ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πρόταση του ΑΚΕΛ στο Εθνικό κατέθεσε ο Α. Κυπριανού

Την πρόταση του ΑΚΕΛ στο Εθνικό κατέθεσε ο Α. Κυπριανού

Πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο κατέθεσε το ΑΚΕΛ με τον Άντρο Κυπριανού να δηλώνει όι το σημαντικότερο είναι να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Κυπριανού προέβη σε δηλώσεις πριν την λήξη του Εθνικού Συμβουλίου λέγοντας ότι έπρεπε να φύγει νωρίτερα για να συμμετάσχει σε ραδιοφωνική εκπομπή και τον αντικατέστησε ο Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ. Υπό το φως των αποφάσεων που θα λάβει το Εθνικό Συμβούλιο, ανέφερε, εάν χρειαστεί θα επανέλθει.
 
 Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η Τουρκία είναι πιο προκλητική και επιθετική από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια έχει κάνει προηγουμένως στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει μια όσο το δυνατόν ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων για να αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, για το ΑΚΕΛ προέχει να παραμείνει ζωντανή η προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό, που είναι  ο πιο σημαντικός στόχος που έχουμε καθορίσει ως Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ, είπε, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν και τους δύο στόχους, να αφεθεί ανοικτή η ελπίδα για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και ταυτόχρονα να ανατρέψουμε τις παράνομες ενεργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.
 
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα με την προϋπόθεση ότι οι ενέργειες που θα γίνουν θα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση αυτών των στόχων».
 
Στο Εθνικό Συμβούλιο δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού πρότεινε να αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρωτοβουλίες προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό με την προϋπόθεση ότι θα τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.
 
Κατά το ΑΚΕΛ, ανέφερε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις στη βάση της έκθεσης του ΓΓ τον Σεπτέμβριο του 2017. «Δηλαδή, σε ό,τι αφορά την ουσία, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή της συμφωνίας».
 
Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, είπε, να υπάρχουν δύο τραπέζια, το ένα με μία σύνθεση να συζητήσει την εξωτερική πτυχή του Κυπριακού και στο άλλο, με άλλη σύνθεση, τις εσωτερικές πτυχές. «Κι να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν δεχόμαστε μεν χρονοδιαγράμματα αλλά δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και αν υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση μέσα στα συμφωνημένα πλαίσια, από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό».
 
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, να επαναβεβαιώσουμε την σύγκλιση που υπάρχει για τους φυσικούς πόρους και τα έσοδα από αυτούς, κάτι που επιλύει το θέμα των υδρογονανθράκων με την επίλυση του Κυπριακού.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο συζητά προτάσεις και εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ, να καταδικάσει μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και τον τυχοδιωκτισμό με τον οποίο συμπεριφέρεται η Τουρκία. «Οι όποιες αποφάσεις μας θα πρέπει να διατηρούν ανοικτή την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, που είναι ο πιο σημαντικός από τους στόχους που έχουμε. Ανησυχούμε. Γιατί οι εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα νομίζω δυστυχώς ότι περιορίζουν τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας γα να συζητούμε την λύση στη βάση της ομοσπονδίας».
 
Αν τα πράγματα στην τ/κ κοινότητα εξελιχθούν αρνητικά, είπε, τότε από τον ερχόμενο Απρίλη να έχουμε απέναντί μας πολιτικές δυνάμεις και πολιτικούς που θα επιμένουν πλέον σε λύση δύο κρατών, όπως και η Τουρκία. «Κάτι που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό».
 
Ερωτηθείς εάν οι κινήσεις της Λευκωσίας προς την ΕΕ και τυχόν κυρώσεις που φέρεται να επιζητά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκει σύμφωνο το ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «σε πρώτη φάση θα πρέπει να κινηθούμε με άλλο τρόπο. Δεν αποκλείουμε την λήψη πρωτοβουλιών για την επιβολή κυρώσεων, αλλά πρώτα ας προηγηθούν άλλα πράγματα και αν δεν φέρουν αποτελέσματα, τότε ναι, γιατί όχι».
 
Κληθείς να πει εάν θεωρηθεί ότι έχουμε απομακρυνθεί από την σύγκλιση στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η Τουρκία επιχειρεί να βρει ένα άλλοθι ψεύτικο, το οποίο δεν δεχόμαστε. Η Τουρκία λέει ότι είναι εδώ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας και αυτό δεν το δεχόμαστε, πρόσθεσε λέγοντας ότι την Τουρκία «δεν την ενδιαφέρουν ποσώς τα συμφέροντα των Τ/κ".
 
(ΚΥΠΕ/ΡΠ/ΑΧΡ)
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top