ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενικός Εισαγγελέας: Συνεχείς οι προσπάθειες πίεσης της Τουρκίας στο ΣτΕ για αγνοούμενους

Γενικός Εισαγγελέας: Συνεχείς οι προσπάθειες πίεσης της Τουρκίας στο ΣτΕ για αγνοούμενους

Μέσω του συστήματος επιτήρησης της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ γίνονται συνεχείς προσπάθειες για άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για κάμψη της αδιάλλακτης συμπεριφοράς της ώστε να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα αναφορικά με την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και να συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης την Παρασκευή 1/2


Ο κ. Κληρίδης μιλούσε κατά τη διάρκεια ημερίδας με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Αγνοούμενοι της Κύπρου», που διοργάνωσαν ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Δυστυχώς, σημείωσε ο κ. Κληρίδης «παρά την πάροδο του χρόνου η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί και εξακολουθεί να αποφεύγει τις ευθύνες της ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Κάθε μερικούς μήνες η Επιτροπή εξετάζει την εκτέλεση της απόφασης της 4ης Διακρατικής όσον αφορά την πτυχή των αγνοουμένων και την συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της όπως απορρέουν από την απόφαση, είπε.

Ο κ. Κληρίδης ενημέρωσε ότι η επόμενη συνεδρία της επιτροπής κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα των αγνοουμένων έχει καθοριστεί στις 12 με 14 Μαρτίου 2019.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα στόχος εκεί θα είναι να αναδειχθεί εκ νέου η υποχρέωση της Τουρκίας για αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, να δοθεί στη ΔΕΑ απρόσκοπτη και όχι αποσπασματική πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες, καθώς και στα αρχεία της περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών αρχείων.

Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναδειχθεί επίσης η υποχρέωση της Τουρκίας να εμποδίσει το φαινόμενο της μετακίνησης οστών, που έχει διαπιστωθεί από τη ΔΕΑ και προστασία των πιθανών χώρων ταφής.

Ακόμη θα προωθηθεί το ζήτημα της υποχρέωσης για αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών θανάτων των αγνοουμένων που έχουν ταυτοποιηθεί και η αναποτελεσματικότητα της λεγόμενης «μονάδας αγνοουμένων» (missing persons unit) που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στα κατεχόμενα για το σκοπό αυτό. «Οι εκθέσεις που δίδονται στους συγγενείς έχουν σχεδόν πάντα πανομοιότυπο περιεχόμενο και έχουν συνταχθεί στην τουρκική γλώσσα. Η δε διερεύνηση οδηγεί πάντα στο κλείσιμο της υπόθεσης με την αιτιολογία της έλλειψης ικανοποιητικής μαρτυρίας», είπε.

Ο κ. Κληρίδης είπε επίσης ότι θα αναδειχθεί επίσης η άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας για καταβολή του ποσού των €30 εκατ. για δίκαιη ικανοποίηση για τους αγνοούμενους και των €60 εκατ. για τους εγκλωβισμένους αντίστοιχα.

«Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ΕΔΑΔ και το σύστημα επιτήρησης αξιοποιήθηκαν από τη δική μας πλευρά μέσω της διακρατικής προσφυγής αλλά και των ατομικών υποθέσεων και οι καταδικαστικές αποφάσεις που επιτεύχθηκαν αποτελούν σημαντικά νομικά όπλα που καταδεικνύουν τις παραβιάσεις και ενοχοποιούν την Τουρκία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, «γίνονται συνεχείς προσπάθειες μέσω του συστήματος επιτήρησης της εκτέλεσης των αποφάσεων για άσκηση πίεσης προς την Τουρκία και κάμψη της αδιάλλακτης συμπεριφοράς της ώστε να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα αναφορικά με την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και να συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις».

Εξέφρασε ακόμη την προσωπική του εκτίμηση ότι «είναι παράδοξο από την μια σε ένα κορυφαίο δικαστικό σώμα όπως είναι το ΕΔΑΔ να επιτυγχάνει κάποιος την έκδοση καταπελτικών και καινοφανών αποφάσεων που καταδικάζουν με τον πιο έντονο και ξεκάθαρο τρόπο μια χώρα, και από την άλλη επειδή η επιτήρηση της εκτέλεσης δίδεται σε πολιτικά σώματα όπως είναι η Επιτροπή Υπουργών όπου εκεί δυστυχώς υπεισέρχονται πολιτικά κριτήρια και τα γνωστά χαϊδέματα της Τουρκίας κτλ για να δίδονται συνεχείς αναβολές, καθιστά το όλο σύστημα τελείως αναποτελεσματικό».

Στη δική του εισήγηση ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Στέλιος Περράκης αναγνώρισε ότι υπάρχουν θεσμικές αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εξέφρασε τη θέση ότι «έχει έρθει η στιγμή για δράση διαφορετική». Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε να εγκριθεί η διαδικασία του άρθρου 46(4) δηλαδή η παραπομπή στο Δικαστήριο, είπε.

Εκτίμησε ακόμη ότι πρέπει να ξαναγίνει προσπάθεια για έκδοση εκ νέου ενδιάμεσων ψηφισμάτων όπως παλαιότερα. Εισηγήθηκε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση του ζητήματος δια μέσου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε συντονισμό με τους Ευρωβουλευτές.  

Ο κ. Περράκης ανέφερε ότι ο ίδιος καταλήγει «στο ότι θα έπρεπε ίσως να ξαναδούμε τη δυνατότητα μιας νέας διακρατικής προσφυγής». Πιστεύω ότι πρέπει να το δούμε θετικά, είπε, προσθέτοντας ότι δεν συζητάει για ενδεχόμενο νέων ατομικών προσφυγών. «Θεωρώ ότι η συνέχεια της διακρατικής όπου είναι και το μεγάλο βάρος θα είναι κάτι που θα μπορεί να ξαναδώσει μια ώθηση». Πρότεινε ακόμη ότι το ζήτημα των αγνοουμένων θα πρέπει να τεθεί και στην νέα Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Ο αγώνας για την δικαίωση και για την αλήθεια είναι δύσκολος, αλλά χρειάζεται επιμονή και πίστη», τόνισε.

Σε δική του παρέμβαση νωρίτερα ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου έκανε μια ιστορική αναδρομή του θέματος των αγνοουμένων της Κύπρου.

Προφανώς, ανέφερε μεταξύ άλλων, «το θέμα των αγνοουμένων, η κορύφωση του κυπριακού δράματος, είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό, με διπλή σημασία όμως, τόσο για την ανακούφιση των οικογενειών όσο – έχω την αίσθηση - και για την απονομή δικαιοσύνης με την τιμωρία  όπου θα κριθεί από τη δικαιοσύνη αναγκαίο των ενόχων αυτουργών». «Όσα χρόνια κι αν περάσουν», συμπλήρωσε.

Όσοι δεν είχαμε αγνοούμενους στις οικογένειες μας ταυτιστήκαμε με την πάροδο των ετών με τις μορφές που συνδέονταν με αυτούς, με το «παιδί με μια φωτογραφία», που έγινε τραγούδι, γραμματόσημο, αφίσα στα φοιτητικά μας χρόνια. Και με τις μορφές των ανθρώπων που για χρόνια κράτησαν το βάρος του αγώνα για τους αγνοούμενους, σημείωσε ο κ. Παπαπολυβίου.

Αλλά, πρόσθεσε, κυρίως με τις μαυροφορεμένες μάνες που έζησαν περισσότερο από όλους μας την τραγωδία του 1974, την φρίκη και τα δεινά του πολέμου.

«Αυτές οι γυναίκες, η Χαρίτα, η Μυροφόρα, η Γιαννούλα και οι εκατοντάδες άλλες ανώνυμες Κύπριες και Ελλαδίτισσες που έγιναν συνώνυμο της αξιοπρέπειας, της αγωνιστικότητας, της αέναης διεκδίκησης των όσων δικαιωμάτων δικαιούται ο κάθε άνθρωπος στη γη  είναι ουσιαστικά  η επιβίωση του αντικατοχικού μας αγώνα», ανέφερε ο κ. Παπαπολυβίου.

«Δεν διστάζω ως πολίτης της Κύπρου και ως ιστορικός να προσθέσω για τις αντίστοιχες περιπτώσεις και τη Σεφικά και την Αισέ και την Σουλτάνα», πρόσθεσε.

«Έχω την αίσθηση για όσους από εμάς επιμένουμε ότι το κλειδί της λύσης για το Κυπριακό το κρατά η Τουρκία το γεγονός ότι για 44 χρόνια η Τουρκία δεν δίνει στοιχεία που να οδηγήσουν στην εξεύρεση των τάφων των αγνοουμένων μας, θα κρατάει εσαεί ακόμη ανοιχτό το Κυπριακό», είπε.

Στο πλαίσιο της ημερίδας προβλήθηκε φιλμάκι με πεντάλεπτες συνεντεύξεις συγγενών αγνοουμένων για την προσωπική τους εμπειρία.

 

 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top