EAST MED: Κλείδωσε η συμφωνία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας Ισραήλ και Ιταλίας για τον μακρύτερο αγωγό- ΕΙΚΟΝΑ

EAST MED: Κλείδωσε η συμφωνία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας Ισραήλ και Ιταλίας για τον μακρύτερο αγωγό- ΕΙΚΟΝΑ

Σε συμφωνία κατέληξαν Ελλάδα , Ιταλία Κύπρος και Ισραήλ, για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med.

Δημοσίευμα της “Times of Israel”, αργά το βράδυ του Σαββάτου (24/11), αναφέρει ότι το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή του East Med, το κόστος του οποίου αναμένεται να φτάσει τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στέινιτζ ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στη συγκράτηση της Αραβικής επιρροής στην Ευρώπη, ενώ με 100 εκατομμύρια προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις έρευνες η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο θα προμηθεύει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό του Ισραήλ Hadashot, αναφέρει η “ Times of Israel” η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed Pipeline θα ξεκινά περίπου 170 χιλιόμετρα νότια της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα (1.350 μίλια) στην Ιταλία, αφού πρώτα περάσει μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο αγωγός θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (706 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου ετησίως. Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισ. Κυβικά μέτρα (3,5 δισ. Κυβικά πόδια) ετησίως έως το 2030.

Οι εργασίες για το έργο αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες και να ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια, ανέφερε το Hadashot TV.

Πάντως, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην αναθέρμανση των σχέσεων τα τελευταία χρόνια του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Επιμέλεια Χρίστος Ζήνωνος

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Διαφάνεια στην πράξη: Ο ΠτΔ έδωσε στη δημοσιότητα τις εκθέσεις για τη Φονική Πυρκαγιά - Ιδού όσα αναφέρονται

Διαφάνεια στην πράξη: Ο ΠτΔ έδωσε στη δημοσιότητα τις εκθέσεις για τη Φονική Πυρκαγιά - Ιδού όσα αναφέρονται

Σε μια καθοριστική κίνηση διαφάνειας και λογοδοσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προχώρησε στη δημοσιοποίηση όλων των εκθέσεων που του υποβλήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την επαρχία Λεμεσού. Όπως είχε δεσμευτεί δημοσίως, η ενημέρωση προς τους πολίτες γίνεται με πλήρη διαφάνεια, μέσα από αδιαμεσολάβητη πρόσβαση στα στοιχεία που καταγράφουν βήμα προς βήμα τη διαχείριση της κρίσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE