ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Θλίψη για το θάνατο του πρώην πρέσβη Ανδρέα Μαυρομμάτη- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΥΠΕΞ: Θλίψη για το θάνατο του πρώην πρέσβη Ανδρέα Μαυρομμάτη- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του πρώην Πρέσβη Ανδρέα Μαυρομμάτη, ο οποίος απεβίωσε το περασμένο Σάββατο (20/4).

Σε σημερινή ανακοίνωση, το Υπουργείο κάνει λόγο για «μια από τις κορυφαίες μορφές της κυπριακής διπλωματίας» και για έναν «ακούραστο προασπιστή των συμφερόντων της Κύπρου στο εξωτερικό».

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, αναφέρεται, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας διατελέσει Γενικός Διευθυντής στην Κεντρική Υπηρεσία για περίοδο επτά ετών, από το 1982 μέχρι το 1989, ενώ προηγουμένως, από το 1975 μέχρι το 1978 είχε υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Από το 1979 μέχρι το 1982 και από το 1989 μέχρι το 1992, διετέλεσε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη, συνδέοντας το όνομα του με ορισμένες από τις σημαντικότερες επιτυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διπλωματικό πεδίο.

Ο εκλιπών, προστίθεται, ξεχώρισε ιδιαίτερα για την πολυσχιδή του δράση, η οποία συνεχίστηκε και μετά την αφυπηρέτησή του, στο πλαίσιο της πολυμερούς διπλωματίας, τομέα στο οποίο η προσφορά του τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Αντιπρόεδρος και στη συνέχεια Πρόεδρος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, υπηρέτησε επί σειρά ετών ως μέλος και αργότερα ως Πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξελέγη στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, ενώ υπήρξε επίσης Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο Ανδρέας Μαυρομμάτης υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία από πολλές άλλες δημόσιες θέσεις και αξιώματα, έχοντας διατελέσει κατά διαστήματα Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις διακοινοτικές συνομιλίες, επαρχιακός δικαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος, καταλήγει η ανακοίνωση.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top