ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Μεταφορών: «Έχουμε χρέος να προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά»

Υπουργός Μεταφορών: «Έχουμε χρέος να προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά»

Εχουμε χρέος να προστατεύουμε, να διατηρούμε και να αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά ανέφερε απόψε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Βασιλική Αναστασιάδη, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του Μνημείου «Χάνι του Μεστάνα» στην Αθηένου.

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός μετέφερε «την ευαρέσκεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του Μνημείου, με την άψογη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Δήμου Αθηένου» προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρευρέθηκε στην αποψινή εκδήλωση λόγω απουσίας του στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε ότι «πολλές φορές έχει τονιστεί πόσο σημαντική για το λαό ενός τόπου είναι η πολιτιστική του κληρονομιά. Από την πλευρά μου, δεν θα κουραστώ να το δηλώνω και να προσπαθώ, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, να εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση» είπε και σημείωσε πως «σε μια εποχή που ο ωφελιμισμός συχνά κυριαρχεί εις βάρος της ιστορίας και της ομορφιάς, κάθε έργο συντήρησης και αποκατάστασης ενός στοιχείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι μια νίκη για τον πολιτισμό».

Η Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε «ιδιαίτερη ευχαρίστηση» για τα εγκαίνια του συγκεκριμένου κτιρίου το οποίο το Τμήμα Αρχαιοτήτων κήρυξε σε Αρχαίο Μνημείο με σκοπό τη διάσωση, διατήρηση και αξιοποίησή του προς όφελος της κοινότητας Αθηένου και ολόκληρου του Κυπριακού λαού.

Προσθέτοντας ότι «το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει μια δύσκολη αποστολή, την οποία φέρνει εις πέρας με αξιοθαύμαστη αφοσίωση και προσπάθεια, δεδομένου του μικρού του μεγέθους» η κα. Αναστασιάδη είπε πως «με όπλο του τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο διαχειρίζεται την αρχαιολογική κληρονομιά, προστατεύει, συντηρεί και προβάλλει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς».

Σε αυτή την τελευταία κατηγορία, συνέχισε «ανήκει το κτίριο, γνωστό σαν «Χάνι του Μεστάνα», που το 1982 κηρύχθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε Αρχαίο Μνημείο Δεύτερου Πίνακα για τον αξιόλογο αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα αλλά και για την ιστορία του. Τριανταπέντε χρόνια μετά, το κτίριο δεν είχε ακόμα συντηρηθεί και σαν αποτέλεσμα παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα συντήρησης, ακόμα και απώλεια αρχιτεκτονικών στοιχείων».

Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης του Μνημείου, σημείωσε «το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε στο πιο δραστικό μέτρο που μπορεί να πάρει για τη διάσωση ενός Μνημείου που κινδυνεύει. Με την απαλλοτρίωσή του το Μνημείο μεταφέρθηκε από το Δεύτερο στον Πρώτο Πίνακα του Νόμου, και έγινε κρατική περιουσία» είπε και εξήγησε ότι «με αυτό τον τρόπο το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε τη δυνατότητα να επέμβει άμεσα και να προβεί στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης με κρατική δαπάνη».

Αναφερόμενη στο έργο που πραγματοποιήθηκε από τα συνεργεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων με συνεισφορά του Δήμου Αθηένου, η Υπουργός είπε ότι οι εργασίες που έγιναν «ήταν δύσκολες και πολύπλοκες, γιατί ήταν ένα απαιτητικό έργο» σημείωσε πως «ένα Μνημείο σώθηκε και ξαναβρήκε την ομορφιά του» και πρόσθεσε ότι σύντομα το κτίριο θα ζωντανέψει και θα αποτελέσει «ένα δραστήριο κύτταρο μέσα στον αστικό ιστό της Αθηένου, αφού έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Αθηένου η άδεια χρήσης του Μνημείου για κοινωφελείς σκοπούς».

Η Υπουργός Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι «φέτος, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ήταν ο συντονιστικός φορέας του Ευρωπαϊκού Έτους για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018, που ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας ανάδειξης του πολιτισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με σύνθημα «Η κληρονομιά μας: το παρελθόν συναντά το μέλλον», το Ευρωπαϊκό Έτος για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 έχει σκοπό να υπενθυμίσει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί τον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής, καθορίζοντας πρωτίστως την κοινή μας ταυτότητα» είπε και πρόσθεσε πως «αυτή η κοινή κληρονομιά ορίζει το μέλλον μας και έχουμε χρέος να την προστατεύουμε, να τη διατηρούμε και να την αναδεικνύουμε».

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, συνέχισε «ενέταξαν στο Ευρωπαϊκό Έτος μια σειρά δράσεων σχετικών με την πολιτιστική μας κληρονομιά, μεταξύ των οποίων ήταν και οι συντηρήσεις Αρχαίων Μνημείων. Η τελετή έναρξης είχε σηματοδοτήσει την απαρχή αυτών των δράσεων» ανέφερε και σημείωσε πως τα εγκαίνια του κτιρίου στην Αθηένου «είναι ο ιδανικός τρόπος για τη λήξη του Ευρωπαϊκού Έτους για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018, αφού έτσι αναδεικνύεται ακόμα μία δράση της Κύπρου για τη διάσωση και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς».

Η Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε «θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Δήμο Αθηένου, τους ιδιώτες μελετητές και τεχνικούς» και διαβεβαίωσε τον Φειδία Μεστάνα, της οικογένειας που είχε το Χάνι ότι αυτό «είναι πια σε καλά χέρια», θα το χαίρεται ο ίδιος και οι συμπολίτες του «να στέκει περήφανο απέναντι στο χρόνο, για να θυμίζει σε όλους τις παλιές εκείνες μέρες που με ορθάνοιχτες τις πόρτες του υποδεχόταν τους κουρασμένους αγωγιάτες και τα ζώα τους».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (24/4) στην επαρχία Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top