ΕΛΛΑΔΑ

Παυλόπουλος: «Υπέρ της διεύρυνσης η Ελλάδα, αλλά χωρίς υπαναχωρήσεις για κανένα υποψήφιο»

Παυλόπουλος: «Υπέρ της διεύρυνσης η Ελλάδα, αλλά χωρίς υπαναχωρήσεις για κανένα υποψήφιο»

Τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιουνκερ, αλλά και τους Ευρωπαίους Επιτρόπους, ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας "για την ενεργό στήριξή σας αναφορικά με την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος καθώς και αναφορικά με διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεών μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του το Κολέγιο των Επιτρόπων, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ τη διεύρυνσης της ΕΕ ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προς αυτό είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Κοινοτικού Κεκτημένου και προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να κάνει βήματα προς τα πίσω για κανέναν υποψήφιο. Ο Πρόεδρος μίλησε για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, την ενεργοποίηση της κοινής πολιτικής άμυνας και την διασφάλιση και εμπέδωση του "Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου", αναφερόμενος και στην αλληλεγγύη σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Αναλυτικά, παραθέτοντας τις ελληνικές θέσεις και απευθυνόμενος στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει, και μάλιστα διαχρονικώς και εμπράκτως, "ότι σέβεται σε τέτοιο βαθμό το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους, ώστε ακόμη και τα εθνικά της θέματα τα εντάσσει, πλήρως, στο πλαίσιο του σεβασμού της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας" και διαβεβαίωσε του Επιτρόπους ότι "στηρίζοντας την Ελλάδα όσον αφορά τα ζητήματα που προανέφερα, μπορείτε να είσθε βέβαιοι ότι δεν στηρίζετε μόνο τα συμφέροντα της χώρας μου αλλά και εκείνα της διεθνούς κοινότητας, κατ’ εξοχήν δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ξεκαθάρισε δε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνων των χωρών της Βαλκανικής, οι οποίες φιλοδοξούν να γίνουν Κράτη Μέλη της, διότι, όπως είπε "πιστεύουμε ακραδάντως ότι μια τέτοια προοπτική ενισχύει τόσο τις χώρες αυτές, όσο και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Προειδοποίησε όμως ότι "η έναρξη και προώθηση της ενταξιακής τους διαδικασίας προϋποθέτει, εκ μέρους των χωρών αυτών, πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, κυρίως δε του εξ αυτού προκύπτοντος Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, πράγμα που σημαίνει, αυτονοήτως, ότι παραβιάσεις του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόριο μιας ομαλής ενταξιακής πορείας".

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η ελληνική θέση είναι σαφής και έχει ως μόνο γνώμονα την εμπέδωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος:  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει, και μάλιστα με ταχύτερα βήματα, προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση". "Όσοι φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ας προσπαθήσουν ν’ ακολουθήσουν αυτή την πορεία", τόνισε ο Πρόεδρος και ξεκαθάρισε ότι "σε καμία όμως περίπτωση και για χάρη ουδενός η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να τηρήσει στάση αναμονής, και πολύ περισσότερο, να κάνει βήματα προς τα πίσω".

 

Σε ό,τι αφορά την  Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων – δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική – πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας".

"Εδώ εντάσσεται και η προτεραιότητα ενίσχυσης της πολιτικής πλήρους εφαρμογής των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου περί Αλληλεγγύης κυρίως στον, υπαρξιακής σημασίας για την συνοχή του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, τομέα   του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος.  Με την πρόσθετη επισήμανση ότι όλοι οι εταίροι έχουμε στοιχειώδες ευρωπαϊκό χρέος -το οποίο εμείς, οι Έλληνες, εκπληρώνουμε στο ακέραιο- σεβασμού του χρέους αυτού", προσέθεσε ο ίδιος.

Σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Ευρωζώνη, "η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη", όπως είπε, έθεσε ως προϋπόθεση, "κατά προτεραιότητα, την ενεργοποίηση των θεσμικών πυλώνων, των σχετικών με την συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM και, πρωτίστως, την θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έτσι ώστε αυτή αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν’ αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης".

Μιλώντας για την υπεράσπιση του "Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου", ζήτησε να  αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των Κρατών Μελών, "η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού που, δυστυχώς, ευνοούν, όπως προανέφερα, την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος".

"Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε βέβαιοι ότι ως το τέλος της θητείας όλων σας – και ιδίως ενόψει των κρίσιμων προσεχών Ευρωεκλογών – θα συνεχίσετε και θα εντείνετε αυτή την υπεράσπιση, για να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού που εμφανίσθηκαν σε πολλά Κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος  οφείλει, ιδίως σήμερα, να γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Ολοκλήρωση είναι αναγκαίες όχι μόνο για τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και προκειμένου η Ευρώπη μας να διαδραματίσει τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί στον σύγχρονο κόσμο: Τον ρόλο υπεράσπισης ιδίως των αρχών και των αξιών της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης", σημείωσε ο Π.Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο και τα μέλη του Κολεγίου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρόεδρο Γιούνκερ επαναλαμβάνοντας ενώπιον των Επιτρόπων ότι "αποδείχθηκε πόσο επιτυχής και καίρια, θα έλεγα μάλιστα κυριολεκτικώς σωτήρια για την πορεία του Ευρωπαϊκού σκάφους, υπήρξε, το 2014, η εκλογή σας ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής". Επανέλαβε ότι "σε όλη την δημόσια διαδρομή σας είχατε προηγουμένως αποδείξει, εμπράκτως, πως είσθε πραγματικός Ευρωπαίος" και "η Προεδρία σας δε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνον επιβεβαιώνει αυτή την πορεία σας, αλλά σας αναδεικνύει ως κορυφαία προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντάξια της εμβληματικής υστεροφημίας εκείνων που ίδρυσαν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, πάνω στα συντρίμμια και στις στάχτες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ακριβώς για να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του και την τραγωδία του".

Δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι "την αλήθεια αυτή την αποδεικνύει, με αμάχητα ιστορικά τεκμήρια, το γεγονός ότι η υπό την ηγεσία σας Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισε επιτυχώς τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, από τότε που η τελευταία δημιουργήθηκε" και υπενθύμισε απευθυνόμενος τον Πρόεδρο της Κομισιόν ότι " το πράξατε αυτό πολλές φορές μόνος, αφού δεν είχατε, δυστυχώς, πάντα την στήριξη Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηγετών τους, οι οποίοι πρώτοι όφειλαν, σύμφωνα με τον ρόλο που τους ανήκει, να ηγούνται του αγώνα υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος", όπως είχε αναφέρει προηγουμένως και δημόσια.

Σημείωσε ωστόσο ότι "στην επιτέλεση αυτής της υψηλής σας αποστολής  είχατε την τύχη να σας συμπαρίστανται, καθ’ όλα και κατά γενική ομολογία, άξιοι Επίτροποι, στους οποίους εύχομαι ειλικρινώς να συνεχίσουν την προσφορά τους και στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

Απευθυνόμενος στους Επιτρόπους ευχήθηκε "οι επιμέρους χώρες τους να τους αξιοποιήσουν όπως τους ταιριάζει, με βάση την τεράστια γνώση και εμπειρία που έχουν ήδη αποκτήσει".                                                                                   

"Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σας συγχαίρω θερμώς για την συμβολή σας αυτή και σας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες του Ελληνικού Λαού για την υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσιμες στιγμές και σε ταραγμένους καιρούς", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι "οι Έλληνες – και εγώ προσωπικώς – θα θυμόμαστε, κ. Πρόεδρε, στο διηνεκές, τον καθοριστικό ρόλο σας για την εμπέδωση, σε κρίσιμες στιγμές, της ομαλής και δημιουργικής πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης".

Σημείωσε δε ότι "δεν ξεχνάμε το ότι είχατε το θάρρος ν’ αναγνωρίσετε ευθέως τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και το ότι ο ελληνικός λαός κατέβαλε το αντίστοιχο βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν".

`Με την στάση σας όμως αυτή, εκτός από την διαχρονικώς εγνωσμένη φιλία σας προς την Ελλάδα, αναδείξατε ακόμη περισσότερο και την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και τόνισε ότι "σήμερα αναγνωρίζουν αφενός ότι η τότε υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής  πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και αφετέρου και συνακόλουθα, ότι βεβαίως η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα στην χορεία των Κρατών Μελών της".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top