ΔΙΕΘΝΗ

Τερέζα Μέι: 'Καταστροφική η καταψήφιση του Brexit'

Τερέζα Μέι: 'Καταστροφική η καταψήφιση του Brexit'

Την προειδοποίηση ότι απόρριψη της συμφωνίας του Brexit στην ψηφοφορία της Τρίτης θα αποτελεί «καταστροφική και ασυγχώρητη παραβίαση της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία» απευθύνει για ακόμα μία φορά προς τους Βρετανούς βουλευτές η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με άρθρο της στη Sunday Express η Τερέζα Μέι καλεί τους βουλευτές να πράξουν «αυτό που είναι σωστό για τη χώρα» και να υπερψηφίσουν τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την προειδοποίηση ότι σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας της η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αν οι βουλευτές είναι «απρόθυμοι» να αποδεχθούν μία τέτοια κατάληξη, συμπληρώνει η πρωθυπουργός απευθυνόμενη προς τους Brexiteers βουλευτές, τότε είναι πιθανή η ανατροπή του Brexit.

Η κα Μέι τονίζει ότι η ψηφοφορία της Τρίτης είναι «η μεγαλύτερη και πιο σημαντική απόφαση που κάθε βουλευτής της γενιάς μας θα κληθεί να λάβει» και σημειώνει ότι είναι ώρα οι πολιτικοί να υλοποιήσουν την απόφαση των πολιτών.

«Εσείς, ο βρετανικός λαός, ψηφίσατε να φύγουμε (από την ΕΕ). Και μετά, στις γενικές εκλογές του 2017, το 80% υμών ψηφίσατε βουλευτές που κατέβηκαν με μανιφέστα υπέρ του σεβασμού αυτού του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Έχετε επιδώσει τις οδηγίες σας. Τώρα είναι η δική μας σειρά να τις φέρουμε εις πέρας για εσάς», γράφει η Τερέζα Μέι και συμπληρώνει:

«Όταν πήγατε να ψηφίσετε στο δημοψήφισμα το κάνατε επειδή θέλατε να ακουστεί η φωνή σας. Κάποιοι από εσάς εναποθέσατε την εμπιστοσύνη σας στην πολιτική διαδικασία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σας απογοητεύσουμε.

«Αν το κάναμε θα ήταν μία καταστροφική και ασυγχώρητη παραβίαση εμπιστοσύνης στη δημοκρατία μας. Επομένως το μήνυμά μου προς το κοινοβούλιο αυτό το Σαββατοκύριακο είναι απλό: είναι ώρα να ξεχάσουμε τα παιχνίδια και να πράξουμε αυτό που είναι σωστό για τη χώρα μας».

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, εν τω μεταξύ, απέφυγε να επιβεβαιώσει δημοσίευμα του Observer ότι ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αμέσως μετά από την ψηφοφορία της Τρίτης, εφόσον όπως αναμένεται η συμφωνία του Brexit καταψηφιστεί.

«Θα υποβάλουμε την πρόταση δυσπιστίας σε χρόνο που θα επιλέξουμε, αλλά μην ανησυχείτε, θα είναι σύντομα», απάντησε ο κ. Κόρμπιν στο επίμονο ερώτημα δημοσιογράφου του BBC το πρωί της Κυριακής.

Ο κ. Κόρμπιν απέφυγε επίσης να ξεκαθαρίσει αν σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το κόμμα του θα στήριζε το Brexit ή την ακύρωση αυτού.

Είπε ότι το προεκλογικό μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος θα καθοριστεί από τα αρμόδια όργανα όταν προκηρυχθούν εκλογές. Σχολίασε πάντως ότι «κατ’ ελάχιστον» οι Εργατικοί θέλουν «μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πρόσβαση στην ενιαία αγορά που είναι κρίσιμη και απόλυτη νομική προστασία για τους εργαζόμενους».

Σημείωσε ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για νέες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και πέρα από την 29η Μαρτίου, απαντώντας εμμέσως καταφατικά στο ερώτημα κατά πόσο πρέπει να υπάρξει παράταση της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50.

Εν τω μεταξύ, οι Sunday Times αναφέρουν ότι ομάδα βουλευτών από όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Συντηρητικό, σχεδιάζουν να υποβάλουν πρόταση τροπολογίας η οποία θα ορίζει ότι πλέον το κοινοβούλιο και όχι η κυβέρνηση θα μπορεί να καθορίζει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών του σώματος. Στόχος μίας τέτοιας κίνησης είναι να αποτραπεί ένα πιθανό ‘no-deal’ στο Brexit.

Η Sunday Telegraph, εξάλλου, αναφέρεται σε πρόθεση ορισμένων υπουργών να πιέσουν την πρωθυπουργό να αποδεχθεί την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, έτσι ώστε το Brexit να υλοποιηθεί πιθανώς με τη στήριξη του Εργατικού Κόμματος.

Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο σερ Μπέρναρντ Τζένκιν δηλώνουν στην εφημερίδα ότι μια τέτοια απόφαση θα καθιστούσε αβέβαιο το μέλλον και τη συνοχή του Συντηρητικού Κόμματος.

Παράλληλα, με άρθρο του στους Sunday Times ο πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών σερ Τζον Μέιτζορ καλεί την κα Μέι να ανακαλέσει το Άρθρο 50. Όπως σημειώνει, θα ήταν «ηθικά κατακριτέα» η έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Επίσης, περισσότεροι από 100 ευρωβουλευτές από 26 χώρες καλούν με επιστολή τους τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση υπέρ του Brexit.

Αντίθετα, ο τέως υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ παροτρύνει μέσω της Sunday Telegraph τους βουλευτές να καταψηφίσουν την «κακή» συμφωνία με τις Βρυξέλλες ώστε να δείξουν ότι η Βρετανία «δεν εκφοβίζεται».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top