ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά η χρέωση στις πλαστικές σακούλες- Θα μπαινουν σε ειδικό ταμείο τα έσοδα

Ξεκινά η χρέωση στις πλαστικές σακούλες- Θα μπαινουν σε ειδικό ταμείο τα έσοδα

Σε χρέωση πέντε σεντ ανά σακούλα θα υποβάλλονται από την Κυριακή 1/7 οι καταναλωτές, ως μέτρο εναρμόνισης με ευρωπαϊκή οδηγία που στοχεύει στη μείωση των πλαστικών και την ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης.  Η ευρωπαϊκή Οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση πλαστικών σακουλών, κατ’ ανώτατο όριο στις 90 έως το τέλος του 2019 και στις 40 κατά κεφαλήν έως το τέλος του 2025.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Ιουλίου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε ότι από τις σακούλες εξαιρούνται οι λεπτές πλαστικές σακούλες για τρόφιμα, όπως είναι το κρέας και τα λαχανικά.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος επισήμανε ότι η διαφορά της τιμής αγοράς της σακούλας από την υπεραγορά και της πώλησης στον καταναλωτή, θα μπαίνει σε ένα ειδικό ταμείο που θα το χειρίζεται η GREENDOT και θα ελέγχεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης του κοινού. Μπορεί να αγοράζονται τσάντες πάνινες για το κοινό, να γίνονται σποτάκια και να εκδίδονται ενημερωτικά φυλλάδια για ευαισθητοποίηση του κοινού για μείωση του πλαστικού.

Αναφερόμενη στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το πλαστικό, η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε σε τεράστιο πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2050 οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας θα είναι γεμάτοι από πλαστικά αντί ψάρια.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση όχι μόνο στην πλαστική σακούλα αλλά και σε όλα τα είδη πλαστικού μιας χρήσης, όπως είναι τα καλαμάκια, τα πλαστικά ποτήρια καφέ, τα μαχαιροπίρουνα, πιάτα και άλλα είδη.

"Το πλαστικό καταστρέφει το περιβάλλον, χρειάζεται πέντε δευτερόλεπτα να παραχθεί, πέντε λεπτά να χρησιμοποιηθεί και μετά θέλει πεντακόσια χρόνια για να διαλυθεί", συμπλήρωσε.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, είπε ότι οι υπεραγορές είναι έτοιμες εδώ και πάρα πολύ καιρό για την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Οι υπεραγορές, σημείωσε, έχουν ήδη εφοδιαστεί με τις επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες που μπορούν να επιλέξουν οι πελάτες και  τα συστήματα και οι ταμειακές μηχανές έχουν εναρμονιστεί για την εφαρμογή του μέτρου.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Σταμάτης Ρωσσίδης ανέφερε ότι στόχος είναι οι καταναλωτές να πειστούν ότι το μέτρο εφαρμόζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και για αλλαγή νοοτροπίας στις αγορές μας.

Ανέφερε επίσης ότι σύντομα πρέπει να ληφθούν μέτρα και για άλλα είδη πλαστικών όπως τα πλαστικά καλαμάκια, ποτήρια, πιάτα και άλλα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top