ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΤΖΙΛ: Θετική η στάση του Πετρίδη για την κυπριακή υπηκοότητα σε παιδιά μικτών γάμων

ΕΛΤΖΙΛ: Θετική η στάση του Πετρίδη για την κυπριακή υπηκοότητα σε παιδιά μικτών γάμων

Θετική χαρακτήρισε τη στάση του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη ο ΓΓ της συνδικαλιστικής οργάνωσης Τ/κ δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ, ο οποίος είχε το πρωί της Παρασκευής (3/8) συνάντηση μαζί του για το θέμα των παιδιών από μικτούς γάμους, κυρίως Τ/κ με Τούρκους υπηκόους στα κατεχόμενα, που δεν μπορούν να πάρουν την υπηκοότητα και το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ελτζίλ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως είχαν μια μια παραγωγική συνάντηση. Ανέφερε πως η ΚΤΟΣ δέχεται αιτήσεις για τέτοιες περιπτώσεις ενδιαφερομένων για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας από τις 15 Φεβρουαρίου, οι οποίες αφορούν ως τώρα γύρω στα 5500 άτομα.

Είπε ακόμα πως έχουν κατηγοριοποιήσει τις αιτήσεις ως συμβατές και μη συμβατές με την υφιστάμενη νομοθεσία, προσθέτοντας πως εξήγησαν το όλο πρόβλημα στον Υπουργό Εσωτερικών του οποίου η στάση ήταν θετική.

Σύμφωνα με τον κ. Ελτζίλ, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και δεν είναι δυνατή η παραβίασή της. "Σεβόμαστε αυτή την άποψη", είπε ο κ. Ελτζίλ, προσθέτοντας πως επί του παρόντος θα αρχίσουν να εξετάζουν το θέμα της συνεργασίας που πρέπει να υπάρξει για τις αιτήσεις που είναι συμβατές με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Σημείωσε εξάλλου πως οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ενοχλημένες από την πολιτική εποικισμού των κατεχομένων που εφαρμόζεται από την Τουρκία. Είπε πως η πολιτική αυτή είναι ενάντια με τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 που παραβιάζονται από την Τουρκία.

Η υφιστάμενη νομοθεσία, συνέχισε, δεν επιτρέπει την επίλυση του θέματος σε ό,τι αφορά υποθέσεις που σχετίζονται με γάμους που γίνονται με άτομα που μεταφέρονται ως έποικοι στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ελτζίλ είπε πως η ΚΤΟΣ θα εργαστεί με την ομάδα που ορίστηκε από τον κ. Πετρίδη για να τους βοηθήσει να επιλύσουν τα διάφορα θέματα.

Για τις περιπτώσεις που δεν είναι συμβατές με την υφιστάμενη νομοθεσία, είπε πως θα εργαστούν επί αυτού του θέματος και πως θα εξετάσουν κατά πόσον η υφιστάμενη νομοθεσία συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Ανέφερε ακόμα πως αφότου προβούν στην απαραίτητη αξιολόγηση, εάν χρειαστεί θα προχωρήσουν δικαστικά και θα καταχωρήσουν υποθέσεις για αυτά τα θέματα.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top