ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Φυσικό Αέριο: Το Ενεργειακό Μέλλον της Κύπρου

Φυσικό Αέριο: Το Ενεργειακό Μέλλον της Κύπρου

Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, δύο συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαική Ένωση Έργα, το Cynergyκαι το CyprusGas2EUοργάνωσαν Ημερίδα συζήτησης με τίτλο «Φυσικό Αέριο: Το Ενεργειακό Μέλλον της Κύπρου»,στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία. Η ημερίδα ήταν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου και συγκέντρωσε περισσότερους από 160 εκπροσώπους των κλάδων των  μεταφορών και ενέργειας, δημόσιων και διεθνών οργανισμών. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βίντεο του προγράμματος CYnergy.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το CYnergyείναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για την Κύπρο, αφού θέτει τα θεμέλια για έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή του ασφάλεια και τη δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου.Πρόσθεσε ότι το CyprusGas2EU είναι έργο ιδιαίτερης εθνικής σημασίας, καθώς θα βοηθήσει την Κύπρο να ανεξαρτητοποιηθεί από τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα οποία επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν περίπου 90 τοις εκατό.

Η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, στον χαιρετισμό της,ομοίως είπε ότι το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή ή συμπιεσμένη μορφή αποτελεί μια πιθανή λύση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από τα υγρά ορυκτά καύσιμα και να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον τομέα των μεταφορών.Σημείωσε ότι μέσωτωνεγκαταστάσεων φυσικού αερίου που θα έρθουν στην Κύπρο, η χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί τη γεωπολιτική θέση της, ώστε να λάβει ηγετική θέση στον ανταγωνισμό για υπηρεσίες εφοδιασμού πλοίων με LNG των λιμανιών της Μεσογείου.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε, παρουσιάστηκαν τα στρατηγικά σχέδια χρήσης του φυσικού αερίου στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών στην Κύπρο, από τους κυρίους Δρ. Στέλιο Χειμώνα, Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Ενέργειας, Δρ. ΠαναγιώτηΖαχαριουδάκη, CΥnergyProjectManagerκαιΔιευθύνοντα Σύμβουλο OceanFinance, καιΔρ. Συμεών Κασσιανίδη, Προέδρου ΔΕΦΑ.Ενώ, τα βήματα για την τοποθέτηση της Κύπρου στο προσκήνιο του ενεργειακού μέλλοντος συζητήθηκαν στην ομιλία του ο Δρ. HelmutMorsi, Συμβούλου και Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη DG-MOVE.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα πάνελσυζήτησης αφιερωμένα σε σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την εισαγωγή και χρήση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Οι συμμετέχοντες των πάνελ, εκπρόσωποι σημαντικών εταίρων των έργων CYnergyκαι CyprusGas2EU, συζήτησαν θέματα που αφορούν τις τεχνικές λύσεις, την ασφάλεια και ασφαλή λειτουργία των υποδομών φυσικού αερίου, τις  διατάξεις του διεθνούςκαι ευρωπαϊκούνομοθετικού πλαισίου που θα πρέπει να υιοθετηθούν από το νομοθετικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του φυσικού αερίου στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, την αδειοδότηση των υποδομών, τα οικονομικά κίνητρα χρήσης του φυσικού αερίου, καθώς και τις καλές πρακτικές και λύσεις που έχουν υιοθετηθεί από την Ελλάδα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top