logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

ΥΠΕΣ: Εντός Απριλίου η προκήρυξη διαγωνισμού για διαχείριση του προβλήματος καθίζησης στο Πισσούρι

 14 Απρ 2019 Κοινωνία

Εντός Απριλίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για μίσθωση υπηρεσιών από ιδιώτες μελετητές, οι οποίοι θα εκπονήσουν μελέτη διαχείρισης της αστάθειας του εδάφους στην περιοχή «Λίμνες» του Πισσουρίου.

Οι ιδιώτες μελετητές θα υποδείξουν σενάρια λύσεων και σειρά μέτρων διαχείρισης του προβλήματος.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι η διάρκεια υποβολής προσφορών θα είναι τρεις μήνες και τα προκαταρτικά πορίσματα της μελέτης αναμένεται να υποβληθούν περί τα μέσα Ιανουαρίου 2020. Η ετοιμασία όρων εντολής για προκήρυξη του διαγωνισμού είχε ανατεθεί σε Τεχνική Επιτροπή, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12/07/2018, για εξεύρεση των πλέον κατάλληλων τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών θα αναμένει την ολοκλήρωση της προκαταρτικής μελέτης ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα που θα εδράζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις λύσεων που αφορούν την αστάθεια του εδάφους στην κοινότητα Πισσουρίου, ώστε να διαμορφώσει συγκεκριμένη άποψη και πολιτική για τη διαχείριση του προβλήματος» σημειώνεται. Παράλληλα το ΥΠΕΣ λέει ότι όποια πολιτική απόφαση ληφθεί επί του θέματος θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για εξασφάλιση της δέουσας νομικής γνωμάτευσης.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η θέση του Υπουργείου για το θέμα αυτό είναι ότι «η ευθύνη βαραίνει κυρίως τους μελετητές, οι οποίοι δεν έκαναν τις απαραίτητες έρευνες κατά την εκπόνηση των μελετών για τις οικιστικές μονάδες και έχουν λάβει υπόψη λανθασμένες παραδοχές».

Διευκρινίζεται, επίσης, πως το Κράτος θα αναλάβει την ευθύνη όσον αφορά τα έργα υποδομής της περιοχής και εξετάζεται, ακόμη, ως προσωρινό μέτρο αρωγής και υποστήριξης των επηρεαζόμενων, η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους προς τις οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους.

«Ταυτόχρονα, όμως, και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών θα πρέπει να απευθυνθούν στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης (Developers) που ανήγειραν και πώλησαν τις κατοικίες, αλλά και στους ιδιώτες μελετητές, και να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων εναντίον τους» λέει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Τα σοβαρά προβλήματα καθιζήσεων, υποχωρήσεων και διαρρήξεων του εδάφους σε περιοχή της κοινότητας Πισσουρίου, σε έκταση που καλύπτει περίπου 500,000 τμ, άρχισαν να παρατηρούνται μετά από έντονες βροχοπτώσεις που συνέβησαν τον Ιούνιο του 2012.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, για διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης του προβλήματος, εκπονήθηκε το 2015 προκαταρτική μελέτη που υπέδειξε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα υπόγεια νερά της περιοχής που παραμένουν εγκλωβισμένα σε έκταση γης όπου παλαιότερα υπήρχαν λίμνες (περί το 1960), και στο γεγονός ότι η περιοχή έχει υποστεί, από ανθρώπους, σημαντικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα μπαζώματα, χωρίς καν να συμπιεστούν ή να ελεγχθούν κατά πόσον τα υλικά επιχωμάτωσης ήταν κατάλληλα για σκοπούς επιχώσεων.

Άποψη του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, το οποίο παρακολουθεί συνεχώς το πρόβλημα από το 2012 είναι ότι αυτό που προτείνεται συνήθως στις περιπτώσεις αυτές είναι η εκτέλεση μέτρων στήριξης και σταθεροποίησης της περιοχής, προστίθεται.

Αναφέρεται επίσης ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και μέχρι σήμερα παρουσιάστηκαν ζημιές σε περίπου 75 οικιστικές μονάδες, εκ των οποίων 6 έχουν κριθεί ως ακατάλληλες για κατοίκηση και με βάση το άρθρο 15Bτου Περί Οδών και Οικοδομών Νόμου, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού έχει επιδώσει ειδοποιήσεις για εκκένωση των οικοδομών.

Ρηγματώσεις και ζημιές παρουσιάζονται επίσης και σε έργα υποδομής, για τα οποία η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού προβαίνει συνεχώς σε εργασίες επιδιόρθωσης, των οποίων το κόστος μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τις €870,000, αναφέρεται. Παράλληλα, το ΥΠΕΣ λέει ότι μέχρι σήμερα, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης έχει δαπανήσει περίπου €120,000 για διενέργεια γεωτεχνικών γεωτρήσεων, για μελέτη της περιοχής και προβαίνει σε χημικές αναλύσεις σε δείγματα που λαμβάνονται από τα υπόγεια ύδατα.

Εξάλλου στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από το 2016 έχουν ενημερωθεί όλοι οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες να προβούν μέσω των ιδιωτών μελετητών τους σε αναθεώρηση των αρχικά εκπονηθέντων στατικών μελετών και σε συνέχεια στον έλεγχο της στατικότητας και κατά συνέπεια της ασφάλειας των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση. Επιπλέον, παροτρύνθηκαν να λάβουν προληπτικά μέτρα για απομάκρυνση των όμβριων υδάτων από τις περιουσίες τους.

«Εντούτοις, μέχρι σήμερα, δεν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε αναθεωρημένη μελέτη ούτε έχει ληφθεί πληροφόρηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για λήψη νομικών μέτρων εναντίων των εμπλεκόμενων εταιρειών ή/και μελετητών. Συγκεκριμένη εταιρεία όμως έχει αναλάβει την ευθύνη και έχει παραχωρήσει άλλες κατοικίες σε ασφαλή περιοχή σε αντικατάσταση αυτών που είχαν υποστεί ζημιές» αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, έπειτα από διερεύνηση του θέματος, κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών όπως ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για αποζημίωση των ιδιοκτητών, υποδεικνύοντας πως ο έλεγχος της αρμόδιας Αρχής δεν απαλλάσσει τον μελετητή του έργου από την ευθύνη που φέρει για τους στατικούς υπολογισμούς που αυτός υπογράφει.

Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, αυτό που καθιστά το θέμα ιδιαιτέρως σοβαρό είναι η θέση του Γενικού Ελεγκτή ότι τυχόν απόφαση για αποζημίωση των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών, θα δημιουργήσει προηγούμενο για ανάλογες περιπτώσεις και αποτελεί ουσιαστικά δώρο προς τους επιχειρηματίες γης που πώλησαν αυτές τις κατοικίες στους ανυποψίαστους αγοραστές.

Αναφέρεται τέλος ότι ο Γενικός Ελεγκτής επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο να μεταφέρεται στους ώμους της Δημοκρατίας μια ανύπαρκτη υποχρέωση, ότι δήθεν οφείλει να ελέγχει το περιεχόμενο των στατικών μελετών (μέρος των οποίων αποτελεί η γεωτεχνική μελέτη που πρέπει να προηγείται) για να διαπιστώσει την ορθότητά τους, αφού αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του μελετητή.

ΚΥΠΕ