Καταβάλλονται προσπάθειες για κοινό ανακοινωθέν στη G7

Καταβάλλονται προσπάθειες για κοινό ανακοινωθέν στη G7

Το Μέγαρο των Ηλυσίων γνωστοποίησε πως οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών "βρίσκονται σε καλό δρόμο" προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα τελικό ανακοινωθέν, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στον Καναδά.

Υπάρχει "ισχυρή πιθανότητα" οι Επτά να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το Παρίσι. Όμως το κείμενο δεν θα περιλαμβάνει ομοφωνία των μερών στον τομέα του κλίματος, του περιβάλλοντος και της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικό: οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μοναχικό δρόμο στα θέματα αυτά, σε ένα σχήμα "6+1" όπως στη σύνοδο της G7 το 2017 στην Ιταλία για το θέμα της συμφωνίας του Παρισιού, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ.

Για το εμπόριο, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για μια συμβιβαστική διατύπωση που θα καλεί για τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αμερικανική αντιπροσωπεία, που αρνείται "οποιαδήποτε διατύπωση η οποία μπορεί να αφήνει να εννοηθεί μια ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος και του ΠΟΕ".

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η διάσκεψη της ομάδας των χωρών G7 στον Καναδά, ήταν πολύ επιτυχής και ότι το εμπόριο ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Παράλληλα, τόνισε ότι είπε στις χώρες της ομάδας G7 ότι απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης, ότι συζήτησε την απειλή της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΕΔΕΚ: Έντονες διαβουλεύσεις για απόσυρση των τριών υποψηφίων - Στόχος, η ενότητα στο κόμμα

ΕΔΕΚ: Έντονες διαβουλεύσεις για απόσυρση των τριών υποψηφίων - Στόχος, η ενότητα στο κόμμα

Ενώ η ΕΔΕΚ, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, για την ανάδειξη του νέου προέδρου στην ηγεσία του κόμματος, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την εξεύρεση μεταβατικού προέδρου στο κόμμα, μέχρι την επόμενη εκλογική διαδικασία, που σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, έχει καθοριστεί μέσα στον επόμενο χρόνο, μετά τις βουλευτικές εκλογές, του 2026.