ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων: 'Βάση νόμου παρέπεμψα την υπόθεση με Ελεγκτή'

Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων: 'Βάση νόμου παρέπεμψα την υπόθεση με Ελεγκτή'

Καθηκόντως βάσει Νόμου παρέπεμψε την υπόθεση με Ελεγκτή στον Εισαγγελέα, λέει η Νικολαΐδου.

Καθηκόντως και με βάση το Νόμο παρέπεμψε στον Γενικό Εισαγγελέα την υπόθεση που προέκυψε με τον Γενικό Ελεγκτή, αναφέρει σε νέα ανακοίνωση η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, η οποία τονίζει πως επανέρχεται στο θέμα έπειτα από απορίες και ερωτήματα πολιτών, ώστε να υπάρχει ορθή και ολοκληρωμένη εικόνα.

Στην ανακοίνωση η Επίτροπος αναφέρει ότι αποτελεί καθήκον και ταυτόχρονα έννομη υποχρέωσή της να διερευνά κάθε καταγγελία που υποβάλλεται στο Γραφείο της από φυσικά πρόσωπα τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν προσβληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσωπικά τους δεδομένα και για το λόγο αυτό έχει δικαιοδοσία να ζητά από οποιοδήποτε πρόσωπο ή Αρχή στη Δημοκρατία πληροφορίες, οι οποίες θα συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Εξηγεί ότι σε αυτή την περίπτωση ζήτησε πληροφορίες τόσο από Ιδιωτικούς όσο και Δημόσιους Οργανισμούς μεταξύ των οποίων και η Ελεγκτική Υπηρεσία και επαναλαμβάνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία "δεν συνέδραμε ως όφειλε και είχε έννομη υποχρέωση στον εφοδιασμό του Γραφείου μου με τις απαραίτητες πληροφορίες ή τουλάχιστον πληροφορίες με βάση τις οποίες να είμαι σε θέση να κατευθύνω την πορεία των ερευνών μου".

Κατόπιν αυτού ενημέρωσε το Γενικό Ελεγκτή ότι παράλειψη της Υπηρεσίας του να συμμορφωθεί με τις έννομες υποχρεώσεις της δυνάμει του Κανονισμού, δεν θα επέτρεπε τη διερεύνηση της καταγγελίας από το Γραφείο της και ότι με τον τρόπο αυτό θα παρεμποδίζετο η άσκηση των καθηκόντων και εξουσιών της και ότι καθηκόντως, και με βάση το Νόμο παρέπεμψε την υπόθεση στο Γενικό Εισαγγελέα.

"Διευκρινίζεται ότι τα τουϊτ και οι αναφορές του Γενικού Ελεγκτή που αφορούν σε Πρωτοβάθμια Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε κάθε περίπτωση δεν αφορούν ούτε αγγίζουν τις αρμοδιότητες και /ή εξουσίες μου. Τα ζητήματα αυτά έχουν κριθεί σε νεότερη Δευτεροβάθμια Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερ. 17/12/2018, στην οποία παραλείπει να αναφερθεί", σημειώνει.

Η Επίτροπος αναφέρει ακόμη πως είναι τουλάχιστον άτοπο να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι ενέργειες κατά την εκτέλεση των νομίμων καθηκόντων του μόνου θεσμοθετημένου και αρμόδιου, στη Δημοκρατία, Θεσμού, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, "προβάλλοντας μια αναληθή εικόνα «εκφοβισμού των πληροφοριοδοτών από την Επίτροπο» και αποπροσανατολίζοντας με τον τρόπο αυτό την κοινή γνώμη".

Η κ. Νικολαϊδου διευκρινίζει ακόμη πως η λήψη πληροφοριών σε περιπτώσεις διερεύνησης καταγγελιών τυγχάνουν εμπιστευτικού χειρισμού και εχεμύθειας από το Γραφείο της και ότι ο Θεσμός των αναφορών /καταγγελιών στις Δημόσιες Αρχές (whistleblowing) για θέματα διαφθοράς στην Κύπρο, δεν υφίσταται και δεν ρυθμίζεται νομοθετικά.

"Όσον αφορά σε τουϊτ του Γενικού Ελεγκτή που καλούν τον κόσμο να συνεχίσει να παρέχει άφοβα πληροφορίες «για πιθανά αδικήματα διαφθοράς και να μην ανησυχούν από τη δράση της Επιτρόπου» αφήνονται στην κρίση του κάθε πολίτη", αναφέρει η Επίτροπος και προσθέτει πως οι πολίτες, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παροτρύνονται να υποκλέπτουν και /ή να παρεμβαίνουν με παράνομα μέσα σε αρχεία για την εξασφάλιση πληροφοριών με σκοπό την κοινοποίησή τους στο Γενικό Ελεγκτή ή σε άλλη Αρχή.

"Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και όλοι ανεξαρτήτως θέσης /αξιώματος /ιδιότητας έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται και να τηρούν την έννομη τάξη και τους νόμους της Δημοκρατίας. Τέτοιες ενέργειες εξωθούν στην αναρχία και στην αταξία", αναφέρει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top