ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αδιανόητο οι προσλήψεις/προαγωγές στο δημόσιο να είναι ευάλωτες σε πολιτικές παρεμβάσεις

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αδιανόητο οι προσλήψεις/προαγωγές στο δημόσιο να είναι ευάλωτες σε πολιτικές παρεμβάσεις

Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία να μην εφαρμόζεται ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και το σύστημα προσλήψεων και προαγωγών να μη διέπεται από διαφανή, αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια και να καθίσταται ευάλωτο σε πολιτικές παρεμβάσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ομιλία από το βήμα του 55ου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ στο Κέντρο Φιλοξενία.

«Ή θέλουμε επιτέλους να καταργήσουμε το κομματικό κράτος, αυτό που έχει φέρει τους πολίτες να απαξιούν τους πολιτικούς ή θα συνεχίσουμε με το παρόν σύστημα. Αν επιθυμούμε πραγματικά οι άξιοι των υπαλλήλων να ανελίσσονται όχι με βάση τα πολιτικά ερείσματα, αλλά με βάση την αξία, επιτέλους ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι όλες οι πολιτικές παρατάξεις θα κατανοήσουν ότι από την ώρα που θα είναι και διακριτά και διαφανή και αξιοκρατικά τα κριτήρια, δεν θα προωθούνται υπάλληλοι γιατί ο άλφα ή ο βήτα βρίσκονται σήμερα στην Κυβέρνηση ή ο άλλος που θα βρίσκεται στο μέλλον. «Θα αισθάνονται ασφάλεια οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι έχουν κίνητρα να υπηρετήσουν διότι κατά αυτό τον τρόπο θα τύχουν της ανάλογης ανταμοιβής», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στους δημόσιους υπαλλήλους και την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι σε καιρούς δύσκολους μετά την εισβολή, αλλά και στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και της οικονομικής κρίσης, συνέλαβαν τα μέγιστα με τις θυσίες και την συνεργασία τους για το καλό του τόπου.

«Η διαχρονική σας πορεία είχε τα χαρακτηριστικά της διεκδικητικότητας, αλλά και της συναίνεσης, του διαλόγου, αλλά και της σθεναρής υπεράσπισης της θέσης των Δημοσίων Υπαλλήλων. Δεν είναι αντιπαραθετική η σχέση Κυβέρνησης και συντεχνιών, δεν πρέπει να είναι συγκρουσιακό το περιβάλλον, στο οποίο διαλεγόμαστε. Κυβέρνηση και συντεχνίες δεν είμαστε απέναντι σε μία διελκυστίνδα, όπως αφέθη από μερικούς τις τελευταίες ημέρες να εννοηθεί. Μπορεί να έχουμε διαφορετικό σημείο εκκίνησης, αλλά έχουμε τους ίδιους στόχους», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Ο ΠτΔ σημείωσε ότι η συνεργασία πρέπει να εδράζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας και κυρίως να διαπνέεται από σεβασμό στους διακριτούς ρόλους που η κοινωνία και οι πολίτες μας έχουν τάξει.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος στο ΓεΣΥ σημειώνοντας ότι η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων είναι προαπαιτούμενο υλοποίησης του Σχεδίου Υγείας και πρόσθεσε ότι είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει κατά γράμμα τα όσα έχουν θεσμοθετηθεί και ομοφώνως συμφωνηθεί, εκφράζοντας την ελπίδα «να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι είναι απαραίτητη η συμβολή του συνόλου των επηρεαζόμενων και των εμπλεκομένων».
 
«Εντός των ημερών θα συγκαλέσω σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να παρακολουθήσουμε χρονοδιαγραμματικά εάν εφαρμόζονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί και πώς μπορεί να είμαστε σε θέση με την πρωτοβάθμια, να αρχίσει η υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου και τον Ιούλιο 2019 να είναι σε πλήρη εφαρμογή. Και δεν διαφωνώ μαζί σας ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι δεν μας χαρακτηρίζει η μονομέρεια και  οι εμμονές και ότι η Κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο και στις νέες ιδέες «γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις διαφωνίες μας και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο διάλογος με την ΠΑΣΥΔΥ θα συνεχιστεί και για άλλα θέματα τα οποία αφορούν τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων στον δημόσιο τομέα, το κόστος λειτουργίας της κρατικής μηχανής, αλλά και για τις άλλες ευρύτερες αλλαγές που τροχοδρομούνται στη δημόσια διοίκηση στα πλαίσια του προγράμματος Διακυβέρνησης.
 
«Συζητούμε για μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν την πάταξη της γραφειοκρατίας και των δαιδαλωδών υπηρεσιών, τις αλληλοεπικαλύψεις και την αλλαγή δομών στη Δημόσια Υπηρεσία, την αλλαγή και αναθεώρηση των αρμοδιοτήτων, την προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών κ.λπ.», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος ανέφερε ότι στο πλαίσιο και στη βάση μιας στοχευμένης στρατηγικής λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, όπως η κατάργηση  της έκτακτης εισφοράς στους μισθούς των εργαζομένων, η επαναφορά της ΑΤΑ και η αποπαγοποίηση των προαγωγών στο δημόσιο, προσθέτοντας ότι η ΠΑΣΥΔΥ βρίσκεται σε διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπιστούν και άλλα προβλήματα που αφορούν γενικότερα τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Αυτή μας η προσπάθεια είναι απολύτως συνυφασμένη με τη μεγάλη μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε και για τον δημόσιο τομέα», ανέφερε ο Πρόεδρος προσθέτοντας ότι όραμα είναι η δημιουργία ενός δημόσιου τομέα για τον οποίον  περήφανα θα είναι πρώτα απ' όλα τα ίδια τα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ που θα υπηρετούν ένα αποτελεσματικό, υποδειγματικό, σύγχρονο δημόσιο τομέα που θα εξυπηρετεί τους πολίτες.

Αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή και με τα οποία, όπως είπε, τίθεται οριστικό τέλος στο πελατειακό κράτος και εισάγονται αλλαγές που επιβραβεύουν την αξία και αυξάνουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της δημόσιας υπηρεσίας. Ο ΠτΔ πρόσθεσε πως η μεταρρυθμιστική πρόταση βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες που αφορούν τη ριζική αλλαγή στο σύστημα προαγωγών μέσα από ένα νέο, σύγχρονο και μη ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την κατάργηση των  δημοσίων υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων και τις αλλαγές στο κρατικό μισθολόγιο με μισθολογική ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, διασφαλίζοντας όμως ταυτοχρόνως ότι το ύψος του κρατικού μισθολογίου θα είναι σε τέτοιο ύψος που μπορεί να το αντέξει η οικονομία και οι φορολογούμενοι.
 
Για το νομοσχέδιο που αφορά τις προαγωγές και το οποίο δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή, ο ΠτΔ ανέφερε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να πετύχει εκείνες τις αλλαγές, οι οποίες, χωρίς να αλλάζουν τη φύση και τους στόχους της μεταρρύθμισης, να τυγχάνουν της στήριξης και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

 «Με το ίδιο σθένος να επιδιώξω την προώθηση και των άλλων μεγάλων νομοσχεδίων με τα οποία φιλοδοξούμε να εκσυγχρονίσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να φέρουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, την παιδεία την υγεία και αλλού», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Ομιλία απηύθυνε και ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου ο οποίος τόνισε πως η ΠΑΣΥΔΥ με αίσθημα ευθύνης και μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον συμφώνησε σε σειρά διαρθρωτικών αλλαγών για τη διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας υπηρεσίας. Για το ΓεΣΥ ανέφερε ότι η οργάνωση θα είναι πρωτοστάτης ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα συνεχίσουν να αποτελούν την ραχοκοκαλιά των υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου κρίνει σκόπιμο για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων που τέθηκαν για διαφύλαξη των δικαιωμάτων των επηρεαζόμενων λειτουργών.

Ανέφερε ακόμη ότι ο συλλογικός διορισμός των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου κρίνεται απαραίτητος αφενός για την κανονική και απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και για τη διατήρηση της ιεραρχικής δομής της δημόσιας διοίκησης και ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος.

O Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Αντώνης Κουτσουλλής στη δική του ομιλία ανέφερε ότι ο ρόλος της δημόσιας υπηρεσίας ήταν πάντα πρωταγωνιστικός και καθοριστικός σε όλους τους σταθμούς της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι ειδικά στην οικονομική κρίση οι συνέπειες φορτώθηκαν, κατά την έκφρασή του, στους δημόσιους υπαλλήλους. Ανέφερε ακόμη ότι πάντοτε η ΠΑΣΥΔΥ είναι προσηλωμένη στις αρχές του διαλόγου για την αναβάθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Οσον αφορά την ευοίωνες προοπτικές στην οικονομία είπε ότι αυτές παρακωλύονται από τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα με κυριότερο βαρίδι αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top