ΚΟΣΜΟΣ

ΛΙΒΥΗ: Φονική σύγκρουση παραστρατιωτικών οργανώσεων

ΛΙΒΥΗ: Φονική σύγκρουση παραστρατιωτικών οργανώσεων

Μάχες ξέσπασαν τη Δευτέρα ανάμεσα σε δύο αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις κοντά στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 33 να τραυματιστούν, κατά έναν προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Στις εχθροπραξίες, που συνεχίζονταν σποραδικά το βράδυ σε νοτιοανατολικά προάστια, ενεπλάκησαν δύο ένοπλες οργανώσεις οι οποίες τουλάχιστον στη θεωρία είναι πιστές στην ΚΕΕ, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις λιβυκές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, η MANUL, απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως κάθε στρατιωτική ενέργεια» και εξέφρασε «ανησυχία για τη χρήση βαρέων όπλων αδιακρίτως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Αμπντεσαλάμ Ασούρ ανέφερε ότι οι πλευρές που ενεπλάκησαν στις μάχες είναι η 7η ταξιαρχία, μια παραστρατιωτική οργάνωση από την πόλη Ταρχούνα (60 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης) και μια άλλη παραστρατιωτική οργάνωση με έδρα την πρωτεύουσα.
Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μεσολαβητικές προσπάθειες.

Στον προσωρινό απολογισμό που έδωσε, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και 33 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων αμάχων. Πυρά και εκρήξεις συνέχιζαν να ακούγονται σποραδικά στις συνοικίες Ακίν Ζάρα και Σαλαχουντίν, όπου επικεντρώθηκαν οι μάχες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ο έλεγχος της Τρίπολης διεκδικείται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που θέλουν χρήμα και εξουσία.

Οι μεταβατικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΚΕΕ, δεν έχουν μπορέσει να σχηματίσουν τακτικό στρατό και αποτελεσματικά σώματα ασφαλείας κι είναι αναγκασμένες να βασίζονται σε παραστρατιωτικούς για την ασφάλεια της πρωτεύουσας.

Το καλοκαίρι του 2017, παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στην ΚΕΕ εκδίωξαν αντίπαλες οργανώσεις από την Τρίπολη και, έκτοτε, οι συγκρούσεις στη λιβυκή πρωτεύουσα έγιναν πιο σπάνιες.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top