ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης νόμου για τη λειτουργία λαϊκών αγορών

Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης νόμου για τη λειτουργία λαϊκών αγορών

Άρχισε τη Τρίτη 04/09 στην Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Βουλής η συζήτηση της πρότασης νόμου, για τη λειτουργία λαϊκών αγορών, με στόχο την ενίσχυση και την επέκταση του θεσμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Άντρος Καυκαλιάς, ανέφερε πως ο θεσμός των λαϊκών αγορών δημιουργήθηκε και λειτουργεί με στόχο να ενισχύσει από τη μια τη θέση των παραγωγών στην αλυσίδα προώθησης γεωργικών προϊόντων και από την άλλη να φτάνουν στους καταναλωτές προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.

Όπως είπε «είναι ένας θεσμός, ο οποίος οφείλουμε ως πολιτεία να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε», για να προσθέσει, ωστόσο, ότι «διαπιστώνεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια απόλυτη αδράνεια σε σχέση με το να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του θεσμού, κωλυσιεργεί και δεν παρακολουθεί, ως όφειλε να πράξει, την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας».

«Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι με βάση τη σχετική νομοθεσία εγκαθιδρύεται συμβουλευτική επιτροπή, η οποία οφείλει να ελέγχει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, να προτείνει ρυθμίσεις, διορθωτικά μέτρα και αυτή η συμβουλευτική επιτροπή εδώ και χρόνια δεν έχει λειτουργήσει. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι έληξε η θητεία της το Μάρτιο τον περασμένο και δεν έχει γίνει οποιαδήποτε κίνηση από την κυβέρνηση για επαναδιορισμό των μελών της συμβουλευτικής επιτροπής», είπε.

Σημείωσε, παράλληλα, πως «παρουσιάζονται πολλά προβλήματα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, που έχουν να κάνουν κυρίως με το ποιοι βρίσκονται στις λαϊκές αγορές και τι προϊόντα διακινούνται».

Επανέλαβε τη θέση ότι «στις λαϊκές αγορές πρέπει να βρίσκονται παραγωγοί, όχι έμποροι, και πρέπει να διακινούνται κυπριακά προϊόντα και όχι εισαγόμενα», υπογραμμίζοντας ότι «σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν γίνει και πρέπει να εφαρμοστούν».

«Στόχος να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε το θεσμό. Είναι μια αρμοδιότητα παρά πολύ συγκεκριμένη. Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις να γίνουν άλλες λαϊκές αγορές, εκτός από αυτές που λειτουργούν σήμερα, ο κ. Καυκαλιάς είπε: «Όχι δεν υπάρχει. Δεν έχει συνέλθει η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή για να αξιολογήσει την κατάσταση. Όφειλε -όπως είπα και προηγουμένως- να καταθέτει ετήσια έκθεση αυτή η επιτροπή, με την οποία να αξιολογεί το θεσμό και να προτείνει πράγματα».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως έχουν τεθεί νέα χρονοδιαγράμματα και ότι έχει συναποφασιστεί ότι σε τρεις μήνες από σήμερα θα επανέλθει η Επιτροπή για συζήτηση, ώστε να πάρει προτάσεις από την κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι η πρόταση νόμου περιλαμβάνει τον ορισμό για το τί είναι παραγωγός και ποια προϊόντα μπορεί να πουλά κάποιος.

«Επειδή μέχρι τώρα δεν γινόταν ενημέρωση της Επιτροπής και των μελών όσον αφορά τις εξελίξεις και τα προβλήματα, με τις εκθέσεις που έπρεπε να ετοιμάζονται, μπήκε μέσα στην πρόταση νόμου επίσης η υποχρεωτική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, ούτως ώστε να γνωρίζει η Επιτροπή τι συμβαίνει και τα προβλήματα», ανέφερε.

Επιπλέον, είπε ότι στην πρόταση νόμου δίδεται μια προτεραιότητα σε παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, στους αγρότες που πουλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και μετά εάν υπάρχει διαθεσιμότητα σε σταντ τότε μπορούν να διατεθούν σε εμπόρους.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top