ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου

ΚΥΠΡΟΣ: Αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου

 

Αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου (μικρή επιταγή) που θα κυμανθεί από €20 έως €50 αναλόγως του ύψους του ετήσιου εισοδήματος κάθε χαμηλοσυνταξιούχου, ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε συνέχεια χθεσινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η αύξηση θα επηρεάσει περίπου 38.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, περιλαμβανομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η συνολική ετήσια δαπάνη θα ανέλθει σε €19,6 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ζεύγους δικαιούχων που είναι και οι δύο συνταξιούχοι, θα λαμβάνουν τόσο το επίδομα όσο και την προτεινόμενη αύξηση και οι δύο συνταξιούχοι ξεχωριστά. Για παράδειγμα, για ζεύγος συνταξιούχων το εισοδηματικό όριο καθορίζεται σε €15.486 και σε περίπτωση ζεύγους που λαμβάνουν και οι δύο την κατώτατη σύνταξη ύψους €357 μηνιαίως, θα λαμβάνουν συνολικά και οι δύο ποσό €1.114.

Σημειώνεται ότι η αύξηση δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημα για σκοπούς του Σχεδίου Χαμηλοσυνταξιούχων ή άλλων Σχεδίων που προνοούν για εισοδηματικό όριο.

«Με τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου έχει διαφοροποιηθεί αυτό το επίδομα ανάλογα με τις κατηγορίες οι οποίες υπάρχουν στο ετήσιο εισόδημα», ανέφερε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε, επίσης, η μη διαφοροποίηση του ορίου της φτώχειας, έτσι ώστε περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι να συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος. Συγκεκριμένα το εισοδηματικό κριτήριο για την παροχή του επιδόματος διατηρείται κατά 20% πάνω από το όριο της φτώχειας. Η Υπουργός είπε πως σήμερα το όριο της φτώχειας είναι €8.698 για ένα πρόσωπο και €13.047 για δύο πρόσωπα, ενώ με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού το εισοδηματικό όριο για παροχή επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων διατηρήθηκε στα €10.324 για ένα πρόσωπο και στα €15.486 για δύο πρόσωπα.

«Αυτό σημαίνει ότι πέραν των 6 χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων θα συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι γι’ αυτό το επίδομα», είπε.

Οι αυξήσεις στο επίδομα, σημείωσε η Ζέτα Αιμιλιανίδου, φθάνουν και το 44,44%.

«Στόχος είναι να βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, να υπάρχει ένα επίδομα το οποίο θα μπορέσουν όλες αυτές οι χιλιάδες προσώπων, που είναι σήμερα στο σχέδιο, 38.000 πρόσωπα, να μη διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας», τόνισε.

Η αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων έχει ως ακολούθως:

Η Υπουργός υπενθύμισε ότι από το 2014 λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για να βοηθήσουν τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτή, είπε, είναι η δεύτερη αύξηση που παρατηρείται στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου. Ανέφερε ακόμα ότι από το 2017 για πρώτη φορά αποφασίστηκε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να δικαιούνται χριστουγεννιάτικο δώρο, με κατώτατο ποσό τα €100.

Είπε ακόμα ότι 6,600 πρόσωπα είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με άλλα πολύ σημαντικά ωφελήματα.
 
Επίσης, είπε, ότι δόθηκε το δικαίωμα σε υπηρεσίες φροντίδας σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους χρειάζονταν φροντίδα, με παραχώρηση επιδόματος φροντίδας. Παράλληλα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και δωρεάν διακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς και συμμετοχή στο σχέδιο επιχορηγημένων διακοπών.
 
Η Υπουργός σημείωσε ακόμα ότι τερματίστηκε με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η πρακτική των προηγούμενων χρόνων που ήθελε να λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημα το Πασχαλινό Επίδομα, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που δικαιούνταν τη μία χρονιά το επίδομα, να μην το δικαιούνται την επόμενη.
 
Η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε, τέλος, στη δημιουργία του Φορέα Τρίτης Ηλικίας που μελετά θέματα ευρύτερης πολιτικής που αφορούν τους ηλικιωμένους και υποβάλλει σχετικές εισηγήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top