Ιδρυση νέας αριστερής συμμαχίας στη Γερμανία

Ιδρυση νέας αριστερής συμμαχίας στη Γερμανία

Η ίδρυση της αριστερής συμμαχίας που είχε ανακοινωθεί προ πολλού παίρνει συγκεκριμένη μορφή – τουλάχιστον στο διαδίκτυο.

Από το μεσημέρι του μεσημέρι του Σαββάτου, όπως αναφέρειο η Deutsche Welle, ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα του νέου κινήματος που φέρει το όνομα «Ξεσηκωθείτε» (Aufstehen). Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, στις 4 Σεπτεμβρίου η πρωτοβουλία που ξεκίνησε η πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ θα παρουσιαστεί επίσημα στο Βερολίνο.

Στόχος του κινήματος είναι σύμφωνα με παλιότερη δήλωσή της να προσεγγίσει όλους εκείνους τους πολίτες που έχουν αποτραβηχτεί από τα κοινωνικά δρώμενα επειδή αισθάνονται «απογοητευμένοι» από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει ή βρίσκονται στην κυβέρνηση. Το νέο αριστερό κίνημα θα πρέπει να αναδειχθεί σύμφωνα με τη δημοφιλή αριστερή πολιτικό σε εκφραστή του θυμού πολλών ανθρώπων για την κοινωνική αδικία που επικρατεί στη Γερμανία. Πρότυπο της πρωτοβουλίας είναι ο αριστερός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς και η συμμαχία νέων σοσιαλιστών «Momentum» στη Μεγάλη Βρετανία. Απώτερος στόχος του κινήματος είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Υποχωρεί εν μέρει η αρχική κριτική

Προς το παρόν κρατούνται μυστικά τα ονόματα των ιδρυτικών μελών του κινήματος, τα οποία εκτιμάται ότι θα προέρχονται κυρίως από τον χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού. Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς οπωσδήποτε δεν πρόκειται να είναι στο ξεκίνημα άτομα της πρώτης γραμμής –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Αρχικά ακόμη και στο ίδιο της το κόμμα το εγχείρημα της Σάρα Βάγκενκνεχτ αντιμετωπιζόταν από πάρα πολλούς αρνητικά. Ορισμένοι από αυτούς σκέφτονται όμως τώρα να συμμετέχουν στην κίνηση, όπως ο συμπρόεδρος της ΚΟ του αριστερού κόμματος στη γερμανική βουλή Ντίτμαρ Μπαρτς. Ο ίδιος εκφράζει μέσω του Spiegel την ελπίδα ότι «ενδεχομένως να δοθεί κατά αυτό τον τρόπο μια ευκαιρία να δυναμώσει η πολιτική αριστερά στο σύνολο της και να αναδειχτεί μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

 

 

Πηγή: Ιδρυση νέας αριστερής συμμαχίας στη Γερμανία | iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Κριτική της Λευκωσίας στις ίσες αποστάσεις και βλέμμα στις επόμενες κινήσεις του ΟΗΕ

Κυπριακό: Κριτική της Λευκωσίας στις ίσες αποστάσεις και βλέμμα στις επόμενες κινήσεις του ΟΗΕ

Σε μια χρονική συγκυρία όπου το Κυπριακό επανέρχεται, έστω δειλά, στο διεθνές προσκήνιο, η Λευκωσία στέλνει σαφή μηνύματα προς τα Ηνωμένα Έθνη, εκφράζοντας τόσο τη βούλησή της για συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας όσο και την έντονη δυσαρέσκειά της για τη διαχρονική πρακτική τήρησης ίσων αποστάσεων. Οι πρόσφατες Εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτέλεσαν την αφορμή για να επαναδιατυπωθεί η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν αποτυπώνει με ακρίβεια τις πραγματικότητες επί του εδάφους, οι οποίες πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.

BEST OF TOTHEMAONLINE