ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ομοσπονδία Κυπρίων κατά αιτήματος για απευθείας βρετανικές πτήσεις στα κατεχόμενα

Η Ομοσπονδία Κυπρίων κατά αιτήματος για απευθείας βρετανικές πτήσεις στα κατεχόμενα

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζει με δήλωσή της τη «βαθιά απογοήτευσή» της για την κίνηση του βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ να ανακοινώσει ότι υποστηρίζει αίτημα υπέρ της έναρξης απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών, που εκπροσωπεί την περιφέρεια Chingford and Woodford Green στο βορειοανατολικό Λονδίνο, μιλούσε κατά τη διάρκεια τουρκοκυπριακού πολιτιστικού φεστιβάλ στο Enfield του βορείου Λονδίνου την περασμένη Κυριακή, όταν και ανακοινώθηκε επισήμως το αίτημα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής σχολίασε: «Αυτή την κρίσιμη στιγμή, όταν οι προσπάθειές μας θα έπρεπε να επικεντρώνονται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την εκστρατεία να επανέρχεται στο προσκήνιο και να υποστηρίζεται από λίγους παράγοντες του βρετανικού κοινοβουλίου».

Η βρετανική κυβέρνηση και το Εφετείο, προσθέτει, «έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις τους επί του ζητήματος, δηλαδή ότι οι απευθείας πτήσεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα παραβίαζαν τη Σύμβαση του Σικάγου (περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας) και θα αντίκειντο στις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Δημοκρατίας της Κύπρου. Εμείς υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση – όποιος θέλει να πετάξει απευθείας προς την Κύπρο μπορεί να χρησιμοποιεί τις νόμιμες πύλες εισόδου στη Δημοκρατία».

Όπως επισημαίνει στη δήλωσή της η Ομοσπονδία, οι απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα είναι παράνομες υπό το διεθνές δίκαιο. Το άρθρο 1 της Σύμβασης του Σικάγου (1947) ορίζει ρητώς ότι ένα κυρίαρχο κράτος έχει «ολική και αποκλειστική κυριαρχία επί του εναέριου χώρου πάνω από το έδαφός του». Η ίδια σύμβαση δίνει σε κάθε κράτος το δικαίωμα να ορίζει τα νόμιμα σημεία εισόδου στο έδαφός του.

Κατά συνέπεια, σημειώνει η Ομοσπονδία, ως το μοναδικό κυρίαρχο κράτος στο νησί της Κύπρου, η Δημοκρατία της Κύπρου έχει ολικό και αποκλειστικό έλεγχο επί του εναέριου χώρου της και τη δυνατότητα να αποφασίζει ποια είναι τα νόμιμα σημεία εισόδου στο έδαφός της.

Το κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου δεν είναι ένα από αυτά τα ορισμένα νόμιμα σημεία εισόδου, καθώς βρίσκεται σε γη που τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και ως εκ τούτου η προτεινόμενη χρήση του για απευθείας πτήσεις προς την Κύπρο θα συνιστούσε παράνομη είσοδο στη Δημοκρατία της Κύπρου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top