ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ.Υγείας: Στόχος μας η εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει τον τόπο

Υπ.Υγείας: Στόχος μας η εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει τον τόπο

Ευελπιστούμε όπως η Τουρκία να αποδείξει με πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο τη θέλησή της να συνεργαστεί εποικοδομητικά στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.


Σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Μόδεστου Παντελή στην Παναγία Ελεούσα στο Λιοπέτρι, ο Υπουργός είπε πως «είναι με αισθήματα υπερηφάνειας που τιμούμε και φέτος την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, που αποτελεί για τον Κυπριακό Ελληνισμό μια εκ των κορυφαίων στιγμών της νεότερης ιστορίας του» προσθέτοντας πως 64 χρόνια μετά, αντλούμε δύναμη για τη συνέχιση και καταξίωση του δικού μας αγώνα.
 
Πρόσθεσε ότι «συμμεριζόμαστε πλήρως τον πόνο, την πικρία και την αγανάκτηση του Κυπριακού Ελληνισμού για τις τραγικές συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, αλλά και την αγωνία και τη δίκαιη απαίτηση για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, στην ανάκτηση των περιουσιών και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
Αμετάθετος στόχος μας ήταν και παραμένει, συνέχισε «η εξεύρεση μιας βιώσιμης και, πρωτίστως, λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει τον τόπο. Λύση, η οποία θα αποκαθιστά πρώτων όλων το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη και η οποία θα είναι απολύτως συμβατή με την ιδιότητα μας ως κράτος μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα διασφαλίζει σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, το δικαίωμα να ζήσουν σε ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, ασφαλές και σε συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης, σε ένα κράτος που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του συνόλου των πολιτών»,.
 
Ενός φυσιολογικού κράτους, ανέφερε «πλήρως απαλλαγμένου από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών. Ενός  κράτους, το οποίο θα δίνει ανεξαιρέτως στο σύνολο των νόμιμων πολιτών του το δικαίωμα της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας».
 
Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι «αυτό που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολλάκις έχει εκφράσει και διαμηνύσει τόσο στον Γενικό Γραμματέα όσο και στην ειδική του απεσταλμένη, είναι την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο όπου διεκόπη τον Ιούλιο του 2017, στη βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα όπως αυτό διασαφηνίστηκε στις 4 Ιουλίου. Εκείνο που απομένει και το οποίο ευελπιστούμε είναι επιτέλους η Τουρκία, πέραν των ρητορικών της διαβεβαιώσεων, να αποδείξει με πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο τη θέλησή της να συνεργαστεί εποικοδομητικά, μέσω αμοιβαίου σεβασμού, στις προσπάθειες επανένωσης της πατρίδας μας».
 
Είπε ακόμα ότι «εκείνο που απαιτείται αυτή την κρίσιμη ώρα, ως δικαίωση των αγώνων τους, είναι σύνεση και ομοψυχία, ώστε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών μας και να αγωνιστούμε έτσι ώστε να πετύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή».

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top