ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο με δημοκρατικές διαδικασίες στο Δήμο Στροβόλου

Σκάνδαλο με δημοκρατικές διαδικασίες στο Δήμο Στροβόλου

Ο Δήμος Στροβόλου φαίνεται να ενέδωσε στις πιέσεις των ποδοσφαιρικών σωματείων ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια και εξετάζει νέα μείωση στο τέλος θεάματος προς τα σωματεία, που θα επιφέρει τεράστιες απώλειες στα έσοδα του μεγαλύτερου Δήμου της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 18:00 σήμερα εξετάζει αίτημα που επέβαλαν οι δημοτικές ομάδες (κυρίως του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ) για μείωση από του τέλους από 5% σε 3% κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων κατά σχεδόν μισό δις.

Και όλα αυτά την ώρα που η μονάδα οικονομικής διαχείρισης του Δήμου διαφωνεί κάθετα με τη νέα μείωση, προς τα σωματεία που ήδη χρωστούν τεράστια ποσά στο Δήμο. Εφόσον ληφθεί τέτοια εγείρεται πλέον το ερώτημα, ποιον εκπροσωπούν ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, τον Δήμο ή άλλα συμφέροντα.

Ήδη οι Οικολόγοι με ανακοίνωση που εξέδωσαν με τίτλο «Ο Δήμος Στροβόλου κάνει πλάτες στα ποδοσφαιρικά σωματεία» καταγγέλλει το γεγονός και διερωτάται «ποιος θα πληρώσει την τρύπα στα οικονομικά του σωματείου».

Σύμφωνα με έγγραφο προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η μείωση αυτή θα αντιστοιχεί σε μείωση μέχρι €472.000 στα προϋπολογιζόμενα έσοδα του 2105. Η μείωση αυτή έρχεται ήδη να προστεθεί στην ήδη αποφασισθείσα μείωση στο φόρο θεάματος από 10% σε 5%, που, σύμφωνα με το έγγραφο, αντιστοιχεί σε απώλεια εσόδων €250.000 στον προϋπολογισμό του 2015.

Πιέσεις σωματείων παρά την αρχική μείωση

Σύμφωνα με το έγγραφο, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 21 Νοεμβρίου 2014 τη μείωση του τέλους θεάματος από 10% σε 5% για όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, που διεξάγουν στο ΓΣΠ τα ποδοσφαιρικά σωματεία ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια.

Μετά την απόφαση αυτή, τα δύο σωματεία με κοινή τους επιστολή ημερομηνίας 21 Ιανουαρίου 2015 ζητούσαν περαιτέρω μείωση στο 3% και καθορισμό συνάντησης με το Δήμαρχο. Πέντε ημέρες μετά ο Δήμος απέστειλε απαντητικές επιστολές, αναφέροντας πως το αίτημα για περαιτέρω μείωση του τέλους θεάματος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί και ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι οριστική. Η επιστολή καλούσε τα δύο σωματεία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, «χωρίς να το έχουν πράξει μέχρι σήμερα», όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Τα εν λόγω αθλητικά σωματεία επανήλθαν με νέα επιστολή ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου, θέτοντας εκ νέου το αίτημα για συνάντηση με το Δήμαρχο Λάζαρο Σαββίδη. Η συνάντηση έγινε τελικά στις 19 Φεβρουαρίου 2015 στην παρουσία του κ.  Σαββίδη, του Αναπληρωτή Δημοτικού Γραμματέα και του Προϊστάμενου του οικονομικού τμήματος, καθώς και εκπρόσωπων των σωματείων.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, τα σωματεία υπέβαλαν τροποποιημένο αίτημα ζητώντας μείωση του συντελεστή φόρου θεάματος για ποδοσφαιρικούς αγώνες τοπικού πρωταθλήματος και Κυπέλλου σε 3% και μηδενικό συντελεστή για τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Αξίωσαν ταυτόχρονα όπως η μείωση αυτή έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2014, δηλαδή την ημερομηνία κατάργησης του αθλητοσήμου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δήμου, η μείωση του τέλους θεάματος από 10% σε 5% θα έχει ως απώλεια εσόδων €250.000 από τα €500.000, που έχουν ήδη καθοριστεί στον προϋπολογισμό του 2015.

Αναφορικά με την προτεινόμενη νέα μείωση από 5% σε 3% και μηδενικό συντελεστή στους ευρωπαϊκούς αγώνες, η εκτιμητέα μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού του 2015 κυμαίνεται αναλογικά μεταξύ €150.000 και €190.000, ενώ στην περίπτωση μηδενικού συντελεστή στους ευρωπαϊκούς αγώνες η μείωση υπολογίζεται μεταξύ €180.000 και €282.500.

«Με βάση τα πιο πάνω στον προϋπολογισμό του 2015, σε περίπτωση λήξης τέτοιας απόφασης, η μείωση που θα επέλθει θα κυμαίνεται μεταξύ €330.000 και €472.000», αναφέρεται στο έγγραφο.

Να αντισταθμιστούν οι απώλειες

Στο έγγραφο επισημαίνονται οι οικονομικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης νέας μείωσης, καθώς θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός του 2015 και θα ζητηθεί από τη διαχειριστική επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσουν ποια έσοδα θα αυξηθούν ή, εναλλακτικά, ποιες δαπάνες θα μειωθούν για αντιστάθμιση της απώλειας των εσόδων από το τέλος θεάματος, εφόσον οι ετήσιοι προϋπολογισμοί του Δήμου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει απαραίτητα να είναι ισοσκελισμένοι.

Το έγγραφο σημειώνει ακόμη πως ήδη ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015 έχει μειωθεί σημαντικά οι κύριες πηγές εσόδων όπως είναι τα τέλη επαγγελματικής άδειας λόγω τερματισμού μεγάλου αριθμού επαγγελματικών υποστατικών, των τελών σκυβάλλων λόγω των οικονομικών δυσκολιών των νοικοκυριών, από τα τέλη έκδοσης αδειών οικοδομής λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ έχουν τεθεί οι ελάχιστες δυνατές πρόνοιες για τις δαπάνες του προϋπολογισμού με το Δήμο να καλύπτει πλέον τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρει.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε μείωση του τέλους θεάματος του μεγέθους των σεναρίων, που φαίνονται πιο πάνω, με αντιστάθμισμα αυξήσεις άλλων εξόδων ή συνδυασμό των δύο (ΣΣ: περικοπές δαπανών)», αναφέρει το έγγραφο.

Οι οφειλές των Σωματείων (μετά τη μείωση του τέλους θεάματος από 10% σε 5%)

ΑΠΟΕΛ €296.220
Ομόνοια €70.682
Απόλλων €21.763 (χρήση ΓΣΠ για τις υποχρεώσεις του στο Europa League).

Το έγγραφο προτείνει όπως παραχωρηθούν ειδικές διευκολύνσεις πληρωμών για τις πιο πάνω οφειλές.

 

Το αθλητόσημο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το αθλητόσημο αποτελούσε το 70% της τιμής του εισιτηρίου του ΓΣΠ και το ποσό που εισπράττετο κατέληγε στα σωματεία, ενώ το 30% αφορά σε φόρους, εκ των οποίων το 10% είναι ο φόρος θεάματος. Ωστόσο, ο ΚΟΑ ακύρωσε το αθλητόσημο, ύστερα από προσφυγή την οποία κέρδισε ο Δήμος Στροβόλου. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε πρόστιμο ύψους €893.000 στον Οργανισμό, για παιχνίδια που αφορούσαν στην περίοδο μεταξύ 01.06.2007 και 03.12.2008, απόφαση κατά της οποίας ο ΚΟΑ κατέθεσε προσφυγή.

Σύμφωνα με τον περί Δήμων Νόμο και τους σχετικούς κανονισμούς, παρέχεται η δυνατότητα στο δήμο να εισπράττει το φόρο θεάματος για τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο στάδιο ΓΣΠ επί της συνολικής αξίας του εισιτηρίου και όχι μόνο στο ποσοστό του 30%.

Τι χρέωναν οι άλλοι Δήμοι

Ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε σε μείωση του φόρου θεάματος από 24% σε 10% για την σεζόν 2014 – 2015, ο Δήμος Πάφου χρεώνει 10% αν η τιμή του εισιτηρίου είναι πάνω των €10 και 5% αν είναι κάτω των €10 (μετά τη χρέωση του ΦΠΑ). Ο Δήμος Λάρνακας χρεώνει κλιμακωτά. Όπως μας αναφέρθηκε, αν η τιμή του εισιτηρίου είναι €20 χρεώνεται €1,65 φόρος θεάματος (αντιστοιχεί στο 8,25%).

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top