ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Μη βιώσιμη η παραγωγή ρεύματος - Μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Μη βιώσιμη η παραγωγή ρεύματος - Μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία

Δεν είναι πλέον βιώσιμη η παραγωγή ενέργειας, με τις τιμές να αυξάνονται συνεχώς λόγω της εξάρτησης από τις τιμές των καυσίμων και το συνάλλαγμα δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί ανακοινώνοντας ότι πρέπει και πάλι να προσαρμόσουν την τιμή του ηλεκτρισμού, αναφορά που η Αφρίκα εκτίμησε ως μήνυμα για νέα αύξηση στο ρεύμα.

Σύμφωνα με την Αφρίκα, οι δηλώσεις του «υπουργού οικονομικών και ενέργειας» έγιναν στην ηλεκτρονική εφημερίδα Χαμπέρ Κίπρις όπου ανέφερε επίσης ότι συνεχίζουν εντατικά τη μελέτη για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ότι η Κύπρος είναι τυχερή γεωγραφικά λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας.

Η μελέτη έχει δύο πτυχές, είπε, η μια αφορά τις ΑΠΕ και η άλλη τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στο ψευδοκράτος. Αυτά είναι έργα που μπορούν να αλληλοϋποστηριχτούν, σημείωσε, και πλέον εργάζονται ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο και να μπορέσουν «να απελευθερωθούμε από την ακρίβεια των ενεργειακών πηγών ή τουλάχιστον να μειώσουμε τις τιμές στο ελάχιστο».

Τα δύο τρίτα του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα καύσιμα, ανέφερε ο κ. Ναμί και πρόσθεσε ότι για να αποφύγουν τις διακυμάνσεις των τιμών θα πρέπει να αναζητήσουν διαφορετικές πηγές. Συμβούλευσε δε το κοινό, λόγω και της οικονομικής κατάστασης, να προβαίνουν σε εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, δίδοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Εύχομαι, συνέχισε, το «κράτος» να είχε άλλες πηγές εσόδων που θα μπορούσαν να κρατήσουν χαμηλή την τιμή των καυσίμων ή της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδοτώντας τις, εξηγώντας ότι οι επιλογές που έχει η «κυβέρνηση» ενώπιόν της για το ρεύμα έχουν εξαντληθεί.

Σε μια περίοδο όπου το δολάριο κυμαίνεται τόσο ψηλά πρέπει να γίνει μια ρύθμιση των τιμών και να εξεταστεί πώς μπορεί να παραχθεί φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, πρόσθεσε. Αυτό, είπε, αναζητούν αρμόδιοι της «αρχής ηλεκτρισμού» σε συνεργασία με το «υπουργείο» του και τη βοήθεια ειδικών από Τουρκία. Πρόσθεσε ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα έχει γι’ αυτό το θέμα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο Τούρκο Υπουργό.

Ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με καλώδιο από την Τουρκία, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, αλλά θα ήταν μια μακροπρόθεσμη λύση.

Πρόσθεσε ότι οι εκθέσεις σχετικά με το πώς το διασυνδεδεμένο σύστημα θα μείωνε το κόστος του ρεύματος, τους έχουν υποβληθεί και τώρα βρίσκονται στη διαδικασία επαλήθευσης αυτών των στοιχείων. Σημείωσε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν υπογράψει πρωτόκολλο για τη συνεργασία στην υλοποίηση αυτού του έργου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top