά είναι ενδιαφέρον όταν το ακούμε να το αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ για τις βιαιοπραγίες που έγιναν από τους στρατιώτες του βρετανικού στέμματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Metro που χρησιμοποιεί αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης στρατιώτες βασάνιζαν ελληνοκύπριους την περίοδο 1955-59. Τα βασανιστήρια γίνονταν είτε με προσομοιώσεις εκτέλεσης, χρησιμοποιήσει μετάλλου το οποίο προκαλούσε αιμορραγία στα μάτια καθώς και το σβήσιμο τσιγάρων στο σώμα.

Αναφερόμενος στη δικαστική μάχη των 34 Ελληνοκύπριων για τα βασανιστήρια που υπάρχει στα δικαστήρια της Βρετανίας γράφουν ότι οι Κύπριοι ενάγοντες ζητούν όπως δικαιωθούν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένας από τους Κύπριους ενάγοντες χτυπήθηκε τόσο σκληρά από τους Βρετανούς στρατιώτες που του αφαιρέθηκε το νεφρό του.

Οι ενάγοντες αυτή την στιγμή φτάνουν στην ηλικία των 80 όπως αναφέρει το δημοσίευμα δηλαδή την περίοδο που ήταν ο αγώνας της ΕΟΚΑ τα άτομα αυτά ήταν στην ηλικία των 17χρονών.

Συγκεκριμένα αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι αφού καταβλήθηκαν στους Κενυάτες η αποζημίωση για τα πάνω από 5,000 θύματα της αποικιακής κυριαρχίας στην Κένυα τότε θα πρέπει να αποζημιωθούν και αυτοί. Η Κένυα έλαβε σχεδόν 20 Εκατομμύρια βρετανικές λίρες για τους θανάτους.

Ο λόγος που το θέμα έρχεται ξανά στην επιφάνεια είναι η ερώτηση που έθεσε ο Αγγλοκύπριος βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους (Bambos Charalambous) έχει στείλει στο Υπουργείο Άμυνας επιστολή για την οποία ζητούσε εξηγήσεις για επίλυση της δικαστικής διαμάχης το συντομότερο δυνατό.

Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας απάντησε απλά με το γεγονός ότι «η Κυβέρνηση θεωρεί τα βασανιστήρια ως μια αποτρόπαια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπεια καταδικάζοντας την πρακτική αυτή». Στην συνέχεια όμως της απάντησης του το Υπουργείο αρνήθηκε να λάβει θέση για τα γεγονότα που εξελίσσονται στα δικαστήρια.

Η επόμενη ακρόαση για την υπόθεση θα γίνει τον Οκτώβριο του 2018.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top